2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Kazimira Danutė Prunskienė – Kovo 11-osios Akto signatarė, Pirmosios vyriausybės vadovė, žemės ūkio ministrė – pasitinka savo 80-metį

2023-02-21
 
Seimo skaitykloje surengta knygų, straipsnių, nuotraukų ir eksponatų paroda, skirta Kazimirai Danutei Prunskienei, pasitinkančiai 80-metį. K. D. Prunskienės artimieji šią parodą papildė asmeniniais signatarės daiktais.
Prunskienės dukra Daivita Jackevičienė sako, kad atrinkti keletą eksponatų buvo nepaprastai sunku. Rodos, gal labiau tiktų vienoks, o gal kitoks mėgiamas mamos daiktas. Daivita parinko šalikėlį, nes mama visuomet juos nešiojo. „Turbūt daugelis ją vis dar atsimena dėvinčią skarelę ar šalikėlį. Ypač K. D. Prunskienė mėgo šalikėlius užsienio komandiruotėse: veždavosi nedaug rūbų, bet kelioninėje rankinėje niekada netrūko šių aksesuarų, kad galėtų juos keisti ir atrodyti vis kitaip", - pasakojo D. Jackevičienė.
„Mama vaikščiodavo su dokumentų pluoštu, tad štai atnešiau į parodą dėklą su Harvardo įspaudu. Į jį ypač mėgo susidėti svarbius dokumentus ir nepaprastai juo didžiavosi, - pasakoja K. D. Prunskienės dukra Daivita. - O Česlovo Juršėno sveikinimas Nepriklausomybės dvidešimtmečio proga ir dabar mamai sukelia šiltus jausmus."
Nedidelėje parodoje yra ir poeto B. Brazdžionio linkėjimas, ir Labanoro bažnyčios atstatymo plakatas, nes signatarė ypač rūpinosi šios sudegusios bažnyčios atstatymu. Čia galima paskaityti straipsnių apie Pirmosios vyriausybės vadovę, pavartyti jos rašytas knygas ar kitų autorių knygas, kuriose rašoma apie svarbų K. D. Prunskienės, kaip Ministrės Pirmininkės, ekonomistės indėlį į Nepriklausomos Lietuvos gyvenimą.
Vienas įdomesnių eksponatų - Jungtinių Tautų programos „Laiko kapsulė" profesorės dr. K. D. Prunskienės prognozė, 1997 metais parašyta anglų kalba. Šiose įžvalgose, kas bus po 100 ar 200 metų, laiško autorė užrašė keletą sakinių. Vienas jų: „Agresijos ir smurto prevencija per švietimą, kultūrą ir dialogą užtikrins taiką ir gerą valią žemėje."
Seimo skaitykloje paroda veiks vasario 22 - kovo 8 dienomis.
Daugiau informacijos:
Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento
Bendrosios ir bibliografinės informacijos skyrius
Tel. (8 5) 239 6199

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-02-24 08:57
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media