2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Žodžio laisvė – stipriausias atsakas kovojant su priešiška propaganda

2016-12-16
 
Vytautas Petras Vaitkus

Vytautas Petras Vaitkus

Vytautas Petras Vaitkus

 

LR Užsienio reikalų ministerijoje įvyko įdomi ir prasminga konferencija „Žodžio laisvės svarba užtikrinant žmogaus teises", skirta Tarptautinei žmogaus teisių dienai.

Renginys prasidėjo kiek neįprastai: pradžioje buvo pristatyta Lietuvos fotomenininkės Neringos Rekašiūtės paroda - „Moterys - superherojės", kuria siekiama parodyti, kad moterys, apsisprendusios palikti savo smurtaujančius partnerius ir atvirai pasisakančios prieš tokį elgesį, yra įkvepiantis pavyzdys kitoms moterims, kurios kenčia nuo smurto ir prievartos artimoje aplinkoje.

Oficialiąją diskusiją moderavęs  ambasadorius Rytis Paulauskas teisingai pabrėžė žodžio laisvės svarbą ir jos įtaką kovojant su neapykantos kurstymu.

Konferenciją inicijavęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius užakcentavo žodžio ir žiniasklaidos laisvės aktualumą šiandieninių grėsmių akivaizdoje.

„Žodžiais galima įkvėpti toleranciją ir stiprinti taiką. Tačiau taip pat - skleisti melą, baimę ir neapykantą. Matome gerai organizuotas pastangas kurti ir skleisti melagingas žinias, sėti abejones dėl demokratinių valstybių sąrangos, ar netgi bandymus kurstyti karinę agresiją", - sakė Linas Linkevičius, pradėdamas šią diskusiją.

Ministras pažymėjo, kad efektyviausias būdas kovoti su neapykantos sklaida ir propaganda yra nepriklausomos žiniasklaidos stiprinimas, pilietinės visuomenės atsparumo didinimas.

„Žiniasklaidos įvairovė yra ypač svarbi siekiant taikos, stabilumo ir žmogaus teisių apsaugos. Tik nepriklausoma žiniasklaida ir žiniasklaidos įvairovė užtikrina, kad įvairių visuomenės grupių balsai bus išgirsti", - teigė Linas Linkevičius.

Interaktyvioje diskusijoje dalyvavę Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Nilsas Muižniekas, Seimo Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetų ir Seimo delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje narė Dovilė Šakalienė, žurnalo „The Economist" redaktorius Edwardas Lucasas, Mykolo Romerio universiteto Tarptautinės ir ES teisės instituto profesorius profesorius Justinas Žilinskas, kiti dalyviai dalijosi įžvalgomis apie tai, kaip žodžio laisvė gali padėti kovoti su neapykantos kurstymu, populizmu ir neigiamais stereotipais visuomenėje bei kartu stiprinti šalies demokratines vertybes ir saugumą.

Buvo šnekama ir apie tai, kad kai kas bando prisidengti "žodžio laisvės" lozungu ir kalbėti bet ką. Nors tie veikėjai puikiai žino, kad žodžio laisvė nėra absoliuti, kad už kai kurias nuomones ir iš jų išplaukiančius veiksmus Lietuvos Konstitucija suteikia teisę bausti (Lietuvos Konstitucija, 25 straipsnis). Pavyzdžiui, už neapykantos kurstymą, antisemitizmą, rasizmą, už organizacijų ar ginkluotų grupių, turinčių tikslą neteisėtu būdu pakeisti Lietuvos valstybės konstitucinę santvarką, už kėsinimąsi į Lietuvos nepriklausomybę, už siekį pažeisti teritorijos vientisumą.

Kitą vertus, reikia viską gerai pasverti. Ar tokios aplinkybės faktiškai buvo, gali spęsti tik teismas, nes nekaltumo prezumpciją garantuoja Lietuvos Konstitucija.

Diskusijoje taip pat aptarta, kokį vaidmenį kovoje su neapykantos sklaida ir dezinformacija atlieka žurnalistai. Dabar, interneto amžiuje, deja, daug kas pradėjo save vadinti žurnalistais. Todėl buvo teisingai akcentuota, kad reikia skirti profesionalią žurnalistiką, nuo tų, kurie tik prisidengę žurnalisto vardu, kiršina visuomenę, skleidžia melagingą ir priešišką propagandą. 

Renginyje dalyvavo žurnalistai, teisininkai, diplomatai, žmogaus teisių aktyvistai ir akademinės bendruomenės nariai turėjo progos geriau suprasti kur yra takoskyra tarp žodžio laisvės ir paprastos propagandos. Galima dar konstatuoti, kad šiuo renginiu Užsienio reikalų ministerija taip pat prisidėjo prie Europos Sąjungos žmogaus teisių kampanijos.

 

Rubrika "Savaitės tema" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-12-17 09:50
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media