2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Kabelinės televizijos ir autorių teisių agentūrų susitarimas kūrėjams per 9 metus atneš 22 mln. eurų

2018-05-30
 

Ieva Šimkūnaitė-Jansonienė

 

Lietuvos retransliuotojus vienijančios organizacijos - Lietuvos kabelinės televizijos asociacija ir Lietuvos telekomunikacijų operatorių asociacija - ir autorių teises ginančios Kolektyvinio administravimo asociacijos AVAKA, LATGA ir AGATA pasirašė ilgalaikį bendradarbiavimo susitarimą. Jis numato, kad Lietuvos kabelinių televizijų operatoriai per 9 metus Kolektyvinio administravimo asociacijoms sumokės per 22 mln. eurų, kuriuos šios paskirstys autoriams ir gretutinių teisių turėtojams. Tai sudarys daugiau nei 20 proc. Kolektyvinio administravimo asociacijų surenkamo autorinio atlyginimo, kuris perskirstomas kūrėjams.

 

Žengė toliau nei numato įstatymai
AVAKA, LATGA ir AGATA kabelinės televizijos operatoriams suteiks neišimtinę teisę Lietuvos Respublikos teritorijoje naudoti visus Lietuvos ir užsienio autorių kūrinius bei gretutinių teisių objektus teikiant retransliavimo paslaugas.
„Susitarimas numato, kad visi ūkio subjektai Lietuvos gyventojams teikiantys retransliavimo bei kitas susijusias TV programų platinimo paslaugas, yra įpareigojami pasirašyti su Kolektyvinio administravimo asociacijomis licencines sutartis, galiosiančias 2018-2026 m., ir taip teisingai atlyginti teisių turėtojams už suteiktą galimybę naudotis jų kūrybos vaisiais. Tokios aiškios ir nediskriminacinės sąlygos bei aktyvi autorinių teisių agentūrų kova su nelegaliomis retransliavimo paslaugomis, sudarys vienodas konkurencines sąlygas visiems ūkio subjektams, veikiantiems Lietuvos mokamos TV rinkoje", - sakė Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos prezidentė Vaiva Žukienė.
„Labai svarbu, kad su retransliuotojais pasirašėme ilgalaikį kompleksinį susitarimą, kuriame numatytas ir atlygis kūrėjams, ir priemonės, kurių kartu imsimės kovodami su nelegalia veikla. Tai svarbu ir mums, autorius atstovaujančioms organizacijoms, nes apginsime savo narių teises, ir retransliuotojams, kurie siekia, kad visi rinkos dalyviai veiktų vienodomis sąlygomis", - sakė Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos ( AVAKA) direktorius Darius Vaitiekūnas.
Pabrėžiama, kad susitarimas tarp televizijos programų retransliuotojų ir autorius atstovaujančių organizacijų žengė žingsnį toliau nei numato galiojantis Autorinių teisių ir gretutinių teisių įstatymo (ATGTĮ) nuostatos.
„Technologijos sparčiai vystosi, o įstatymai su šiuo progresu nespėja, tad atsiranda vis naujų „pilkų" zonų. Esame socialiai atsakingas verslas, todėl susitarime su autorių teises ginančiomis organizacijomis aptarėme ne tik įstatyme numatytas įprastas kabelinio retransliavimo paslaugas, bet ir susijusias paslaugas, pavyzdžiui, TV programų platinimą internetu", - pabrėžė Lietuvos telekomunikacijų operatorių asociacijos prezidentas Paulius Živatkauskas.

 

 

Kartu kovos su piratavimu
Retransliuotojų ir autorių teises ginančios organizacijos taip pat sutarė kartu kovoti prieš nelegaliai paslaugas teikiančius ūkio subjektus.
„Daugiau nei 10 proc. televizijos programų platinimo rinkos Lietuvoje šiuo metu užima nelegalūs, valstybės nereguliuojami ir neįtakojami retransliavimo ir/ar TV programų platinimo internetu paslaugų tiekėjai. Vystantys technologijoms per pastaruosius porą metų ši dalis išaugo dvigubai, o jau artimiausiu metu apie penktadalis televizijos programų ir kito audiovizualinio turinio platinimo rinkos gali atsidurti „pilkoje zonoje". Prognozuojama, kad nesiimant veiksmų, jau 2020 m. nelegalių paslaugų teikėjų veikla valstybės biudžetui kasmet kainuos daugiau nei 6 milijonų eurų. Dar iki milijono eurų per metus prarastų autoriai ir gretutinių teisių turėtojai", - elektroninių ryšių tinkluose veikiančių piratų verslo apimtis ir įtaką skaičiavo LKTA prezidentė V.Žukienė.
Todėl, siekiant, kad Autorinių teisių ir gretutinių teisių įstatymas atitiktų šiandienos realijas, susitarimą pasirašiusios šalys planuoja 2019 m. pradžioje Kultūros ministerijai pateikti savo pasiūlymus dėl ATGTĮ tobulinimo.
„Piratinė veikla ne tik pažeidžia konkurenciją, bet ir apvagia kūrėjus, todėl tikimės aktyvios autorių teises ginančių organizacijų pagalbos kovojant su nelegaliai paslaugas teikiančiais ūkio subjektais", - sakė V. Žukienė.

 

 

Sveikina pirmuosius žingsnius
Naujasis ATGTĮ numato galimybę blokuoti interneto svetaines, jei iš jų operatyviai nepašalinami neteisėtai naudojami kūriniai.
„Tai būtų dar vienas ginklas kovai su nelegalia retransliavimo ir bet kokio audiovizualinių kūrinių platinimo internete veikla", - sakė LKTA prezidentė V. Žukienė.
Kartu retransliuotojai pabrėžė, kad Lietuvoje dar labiau nei su technologijomis spėjančių įstatymų iki šiol trūko valios juos įgyvendinti.
„Valstybė kelia reikalavimus retransliuotojams ir TV programų bei kito audiovizualinio turinio platintojams internetu, tačiau jų realiai laikosi tik legaliai veikiantys ūkio subjektai - didžiąja dalimi tai „istoriniai" Lietuvoje registruoti retransliuotojai, teikiantys paslaugas nuosavais elektroninių ryšių tinklais. Tokiu būdu paslaugos teikimo kaštai legaliai veikiančioms įmonėms auga, o jų abonentų skaičius per pastaruosius trejus metus ne tik, kad nedidėja, bet netgi po kelis procentus kasmet mažėja. Tuo tarpu televizijos kontrabandininkai, neturintys kaštų susijusių su autorių ir gretutinėmis teisėmis, tad galėdami pasiūlyti pigesnį produktą, klesti ir auga", - sakė V.Žukienė.
Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimas pirmą kartą nurodyti interneto paslaugų tiekėjams apriboti šešių televiziją neteisėtai retransliuojančių interneto svetainių prieigą, pasak jos, yra svarbus precedentas, galintis iš esmės pakeisti situaciją.
„Dabartinėmis aplinkybėmis, kuomet dažnai kalbame apie propagandos ir netikrų naujienų sklaidos prevenciją, norime akcentuoti naujo ir kitokio bendradarbiavimo etapo su reguliatoriumi poreikį bei svarbą. Manome, kad tik glaudus ir nuolatinis Lietuvos radijo ir televizijos komisijos bei retransliuotojų darbas gali užtikrinti, kad mūsų šalies žiūrovai galėtų įvertinti skirtingų šaltinių ir jų transliuojamų žinių patikimumą. Taip pat svarbu parengti bei vykdyti švietimo iniciatyvas, padedančias visuomenei atskirti melagingą ir klaidinančią informaciją. Esame atviri tokiam bendradarbiavimui, kuris padėtų sukurti ir įtvirtinti gerąją praktiką", - sakė LTOA vadovas Paulius Živatkauskas.

 

 

Apie LKTA
Lietuvos kabelinės televizijos asociacija jau 22 metus vienija įmones, elektroninių ryšių tinklais teikiančias televizijos programų retransliavimo ir kitas susijusias turinio platinimo paslaugas , o taip pat prieigos prie interneto ir kitas elektroninių ryšių paslaugas. LKTA atstovauja ir gina savo narių teisinius, ekonominius, komercinius bei kitus interesus įvairiose valdžios bei verslo institucijose.
Šiuo metu asociacija vienija 35 įvairaus dydžio įmones. - nuo smulkių įmonių, vykdančių šeimos verslą iki didelių įmonių, turinčių kelis šimtus darbuotojų. LKTA nariai TV programų retransliavimo ir interneto prieigos paslaugas teikia 73 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, kuriuose esantys narių elektroninių ryšių tinklai apima apie 425 tūkst. mokamos televizijos abonentų (tai sudaro apie 60 proc. Lietuvos rinkos) ir apie 340 tūkst. interneto prieigos paslaugos abonentų (tai sudaro apie 39 proc. Lietuvos rinkos).
Tai užtikrina, kad šiandien ne tik Lietuvos apskričių centruose ar didesniuose miestuose, bet ir miesteliuose, kuriuose gyvena per 10 tūkst. gyventojų ir daugelyje dar mažesnių, tokių kaip Venta, Rietavas, Pagėgiai veikia LKTA narių tinklai.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-05-30 18:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media