2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Ar visada geri žurnalistų ir rajono valdžios santykiai?

2018-05-17
 
Rasa Liškauskaitė

 

Lietuvos žurnalistų sąjunga yra gavusi kolegų iš Širvintų kreipimąsi, kad kyla problemų renkant informaciją apie valdžios darbą. 
Portalo "Mano kraštas" žurnalistė Neringa Tuškevičienė pranešė, kad Širvintų rajono savivaldybėje nesuteikiamos sąlygos dirbti rajono tarybos posėdžiu metu. LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius išsiuntė savivaldybei raštą, atkreipdamas dėmesį į teisės normas, kuriose numatoma, kad reikia ieškoti tinkamesnių formų bendradarbiauti su žurnalistais. 
LŽS pirmininkas D. Radzevičius, Visuomenės informavimo etikos komisijos pirmininko pavaduotoja Vaiva Žukienė, Žurnalistų sąjungos Aukštaitijos skyriaus pirmininkas Rolandas Meiliūnas, LŽS Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotojas Raimondas Polis, Lietuvos žurnalistų sąjungos Tarybos narė Rasa Liutkuvienė nuvyko į Širvintas ir su rajono savivaldybės mere Živile Pinskuviene bei savivaldybės darbuotojais diskutavo apie žiniasklaidos atstovų ir savivaldybės bendradarbiavimą, žurnalistų teisę rinkti informaciją.

Susitikime dalyvavo visų trijų Širvintų rajono žiniasklaidos priemonių atstovai: VšĮ „Širvis" direktorė Valda Patinskienė, VšĮ „Širvintų spauda" redaktorė Neringa Tuškevičienė, UAB „Danielita" direktorius Gintaras Bielskis. 

Nors į Širvintas buvo važiuota dėl vienos redakcijos, susitikimo metu paaiškėjo, kad dvi redakcijos - „Širvis" ir „Krašto naujienos" susiduria su problemomis renkant informaciją apie savivaldybės darbą. Trečia redakcija neturi problemų, nes yra pasirašiusi viešinimo sutartį su savivaldybe ir skelbia visą savivaldybės informaciją. 
Širvintų savivaldybės tarybos posėdžių salėje buvo specialiu aptvaru atitverta vieta žurnalistams. Viena iš svarbiausių diskusijos temų su vietos valdžia buvo apie tai, kad būtų nuimta "tvorelė" ir žurnalistai galėtų laisvai judėti, įsikurti ir fiksuoti, kas vyksta tarybos posėdyje. 
Kitas labai aktualus klausimas - informacijos gavimas: svarbu, kad žurnalistai gautų elektroniniu paštu kuo daugiau įvairesnės, išsamesnės informacijos: kas planuojama, kokie darbai vyksta savivaldybėje. Žurnalistai nori žinoti apie valdžios planus.
Širvintose diskusija vyko ne tik apie informacijos teikimą žurnalistams, bet ir apie žiniasklaidos kokybę. Akivaizdu, kad žiniasklaida nedideliame rajone poliarizuota, nes vieni palaiko vieną, kiti - kitą politinę jėgą... Viena labiau palanki dabartinei valdžiai, kita labiau kritiška. Tos ribos labai aiškios, todėl kyla klausimų ir dėl suinteresuotumo, ir dėl etiško elgesio. Tą išsakė ir savivaldybės darbuotojai ir merė Ž. Pinskuvienė. 
Norėdama ateityje išvengti tokios poliarizacijos, Lietuvos žurnalistų sąjunga planuoja pakviesti žiniasklaidos, savivaldybių atstovus kartu su savireguliacijos institucijomis, su Visuomenės informavimo etikos komisija, Nacionaline rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija padiskutuoti apie tai, kaip išvengti suinteresuotumo ir užtikrinti, kad visa žiniasklaida turėtų vienodas sąlygas rinkti bei teikti informaciją apie savivaldybių darbą. 
Pasak LŽS pirmininko D. Radzevičiaus, po susitikimo Širvintose tapo aišku, kad yra du labai svarbūs klausimai. „Vienas jų - užtikrinti, kad visi žurnalistai turėtų vienodai geras sąlygas dirbti. Antras - kaip išvengti politizavimo. Du momentai, kuriuos mes aptarėme Širvintose, mano nuomone, aktualūs ir kituose rajonuose. Dėl konkretaus atvejo susitikime pavyko susitarti, kad rajono tarybos posėdžių salėje numatyta vieta dirbti žurnalistams neturėtų būti aptverta, - sakė LŽS pirmininkas. - Norint galima rasti būdą, kad ir žurnalistai ramiai dirbtų, ir posėdžiai sklandžiai vyktų. 
Esminis dalykas, kad būtų tos taisyklės, kurios sukurtos tiek įstatymu, tiek savireguliacijos, būtų realiai vykdomos. Man susidarė įspūdis, kad nėra taip lengva. Dalis tų normų, kurios atsirado ir Visuomenės informavimo etikos kodekse, ir Visuomenės informavimo įstatyme, pakankamai naujos. Be to, bent jau Širvintose, redakcijos labai mažos, todėl žurnalistams sunkiau susirinkti informaciją. Labai svarbu, kad savivaldybė teiktų daugiau žinių. Akivaizdu, kad konfliktai gali būti užprogramuoti kiekviename žingsnyje, nes įstatyme nėra parašyta, kaip padaryti taip, kad ir žiniasklaida, ir valdžia, dirbdama savo darbą, išliktų geranoriška viena kitos atžvilgiu. Sakydamas - geranoriška, turiu galvoje, kad žiniasklaida nepereitų į asmeniškumus, o valdžia, kuri kritikuojama, neįsižeistų. Sąskaitų suvedinėjimo klausimai tikrai aktualūs visiems: kiekvienam rajonui, kiekvienam miestui, nes tai gali atsitikti bet kada ir bet kur".

 

Rubrika Savaitės tema yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-06-26 11:26
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media