2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Žurnalistui Vytautui Žeimantui - medalis "Už nuopelnus Vilniui ir tautai"

2017-02-19
 
Vytautas Žeimantas su apdovanojimu „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai

Vytautas Žeimantas su apdovanojimu „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai

 

Loreta Nikolenkienė

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

 

Vasario 16-ąją senosios Vilniaus rotušės pagrindinėje salėje Visuomeninė apdovanojimų „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" Komisija, kuriai vadovauja kunigas Tomas Šernas ir Asociacija „Vilniui ir Tautai", kurios pirmininkas yra Saulius Povilaitis, surengė gražų ir prasmingą Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos paminėjimą. Jo metu medaliais "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai"  buvo pagerbti asmenys, aktyviai dalyvaujantys visuomeninėje, bendruomenių veikloje, vietos savivaldoje, savo darbais ir veikla stiprinantys Lietuvos Nepriklausomybę, puoselėjantys gynybą ir nacionalinį saugumą, turintys didžių nuopelnų mūsų Tautai ir jos Sostinei.

Šiemet tarp apdovanotųjų medaliais "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" buvo ir žinomas žurnalistas, rašytojas, LŽS Tarybos narys Vytautas Žeimantas.

Šiemet medaliais "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" buvo apdovanoti ir VU medicinos profesorė, ilgametė kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų birutiečių draugijos narė, garbaus 93 metų amžiaus sulaukusi ponia Aldona Bartusevičienė; pedagogė, lietuvių kalbos puoselėtoja, edukologė, parašiusi šia tema ne vieną knygą tapusią kelrodžiu jauniesiems pedagogams Irena Raščiuvienė; davęs priesaiką Lietuvai 1991-aisiais kaip vienas iš Parlamento gynėjų ir ligšiolei atsidavusiai tarnaujantis Tėvynei įvairiuose diplomatinio darbo baruose, aktyvus VU Alumnų bendruomenės narys Kęstutis Kudzmanas; kelininkas, kurio savalaikiai veiksmai bei pavyzdingai vykdoma pareiga, vadovaujant vienam atsakingiausių Lietuvos kelių barui - magistraliniams keliams - išgelbėjo ne vieną gyvybę arba apsaugojo nuo sunkių autoįvykių - Vladislovas Molis; Nepriklausomybės gynėjas, vienas pirmųjų savanorių, prisiekusių Lietuvai 1990-aisiais, Lietuvos kariuomenės kūrėjas, daug nuveikęs Vilniaus m. vietos savivaldai ir bendruomenių labui - Petras Paleckis.

Visuomeninius apdovanojimus „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" 2009 metais įsteigė keletas nevyriausybinių organizacijų: M. ir J. Šlapelių muziejus, Vilniaus ainių klubas, Vilniaus rotušė, LR Krašto apsaugos bičiulių klubas, vėliau prisijungė Nevyriausybinių organizacijų koordinacinė taryba (NOKT), vienijanti 26 veiklias organizacijas, puoselėjančias Lietuvos gynybines galias, patriotizmą, lietuvybę, tautinį, istorinį ir kultūrinį paveldą.

Komisijos pirmininku išrinktas kunigas Tomas Šernas, reformatų bažnyčios vadovas Lietuvoje, apdovanojimų kancleriu - Saulius Povilaitis, verslininkas, visuomenininkas ir filantropas.

Visuomeninės apdovanojimų komisijos, kurią sudaro 11 narių, buveinė yra Vilniuje, T. Vrublevskio g. 4.

 "Esu giliai sujaudintas gavęs tokį garbingą apdovanojimą, - po medalio įteikimo sakė Vytautas Žeimantas. - Šio medalio pavadinime yra du man labai brangūs žodžiai: Vilnius ir tauta. Vilniuje esu gimęs, augęs. Prisimenu, kai dar būdamas mažas pyplys, kartu su tėvais ėjau į talką valyti Vilnių nuo griūvėsių. Po karo Vilnius atsigavo, greitai augo. Kai manęs paklausdavo kokiam kaime mano gimtinė, atsakydavau: mano kaimas Mindaugo ir Anglių gatvių kampas. Per keliais dešimtis metų žurnalisto keliais apvažiavau daug pasaulio miestų, bet gražesnio, jaukesnio už Vilnių nepamačiau. Vilniaus į nieką nekeisčiau".  

Skelbiant apdovanojimus buvo paviešinti ir Vytauto Žeimanto nuopelnai žurnalistikoje, jo veikla Lietuvos žurnalistų sąjungoje, darbas redakcijose, išleistos knygos. Mane, kaip dirbančia "Lietuvos aide", pradžiugino, kad buvo pabrėžta ir jo kūrybinga veikla dirbant mūsų laikraštyje.

"Taip, apdovanojimo teikėjai paminėjo ir mano darbą "Lietuvos aide".  Dešimtmetis, praleistas tautiškame "Lietuvos aide", mano kūrybinėje brandoje paliko neišdildomą pėdsaką, todėl ir dabar noriai jame bendradarbiauju bei linkiu visiems aidiečiams ir šiam laikraščiui prijaučiantiems šį rudenį gražiai sutikti "Lietuvos aido" šimtametę sukaktį. Dabar Lietuvoje neliko nei vieno laikraščio, einančio šimtą metų," - sake Vytautas Žeimantas.

Per šešerius veiklos metus I ir II laipsnio medaliais „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" pagerbta beveik 400 iškilių ir Lietuvai ypatingų nuopelnų turinčių asmenybių: tai ir pirmosios mūsų Nepriklausomybę pripažinusios valstybės - Islandijos - tuometis užsienio reikalų ministras J. B. Hannibalsson, šviesios atminties poetas J. Marcinkevičius, monsinjoras A. Svarinskas, bei ilgametis VU rektorius akademikas J. Kubilius. Medaliai įteikti ir europarlamentarui prof. V. Landsbergiui, signatarams Č. Stankevičiui, A. Saudargui, P. Kūriui, E. Bičkauskui, Č. Juršėnui, R.Ozolui, K. Motiekai, V. Antanaičiui, aktoriui J. Budraičiui, dainininkui S. Povilaičiui, akademikui B. Juodkai, poniai A. Adamkienei, dainininkei V. Povilionienei.

2011 m. I-ojo laipsnio medaliais buvo pagerbtos Sausio 13-osios aukos, o sekančiais metais - Medininkuose žuvę pareigūnai, savo gyvybę paaukoję mylimos Tėvynės labui. Apdovanojimai buvo perduoti jų artimiesiems. 

Po išklimingos ceremonijos Koncertavo Vilniaus Saulėtekio mokyklos ir Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleivių meno kolektyvai.

 

Rubrika Savaitės tema yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-03-21 13:32
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Aurelija

2017-02-20 21:03

Sveikinu ir džiaugiuosi!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jolanta

2017-02-20 19:56

Vytautai, nuoširdžiausi sveikinimai, gero vėjo!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Povilas

2017-02-19 17:11

Nuoširdžiai sveikinu gerb. Vytautą. Geros kloties ir sėkmės

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media