2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: „Valstiečių“ registruotose pataisose – įpareigojimas žiniasklaidai skelbti teigiamą informaciją

2017-03-17
 
 

Ignas Jačauskas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai inicijuoja įstatymų pataisas, kuriomis žiniasklaida būtų įpareigota ne mažiau nei pusėje skelbiamo turinio nurodyti teigiamą informaciją. Tai numatančias Visuomenės informavimo įstatymo pataisas Seimo sekretoriate registravo „valstiečiai" Dovilė Šakalienė, Zenonas Streikus ir Robertas Šarknickas.

Parlamentarai siūlo numatyti imperatyvią nuostatą, kad informavimo priemonės turinyje „turi būti išlaikytos proporcijos tarp teigiamos (pozityvios) ir neigiamos informacijos". Pataisomis numatoma, kad pozityvi informacija turi sudaryti ne mažiau kaip 50 procentų viso turinio, o pozityvios žinios būtų pateikiamos „informacinės programos pradžioje ar pirmuosiuose leidinio puslapiuose".

Pataisomis numatoma, kad pozityvi informacija turi sudaryti ne mažiau kaip 50 procentų viso turinio, o pozityvios žinios būtų pateikiamos „informacinės programos pradžioje ar pirmuosiuose leidinio puslapiuose".

Projekto rengėjai pabrėžia, kad žiniasklaida yra vienas svarbiausių informacijos šaltinių apie valdžios institucijų darbą bei jo vertinimą, laikoma „demokratijos garantu", užtikrinančiu visuomenės informavimą apie jai svarbius įvykius, formuojančiu visuomenės nuomonę bei kontroliuojančiu valdžios institucijos veiksmus. Teigiama, kad korupcijos skandalai, valdžios pareigūnų piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi, viešųjų ir privačiųjų interesų supainiojimas bei kitos problemos nušviečiant politinio gyvenimo aktualijas itin dažnai atsiduria žiniasklaidos akiratyje, o tai skatina visuomenės nusivylimą
„Neigiamos informacijos vyravimas politinės komunikacijos kanaluose skatina visuomenės nusivylimą valdžios institucijomis ir nusišalinimą nuo politinio gyvenimo, taip pat nepasitikėjimą žiniasklaidos priemonėmis ir jose pateikiama informacija", - iniciatyvą aiškina parlamentarai. Pasak jų, nepasitikėjimas valstybinėmis institucijomis bei žiniasklaida „dažnai išauga dėl nestabilios ekonominės situacijos valstybėje, dėl per didelio dėmesio neigiamai informacijai". „Tačiau akivaizdu, jog labai trūksta kokybiškos informacijos, kuri leistų žmonėms įgyti daugiau žinių ir informacijos apie politikoje vykstančius procesus, pvz., susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiais politikais, suprasti valdžios svarstomus visuomenei aktualius klausimus ir priimamus sprendimus", - argumentus išsako politikai. Vienas projekto iniciatorių R. Šarknickas sako, kad pagrindinė projekto sumanytoja buvo D. Šakalienė, o projektas sulaukė diskusijų ir tarp pačių rengėjų. Jis patikino, kad dar iniciatyva bus taisoma aiškiau nurodant, kas yra neigiama informacija.

„Jei projektas įnešė tam tikro nerimo dėl kažkokių apribojimų, tai apie tai kalbos net nėra ir negali būti - žiniasklaida turi būti laisva, kažkokių rėmų nustatinėti negalima. Kalbame apie psichologinius dalykus: apie nužudytus, apie žudymus, kad ta negatyvi informacija, kuri ištisai plaukia, veikia neigiamai vaikus, jaunimą, nes tas amžius yra labiausiai pažeidžiamas", - aiškino parlamentaras. Jis sako pats asmeniškai siūlysiantis susiaurinti „neigiamos informacijos" apibrėžimą iki smurtinių nusikaltimų, savižudybių aprašymo. Kartu jis pabrėžia, kad panašius apribojimus taiko ir kitos Europos valstybės, iš jų paminėjo Daniją. „Bet mes būtinai tvarkysime tą dalyką, negalime to leisti. Išsiaiškinsime, sudėliosime tuos dalykus, kad nebūtų nei vienai, nei kitai pusei blogai, nes informacija turi būti aiški, informatyvi", - aiškino R. Šarknickas. Šiuo metu Visuomenės informavimo įstatymas nenumato prievolės dėl teigiamos informacijos skelbimo, bet nustato pagrindinius principus žiniasklaidai skelbiant informaciją gerbti žmogaus privatumą, saugoti nepilnamečius nuo neigiamos, ypač smurtinio, pornografinio pobūdžio, žalingus įpročius skatinančios informacijos, įpareigoja neminėti asmens duomenų skelbiant apie savižudybes. Žiniasklaidai taikomas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksas numato draudimą skelbti su savižudybe ar bandymu nusižudyti susijusią vaizdinę medžiagą, nenurodyti savižudybės ar mėginimo nusižudyti būdo antraštėse bei anonsuose ir vengti savižudybių skatinimo visuomenėje.

 

 

Rubrika Savaitės tema yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-03-21 13:28
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

Arūnas Milašius

2017-03-19 12:41

Įtariu, kad perpratau valstiečius. Jie kažkur perskaitė, kad žurnalistikos klasika skamba: "Gera naujiena tai bloga naujiena" ir nusprendė tautai papumpuoti keistų naujienų.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Daiva Žebelienė Puodžiuvytė

2017-03-18 10:41

O pas mus Tauragėj,kaip su atlyginimų vidurkiais. 50 proc valdžią giriančių straipsnių. Gal dar daugiau negu 50 proc teigiamų. Vienas politikų įmonės remiamas laikraštis 100 proc giria valdžią. Kitas mato realiai ir iš visų pusių. Tai gi, Tauragėj teigiamos informacijos spaudoj vidurkis viršija valstiečių užmojus.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Daumantas Butkus

2017-03-18 10:35

Čia - sunkios pagirios. Manau, kad praeis.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vaiva Sap

2017-03-18 10:34

Kas čia per nesąmonė? Žiniasklaida - "demokratijos garantas", tad įkinkykime juos skelbti tai, ko mes pageidaujame? Matyt, pilnatis :)

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas

2017-03-18 10:16

Mums reikia įsiminti šias seimūnų pavardes - Dovilė Šakalienė, Zenonas Streikus ir Robertas Šarknickas. Tai žmonės, kurie turbūt sapnuoja uždėti apinasrį ant spaudos laisvės.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media