2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Kunigas Algirdas Toliatas apie socialinių tinklų galią ir šv. Velykas

2017-04-15
 
Kunigas Algirdas Toliatas

Kunigas Algirdas Toliatas

 

Vytautas Žeimantas

Pirmas pokalbis su kunigu Algirdų Toliatu įvyko šv. Velykų išvakarėse „Stiliaus" laidoje per LRT TELEVIZIJĄ. Apie tai LŽS svetainei papasakojo kolegė Virginija Bunevičiūtė.

Kažkada Vyriausiasis Lietuvos policijos kapelionas Algirdas Toliatas ketino tapti ekonomistu. Jis neslepia, kad tikybos pamokos nebuvo pačios mėgstamiausios. „Manau, kad didžioji dalis žmonių yra tikintys, bet abejingi, na - koks jiems skirtumas. Tai aš irgi buvau vienas iš tokių. Bet vėliau man tas klausimas iškilo. Pribrendo, sunoko", - atvirai kalba dvasininkas, po Vilniaus kunigų seminarijos, po studijų Prancūzijoje ir dvasinės teologijos licenciato laipsnio Italijoje įšventintas į kunigus. Aktyviai naudojantis socialinius tinklus Dievo žodžiui skelbti Algirdas Toliatas pripažįsta, jog būtų neprotinga jais nesinaudoti.

„Popiežiaus Pranciškaus žodžiai, jis sako: šiuolaikiniai socialiniai tinklapiai yra didžiulė galimybe, jeigu juos vartoji atsakingai. Ir jis pats turi savo Twitterį, nežinau, kiek ten milijonų sekėjų jis turi. Milijonų! Ką tai reiškia? Kad vienu impulsu, vienu spustelėjimu gali prisiliesti prie daugybės  žmonių", - tikina kunigas, kiekvieną šeštadienį pats siunčiantis SMS žinutę savo bendruomenei. O joje - apibendrinimas to, ką jie išgirs naujame pamoksle.

„Na, tokia pagrindinė mintis, intriga, kad sudomintų, nes jei visą pamokslą parašysi, tai niekas ir nebeateis, ar ne?" - juokėsi kunigas, į savo pamokslus sutraukiantis šimtų tikinčiųjų.

Algirdas Toliatas sako, tikėjimas - kaip žinios. Kuo daugiau mokaisi, tuo labiau suprantI, kiek daug nežinai. Tad ko apie gyvenimą dar nežino populiarus ir jaunimo mylimas kunigas, po Paryžių lakstydavęs motociklu? Kaip jis pataria gyventi ne tik šventomis dienomis?

Antras kunigo Algirdo Toliato pokalbis įvyko irgi šv. Velykų išvakarėse per laidą „Pasaulis pagal moteris", kurią transliavo  TV3. Apie tai LŽS svetainei papasakojo kolegė Justė Radzevičiūtė-Laugalienė.

Šioje laidoje kunigas Algirdas Toliatas atskleidė ne tik moters prasmę prisikėlimo šventėje, bet ir pateikė keletą patarimų, kaip šv. Velykų virsmą pritaikyti it pasiruošimą visiems kitiems kasdieniams išgyvenimams. Manau, kad šios mintys sudomins ir mūsų kolegas žurnalistus.

„Kiekvieno gyvenime yra daugybė mažų  šv. Velykų ir mažų šv. Kalėdų. Per šias šventes mes patiriame gilius išgyvenimus, kurie? mums padeda pasiruošti kitiems jausmams bei jų ciklams kasdienybėje. Šv. Velykos moko kaip kantriai apsivalyti nuo sunkumų, gyvenimo dulkių ir kaip oriai, per kančią vėl sulaukti šventės. Šv. Kalėdos moko, kiek kitokio, švelnesnio stebuklo bei pokyčio laukimo - išklausant, suprantant, nurimstant", - švenčių prasmę aiškino kunigas Algirdas Toliatas.

„Laikas nuo laiko mes apsunkstame ir nebepakeliame per gyvenimo kelionę susikaupusios kuprinės. Bundanti gamta, nauji išgyvenimai, nors ir gražūs, vis tiek jai prideda svorio, kuris gali pasidaryti kritinis, netgi tapti psichologine, emocine kančia. Gavėnia mus moko, kaip šio svorio atsisakyti - susikaupti ir nuspręsti, ko mums reikia, o su kuo geriau atsisveikinti, taip pat apmąstyti tamsiausias savo kerteles, kad ir su jomis galėtume sąžiningai išsiskirti", - sako kunigas ir priduria, kad tamsiausia diena yra didysis šeštadienis: „Tai diena, kai, regis, nieko nėra - net liūdesio".

„Šv. Velykų kontekste ypatingą pavyzdį turi rodyti ir moterys. Jos, kaip šv. Mergelė Marija, privalo išlikti ramios net ir sunkiausią ar beviltiškiausią akimirką. Tačiau ramybė jokiu būdu nereiškia abejingumo. Turime juos išskirti. Ramybė yra supratimas, situacijos kontrolė ir pasitikėjimas. Žinoma, su daug daug vilties širdyje", - šypsojosi kunigas Algirdas Toliatas.

Su šv. Velykoms, gerbiamos kolegės ir kolegos!

 

Rubrika Savaitės tema yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-06-27 10:03
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media