2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Naujienų agentūrą „Elta” perka Gitana Markovičienė

2017-07-30
 
Gitana Markovičienė

Gitana Markovičienė

 

Vytautas Žeimantas

 

Rinkoje jau buvo kalbama apie „Eltos" pardavimą

 

Naujienų agentūrą „Elta" perka verslininkė Gitana Markovičienė. Sandėris šiuo metu dar vyksta, jam pasibaigus Gitanai Markovičienei pereis kontrolinis įmonės akcijų paketas. Šalių susitarimu sandorio vertė neatskleidžiama.

Beje, rinkoje jau kurį laiką buvo kalbama apie „Eltos" pardavimą. Kaip vienas iš galimų pirkėjų buvo minimas Tomas Balžekas, žiniasklaidos UAB „15min" įkūrėjas ir buvęs vadovas.

Į spaudą prasiskverbė žinios, kad „Respublikos leidinių" savininkas Vitas Tomkus siūlė premjerui Sauliui Skverneliui, kad Valstybė įsigytų žiniasklaidos grupės valdomos naujienų agentūros „Elta" dalį akcijų. Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas sakė, kad ši idėja nebuvo svarstoma.

Kaip teigia "Verslo žinios",  „Eltos" pajamos 2016 metais siekė šiek tiek daugiau nei 392.000 Eur. Bendrovė turi 37 darbuotojus. Birželį vidutinis atlyginimas joje siekė 524 Eur.

Anksčiau daugiausiai "Eltos" akcijų turėjo „Respublikos leidinių" savininkas Vitas Tomkus ir "Lietuvos Aido" savininkas Algirdas Pilvelis. Pastaruoju metu „Eltą" per UAB „Respublikos" investicijos valdo Vitas, Justinas ir Rytis Tomkūs.

Kontrolinį akcijų paketą Vitas Tomkus įsigijo 2004 metais. Tada 57,93 % naujienų agentūros "Elta" akcijų paketą iš koncerno „MG Baltic" už 5,764 mln. litų įsigijo bendrovė „Žinių partneriai", kurių 90 % akcijų valdė „Respublikos" leidėjas Vitas Tomkus.

 

Ekonomistė, politios apžvalgininkė, Živilės Pinskuvienės pavaduotoja

 

Gitana Markovičienė gimė 1977 m. gegužės 16 d. Kaune. 1995 m. baigė Kauno miesto „Versmės" vidurinę mokyklą. Studijavo Kauno technologijos universiteto Vadybos ir ekonomikos fakultete, įgijo vadybos ir verslo administravimo bakalauro laipsnį (specializacija - finansai); 2010 m. - vadybos ir verslo administravimo magistro laipsnį. 1998-2010 m. dirbo Ūkio banke. 2010 m. vadovavo „Swedbank" Klaipėdos filialo Klientų aptarnavimo skyriui. 201l-2012 m. dirbo Danske bank A/S Lietuvos filialo Klientų aptarnavimo skyriaus vadove. Nuo 2012 m. ji buvo Seimo nario Gedimino Jakavonio padėjėja-sekretorė. Buvo „Respublikos leidinių" reklamos ir komercijos direktorė. Gitana Markovičienė socialiniame tinkle „LinkedIn" dar nurodo vadovaujanti įmonei „GM Media Invest". 2014 m. kadidatavo į Europos Parlamentą. Ji Išsituokusi, turi sūnų Roką.

Dar neseniai Gitana Markovičienė buvo Darbo partijos pirmininkės Živilės Pinskuvienės pavaduotoja. Dabar ji teigia prieš kelias savaites išstojusi iš partijos ir apskritai pasitraukusi iš politikos. Nors dar visai neseniai „Respublikoje" ir „Delfyje" aktyviai reiškėsi kaip ekonomistė, politikos apžvalgininkė, negailinti kritikos ir dabar vadovaujamtiems "valstiečiams". Vien tik pastarųjų jos straipsnių antraštės daug ką pasako: "Emigruokite, politikams tai nerūpi", "Aprasojęs „valstiečių" skaidrumas",  "Seimas vienijasi prieš Konstituciją" ir panašiai.

 

"Elta" nuo 1920 metų

 

"Elta" kaip nacionalinė Lietuvos naujienų agentūra, buvo įkurta 1920 m. balandžio 1 d. Kaune. "Eltos" pirmasis direktorius buvo Lietuvai pasišventęs šveicaras literatūros profesorius, publicistas, visuomenės veikėjas, filosofijos daktaras Juozas Eretas.

1920-1940 metais "Elta" turėjo tiesioginį ryšį su žymiausiomis užsienio agentūromis. Penki teletaipai siuntė žinias iš Reuters, DNB, Havas, Stefani ir TASS. Eltoje buvo užsienio, vidaus ir ekonominės informacijos skyriai, foto - ir sporto tarnybos.

1940 m. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, "Elta" buvo prijungta prie bendros SSRS informacinių tarnybų sistemos - TASS'o. Vokiečių okupacijos metais (1941-1944 m.) neveikė. Nuo 1944 m. "Elta" dirba Vilniuje. Nuo 1944 iki 1990 m. "Elta" faktiškai buvo TASS'o padalinys: iš jos gaudavo vidaus ir užsienio žinias, per ją siųsdavo informacinius pranešimus kitų respublikų ir užsienio šalių informacijos agentūroms.

1990 metais atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, buvo susigrąžinti tiesioginiai "Eltos" ryšiai su didžiosiomis pasaulio agentūromis. 1990-1995 m. "Elta" buvo vyriausybinė nacionalinė informacijos agentūra, nuo 1995 m. - akcinė bendrovė.

Dabar "Elta" siunčia ir gauna žinias iš Reuters, ITAR - TASS'o, dpa, AFP, XINHUA agentūrų. Sistemingai keičiamasi informacijomis su kaimyninių šalių agentūromis - Estijos ETA, Baltarusijos BELTA, Latvijos LETA, Lenkijos PAP. Iš viso pasaulio "Elta" operatyviai gauna Europos fotonaujienų agentūros EPA fotoinformacijas. Savo korespondentus turi Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose.

 

Žurnalistikos instituto direktorius Deimanto Jastramskio nuomonė

 

Žurnalistikos instituto direktorius docentas Deimantas Jastramskis sako, kad kol kas anksti vertinti, ar "Eltos" agentūra išliks nepriklausoma nuo politikų įtakos.

„Pamatysime, kaip bus. Lietuvoje vietinės regioninės žiniasklaidos daug politikų valdo arba patys, arba per kitus asmenis, per artimuosius, per statytinius - čia nėra tokia didelė naujiena. Svarbiausia turbūt yra ne vien tai, kad valdo ar politikas, ar politikams artimi asmenys, svarbiausia, kad būtų skaidriai pateikta, kas yra savininkas ir vėlgi skaidriai deklaruoti jo interesai ", - sako Deividas Jastramskis.

Tačiau šis atvejis ypatingas tuo, kad perkama ne atskirai veikianti žiniasklaidos priemonė, o naujienų agentūra. „Su naujienų agentūromis yra viena tokia problema, kad jų nėra daug: Lietuvoje faktiškai jos yra tik dvi, ir jų tekstai turi įtaką nemažai daliai žiniasklaidos, nes jų tekstai parduodami masinei žiniasklaidai ir privatiems asmenims. Todėl agentūros nuosavybės struktūra turi įtaką ir kitiems žiniasklaidos subjektams, redakcijoms, kurios prenumeruoja ir skaito šią informaciją. Šiuo atveju tai, kam priklauso naujienų agentūra, yra labai svarbus dalykas, bet dar kartą akcentuoju, svarbiausia, kad visuomenė aiškiai žinotų, kam ji priklauso ir kokie interesai, o kalbėti, ar paveiks, ar nepaveiks dar anksti. Reikia žiūrėti į agentūros turinį, stebėti ir bus galima pasakyti aiškiau, kai sandoris bus įsigalėjęs", - komentavo Žurnalistikos instituto direktorius.

 

Sandoris vyksta. Kuo pavirs "Elta"?

 

„Aš noriu, kad agentūra „Elta", kuri turi stiprią profesionalų komandą, turėtų sąlygas profesionaliai veiklai ir mūsų komanda tiesiog ją pastiprina. Aš tikrai manau, kad suprantu visą žiniasklaidos veiklos pusę, noriu, kad komercija ir žurnalistika būtų aiškiai atribotos, užtikrinant žurnalistams profesinę laisvę nuo verslo ir nuo politikos įtakos", - apie savo planus įsigijus agentūrą kalbėjo Gitana Markovičienė, teigdama, kad jokios įtakos buvusi narystė Darbo partijoje jos naujai veiklai neturės.

„Atvirai pasakius, man buvo netikėta, niekas manęs neinformavo - po fakto išgirdau, kad tokie veiksmai įvyko", - sako Gediminas Jakavonis, pas kurį, jam būnant Seimo nariu, Gitana Markovičienė dirbo padėjėja-sekretore. Jis taip pat pareiškė negalintis komentuoti finansinių Gitanos Markovičienės galimybių įsigyti "Eltos" agentūros akcijas.

Pasak "Eltos" bendrovės direktoriaus Romo Bubnelio,  sandoris šiuo metu yra vykdomas. "Jis dar neužbaigtas, bet jau kaip ir įsivažiavo", - sako direktorius. Apie tai, kada jis turėtų būti užbaigtas, jis kol kas neatskleidžia dėl konfidencialumo susitarimo.

„Taip, sandoris vyksta. 100 proc. neparduodama, eina kalba apie kontrolinį akcijų paketą. Yra tam tikros komercinės paslaptys, bet yra kontrolinis akcijų paketas ir galimybė išsipirkti 100 procentų", - žurnalistams sakė Vitas Tomkus. - Pirkėjų buvo daug. Yra BNS savininkai estai, skambino, siūlė, bet labai nerimtas pasiūlymas buvo. Kaip supratau, norėjo monopolizuoti rinką ar panašiai. Pagalvojau, kad tai gali būti nelabai naudinga Lietuvai. Paskui buvo Tomas Balžekas, bet ten labiau ambicijos, kažką estams įrodyti, su žurnalistika, man atrodo, nieko bendro neturi".

„Aš išklausiau visų jų perspektyvų, kaip jie įsivaizduoja rinką, tai man priimtiniausias pasirodė Gitanos variantas, nes ji aktyviai dalyvavo politikoje su savo nuomone kaip apžvalgininkė. Man jos pažiūros patinka, man patinka ta patriotinė linija ir šiuo atveju lėmė ne kainos klausimas, o į kieno rankas pereina viena iš seniausių informacinių įmonių „Elta", - pridūrė  Vitas Tomkus. Jo teigimu, perleidžiamas „Eltos" verslas ir nuotraukų archyvas. Sandoris, pasak Vito Tomkaus, turėtų būti baigtas per savaitę.

„Šiandien galiu tik užtikrinti esamus ir būsimus agentūros klientus, kad turime ilgalaikę viziją dėl nacionalinės naujienų agentūros vystymo, užtikrinant aukščiausio lygio profesinius ir etinius standartus", - teigia Gitana Markovičienė.

Taip, šis sandoris ne eilinis. "Elta" greitai švęs savo šimtmečio sukaktį. "Elta" - tai nacionalinė vertybė, solidi Lietuvos žurnalistikos istorijos dalis. Jos reikšmė Lietuvos kultūrai, istorijai, žiniasklaidai yra didelė ir dar gerai neišmatuota.

Kitas svarbus aspektas - "Elta" tai žinių agentūra. Tokių agentūrų įtaka yra didelė, nes jų produkciją vartoja daugelis laikraščių, televizija, radijas, cituoja įvairūs portalai. Kokios žinios skils iš jos į pasaulį, į Lietuvą? Kas jas ruoš, redaguos? Ar nepateks "Elta" į siaurų partinių interesų pinkles? Šie klausimai negali nejaudinti.   

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-07-30 11:43
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Antanas

2017-08-15 10:02

ELTA - mūsų žurnalistikos istorija. Jai jau tuoj bus 100 metų. Į kieno rankas ji papuola?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dainius

2017-08-11 13:15

Cha Cha perka pats is saves blefas

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media