2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Įdomi diskusija: „Dezinformacija. Slaptas ginklas: laisvos visuomenės griovimo metodai“

2018-10-16
 
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pakvietė į išskirtinės ir aktualios knygos „Dezinformacija. Slaptas ginklas: laisvos visuomenės griovimo metodai pristatymą ir diskusiją apie Šaltojo karo laikų informacinę priešpriešą. Renginys vyks spalio 18 d. 17.30 val. Valstybingumo erdvėje (II aukštas).

 

„Nors sovietinis komunizmas žlugo, dezinformacija ir slaptas tarptautinis jos aparatas išlieka itin gajus iki pat šių dienų. Dezinformacijos skleidėjai ir toliau iškreipia milijonų žmonių požiūrį į Jungtines Valstijas, ir toliau manipuliuoja religija - kiekviena religija - ir atlieka didelį vaidmenį kurstydami šių dienų tarptautinį terorizmą", - knygoje „Dezinformacija. Slaptas ginklas: laisvos visuomenės griovimo metodai", - rašo Jonas Mihai Pacepa ir Ronaldas J. Rychlakas.
J. M. Pacepa - įdomi asmenybė. Tai buvęs komunistinės Rumunijos slaptosios policijos, tada vadintos Securitate, vadovas, dalyvavęs bendrose operacijose su KGB ir vykdęs jos tiesioginius pavedimus. Vėliau jis pasitraukė į Vakarus, parašė šią knygą ir paliko vertingą liudijimą, kokiais nusikalstamais metodais prieš Vakarų visuomenes veikė komunistinių valstybių slaptosios tarnybos. 
„Visame pasaulyje užsienio žvalgybos tarnybos pirmiausia renka informaciją, padedančią savo valstybės galvoms vykdyti užsienio politiką, tačiau Rusijoje, o vėliau Rusijos įtakos zonoje ši užduotis nuo seno buvo palyginti nereikšminga, - rašo knygos autoriai. - Čia siekiama ne šiaip įgyti žinių apie praeitį, bet manipuliuoti ateitimi. Ypač stengiamasi sufabrikuoti naują į taikinį patekusių priešų praeitį, kad pasikeistų viso pasaulio požiūris į juos."
Knygos įvade filosofijos dr. Paulas Kengoras, Grovo koledžo politikos mokslų profesorius, pažymi, kad leidinyje parodoma iš esmės gana tragiška situacija, kaip komunistai sugebėjo sukurti pagiežingų mitų net prieš popiežių Pijų XII, siekdami jį diskredituoti, ir tie mitai net prigijo tarp daugelio vyraujančios krypties Vakarų istorikų ir žurnalistų. 
P. Kengoras rašo: „Mitas, iš pradžių be dvejonių atmestas amžininkų, kurie gyveno tuo istoriniu laikotarpiu ir gerai suprato, kaip yra iš tikrųjų, įsišaknijo tarp vėlesnių kartų, gyvenusių jau kitais laikais ir nežinojusių visos tiesos. Mitas kaip sniego kamuolys apaugo detalėmis ir šitaip buvo suteršta garbė gero žmogaus, kuris mylėjo žydų tautą, padėjo jos žmonėms per holokaustą ir net teikė jiems prieglobstį savo namuose. KGB ir jų bendrai paskleidė šlykštų jo įvaizdį, visiškai priešingą tikrovei. Šis įvaizdis mūsų sąmonėje gyvuoja iki šiol. <...> Tai komunistų darbas, už kurį jie liko nenubausti - bent iki pasirodant šiai knygai."
Mao, Kinijos komunistų Leninas, tuo būtų didžiavęsis. Jam priklauso posakis: „Šimtą kartų pakartotas melas tampa tiesa."
„Bolševikai pripažįsta vienintelę moralę - tą, kuri atitinka jų interesus", - sakė Leninas. Ir „tai reiškė visišką melo įteisinimą, laisvę rinktis bet kokį taikinį ir neribotą pasirinktų taikinių medžioklės sezoną." (P. Kengoras).
Pokalbyje apie šią knygą, šiandienines Lietuvos ir pasaulio problemas, susijusias su dezinformacijos sklaida, dalyvaus Marius Laurinavičius, Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas; Ignas Stankovičius, Nacionalinės bibliotekos Vadovybės informacijos skyriaus vedėjas; Dalius Stancikas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro atstovas. Pokalbio moderatorius - Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis.
Renginyje bus galima įsigyti leidyklos „Briedis" išleistą knygą „Dezinformacija. Slaptas ginklas: laisvos visuomenės griovimo metodai".
Rubrika Savaitės tema yra Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-01-05 15:17
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media