2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: 55-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“

2019-05-10
 
Gegužės 12 d. 18 val. Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre, Nacionaliniame Kauno dramos teatre ir Vienos galerijoje „Improper Walls" prasideda 55-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris".

Per penkiolika festivalio dienų bus surengti 142 renginiai visoje Lietuvoje ir šešiose užsienio šalyse - Airijoje, Austrijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Lenkijoje, Rusijoje, Šveicarijoje.

Bus išleistas almanachas „Poezijos pavasaris 2019" su kompaktine plokštele. Almanachą sudarė poetai Marius Burokas, Viktoras Rudžianskas, literatūrologė dr. Audinga Peluritytė-Tikuišienė, vertėja, literatūros kritikė Elžbieta Banytė. „Poezijos pavasario" svečių kūrybos vertimais pasirūpino poetas, vertėjas Vytas Dekšnys. Almanacho dailininkė - Lina Sasnauskaitė. Kompaktinę plokštelę „Poezija ir balsas 2019" parengė poetas Rimantas Kmita.

Rašytojų sąjungos Baltojoje salėje bus surengta tarptautinė poetų ir kritikų konferencija „Poezija kasdienybės erdvėje", kurioje pranešimus skaitys Lietuvos ir užsienio poetai, literatūros kritikai, vertėjai Eugenijus Ališanka, Simonas Bernotas, Pat Boran (Airija), Lina Buividavičiūtė, Tomas Cohen (Čilė/Vokietija), Anna Gerasimova (Rusija), Marije Langelaar (Nyderlandai), Elena Karnauskaitė, dr. Audinga Peluritytė-Tikuišienė, H. S. Shivaprakash (Indija). Konferencijos moderatoriai - Viktoras Rudžianskas ir Dovilė Kuzminskaitė. Įdomiausi pranešimai bus paskelbti kultūrinėje spaudoje.

Į „Poezijos pavasarį" atvyksta žymūs poetai iš Airijos, Čekijos, Čilės / Vokietijos, Graikijos, Indijos, Latvijos, Nyderlandų, Rumunijos, Suomijos.

Norinčius susipažinti su šiuolaikine pasaulio poezija ir atvykusiais svečiais kviečiame apsilankyti „Poezijos pavasario" svečių vakare Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje Vilniuje, tarptautiniuose dvikalbiuose poetų skaitymuose „Duetai +" galerijoje / knygyne „The Room" ir Rašytojų klube, tarptautinėje poetų ir kritikų konferencijoje. Festivalio svečiai dalyvaus renginiuose Kaune, Klaipėdoje, Nidoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Joniškio, Jurbarko, Kretingos, Prienų, Radviliškio, Šiaulių, Tauragės, Telšių ir kituose rajonuose.

Vilnius nuo seno yra daugiatautis miestas, todėl prasminga, kad į festivalio renginius įsitraukia ir kitų tautų bendruomenės įsikūrusios Vilniuje. Ir šiais metais vyks poezijos ir muzikos vakaras „Po lietuvių kalbos ir kultūros skėčiu" Šv. Kotrynos bažnyčioje, kuriame lietuvių poetų eiles skaitys ir lietuvių dainas atliks kitataučiai, gyvenantys Lietuvoje.

55-uoju „Poezijos pavasario" laureatu šiais metais tapo poetas, vertėjas Marius Burokas, už eilėraščių rinkinį „Švaraus buvimo", kurį išleido „Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla". Poetui Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimu turėtų būti paskirta Maironio premija.

Festivalyje bus įteiktos Dionizo Poškos, Salomėjos Nėries, Jono Aisčio, Zigmo Gėlės premijos, taip pat Vilniaus miesto mero premija ir „Poezijos pavasario" rengėjų premija už geriausią knygą vaikams. Be premijų, kūrėjai bus apdovanoti įvairiais prizais - už eseistiką, už lietuvių ir už pasaulio poezijos vertimus, už literatūros sklaidą ir kita. Aktoriui skaitovui festivalyje bus įteiktas Laimono Noreikos prizas.

„Poezijos pavasaris" bus įdomus visiems besidomintiems ne tik poezija, bet ir menu apskritai: Rašytojų klube bus atidaryta paroda „Nutapyti eilėraščiai": poeto Rimvydo Stankevičiaus poezija ir dailininko Eugenijaus Marcinkevičiaus tapyba. Kaune, Antano Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje, bus atidaryta vizualiųjų menų ir poezijos diptikų paroda „Mūzų sambūvis", kartu vyks poezijos skaitymai. Telšiuose bus atidaryta Juozo Šalkausko fotografijų paroda „Mūzos pavilioti „Poezijos pavasariai".

Festivalis bus pilnas įvairiausių renginių: skaitymų, pašnekesių, spektaklių, koncertų, parodų, poetinių-muzikinių improvizacijų, kurie vyks ne tik įprastose, bet ir naujose erdvėse, netikėčiausiose vietose.

Visi festivalio renginiai nemokami.

Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris" rengėjai - Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas.

 

Rašytojų klubas
Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris"
direktorė - Janina Rutkauskienė
Tel.: (8-5) 2629627, 8614 75850
El. paštas: janina.rutkauskiene.rk@gmail.com
K. Sirvydo g. 6, LT 01101 Vilnius
Tel. (8-5) 2617727
El. paštas: rasytojuklubas.info@gmail.com 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-05-10 11:04
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media