2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Piliečiai mato, žurnalistai – praneša

2013-04-03
 
France24 The Observers ženklas

France24 The Observers ženklas

Viktoras Denisenko

 

Plėtojant mintis rubrikoje „Savaitės tema" apie piliečių žurnalistiką (siejamą su tinklaraštininkų veikla), ji dažniausiai buvo priešpastatoma profesionaliai žurnalistikai. Tačiau tai tik vienas iš galimų požiūrių. Globaliame medijų pasaulyje galime pastebėti ir tai, kad vyksta sėkminga piliečių ir profesionalių žurnalistų darbo simbiozė.

 

Vienu sėkmingiausių iš man žinomų pavyzdžių galėčiau pavadinti tarptautinio naujienų kanalo „France 24" projektą „The Observers" („Apžvalgininkai"). Šio projekto produktai - informacinis tinklalapis ir televizijos laida. Projekto esmė - pateikti požiūrį į globalius įvykius liudininkų akimis. Tarp „The Observers" talkininkų - tinklaraštininkai ir tiesiog aktyvūs piliečiai iš viso pasaulio. Projekto profesionalių žurnalistų komandai jie praneša apie svarbius įvykius, neretai vykstančius tiesiog jiems po langais (ar gretimoje gatvėje). „The Observers" redakcinės komandos nariai patikrina ir, jei reikia, redaguoja gaunamus pranešimus, atrenka aktualiausias ir aštriausias istorijas.

 

Ši simbiozė leidžia laimėti visiems, nes net pats turtingiausias televizijos kanalas vargu ar gali sau leisti turėti korespondentus kiekviename pasaulio taške. Be to, ne visada įmanoma nuspėti, kur įvyks siužeto verta istorija, juo labiau užfiksuoti patį įvykį realiu laiku. Todėl savanorių-talkininkų tinklas yra didelė kanalo paspirtis. Piliečių pranešimai (ne tik žodiniai ar rašytiniai liudijimai, bet ir filmuota medžiaga) leidžia pažiūrėti į įvykius ne „šaltu" (profesionaliu) žurnalistų žvilgsniu, bet taip, kaip tuos įvykius mato jų liudininkai, neretai vienaip ar kitaip įtraukti į įvykių sūkurį.

 

Piliečiai, talkindami „The Observers" komandai, gauna galimybę pateikti savo užfiksuotą istoriją (jei ji, žinoma, to verta) žymiai platesnei žiūrovų ir skaitytojų auditorijai, nei jei jie rašytų vien, kad ir labai sėkmingam bei populiariam, tinklaraščiui. Atitinkamai, jie gali tikėtis ir platesnės bei rimtesnės reakcijos į savo pranešimus.

 

Tokia pilietinės ir profesionalios žurnalistikos simbiozė turi visas galimybės stiprėti. Šios simbiozės principas gana sėkmingai perprantamas ir Lietuvoje - užtektų paminėti tokias vadinamosios pilietinės žurnalistikos platformas kaip „Delfi Pilietis", „Įkrauk 15min.lt" ar pan.

 

Tačiau keista, kad „The Observers" principo dar nepritaikė nei viena iš mūsų šalies televizijų. Nėra paslaptis, jog mūsų televizijos negali pasigirti korespondentų punktų tinklu kitose šalyse (dar palyginti ne taip seniai buvo sielvartauta, kad net visuomeninis transliuotojas neturi savo korespondento Europos Sąjungos sostinėje - Briuselyje; šiandien situacija pasikeitė į gerąją pusę ir LRT atkūrė šį korespondentų punktą). Savanorių talkininkų pranešimai galėtų gerokai pagyvinti mūsų televizijos kanalų užsienio žinių naujienas, kurios šiandien dažniausiai pateikiamos pagal tarptautinių naujienų agentūrų medžiagą. Tokiam bendradarbiavimui galima būtų pritraukti talkininkus iš užsienyje gyvenančių lietuvių tarpo.

 

Žinoma, sunku pasakyti, kiek realiai „The Observers" patirtį galima būtų perkelti į mūsų televizinės erdvės dirvą. Čia gali atsirasti daug niuansų, pradedant nuo to, kad emigrantai renkasi gyvenimui ramius kraštus, ir todėl neverta būtų tikėtis, kad jie parūpins pranešimų iš įvairaus masto krizių apimtų pasaulio taškų. Be to, savanoriai-talkininkai ar tinklaraštininkai iš esmės nedirba kaip profesionalūs žurnalistai, tad būtų neįmanoma tikėtis, kad jie pranešinės naujienas iš kokių nors oficialių vietinio ar tarptautinio lygio renginių (minėtame „The Observers" projekte tokių pranešimų irgi nėra).

 

Tačiau aktyvių tinklaraštininkų, laikinai ar pastoviai gyvenančių užsienyje, pranešimai tikrai galėtų pagyvinti oficialią informacinę erdvę. Negalima teigti, kad šis procesas nevyksta, bet šiandien jis Lietuvoje dar tik įsibėgėja. Be to, visa tai leidžia manyti, kad aktyvių piliečių ir profesionalių žurnalistų simbiozė turi žymiai daugiau perspektyvų, nei jų veiklos informacinėje erdvėje supriešinimas, o svarbiausia, kad šioje simbiozėje užtenka vietos visiems - ir piliečiams (tinklaraštininkams), ir žurnalistams.

 

„Savaitės temos" rubrika yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-04-09 11:38
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media