2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Kodėl tinklaraštininkai turėtų švęsti Kovo 7-ąją?

2013-03-26
 
Iliustracija iš Freedigitalphotos.net

Iliustracija iš Freedigitalphotos.net

Viktoras Denisenko

 

Šių metų kovo mėnesį mes nepastebėjome vienos reikšmingos sukakties - prieš 8-erius metus pirmą kartą istorijoje amerikiečių tinklaraštininkas Garrettas M. Graffas (tinklaraštis „Fishbowl DC") gavo oficialią akreditaciją ir buvo pakviestas kartu su kitais žurnalistais į tradicinę rytinę spaudos konferenciją JAV Baltuosiuose rūmuose. Tai nutiko 2005 metų kovo 7 d. Anuomet šis įvykis buvo pristatomas kaip istorinis, nes pirmą kartą oficialiai pripažinta, kad tinklaraštininkas gali būti prilygintas žurnalistui (su visomis atitinkamomis teisėmis ir, pridurkime, pareigomis).

 

Šiandien galima būtų pasakyti, kad ano meto optimizmas, susijęs su tinklaraštininkų pripažinimo perspektyvomis, nepasitvirtino. Tinklaraštininkų prilyginimas žurnalistams ir atitinkamų teisių ir privilegijų suteikimas netapo masiniu reiškiniu. Žinoma, per aštuonerius metus būta ir daugiau atvejų, kai tinklaraštininkai gaudavo kvietimus į svarbius renginius, o jų dalyvavimą tuose renginiuose galima būtų prilyginti žurnalistiniam darbui. Pavyzdžiui, 2009 metų rugsėjo 23 d. rusų tinklaraštininkas Rustemas Adagamovas („Drugoj") buvo pakviestas į Rusijos ir Indijos prezidentų susitikimą Kremliuje, iš kurio parengė fotoreportažą savo blogui.

 

Valdžia rodo dėmesį tinklaraštininkams ir Lietuvoje. Ne taip seniai susitikimą su blogeriais surengė Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. Tiesa, Lietuvos tinklaraštininkų bendruomenė įvertino šį susitikimą nevienareikšmiškai (kai kuriems tinklaraštininkams valdžios dėmesys pasirodė įtartinas).

 

Nors tinklaraštininkai dar negavo tokio pripažinimo, kurį turi žurnalistai, jie jau tapo jėga, kurios neįmanoma ignoruoti. Internetas pakeitė viešosios sferos (erdvės) principus, o tai reiškia, kad šiandien tinklaraštininkas, turintis atitinkamą populiarumą ir pripažinimą virtualioje erdvėje, gali būti ne mažiau įtakingas, nei kokio nors rimto laikraščio skiltininkas. Žinoma, tarp tinklaraščių autorių tai pasiekia tik vienetai (bet, iš kitos pusės, ir tarp žurnalistų įtakingų skiltininkų nėra daug). Bet kuriuo atveju tai yra ir stiprus stimulas visiems tinklaraščių autoriams. Ypač tiems, kas tiki vadinamosios piliečių žurnalistikos galia ir jos galimybe pastumti į šalį, ar priversti pasitempti profesionalę žurnalistiką.

 

Šiandien tarptautinė blogerių (tinklaraštininkų) diena yra švenčiama birželio 14 d. (dalis tinklaraštininkų švenčia savo dieną ir rugpjūčio 31 d.), tačiau ir kovo 7-oji galėtų užimti vietą tinklaraštininkų šventinių dienų sąraše, nes bet kuriuo atveju prieš aštuonerius metus tai buvo diena, kai pirmas tinklaraštininkas tiesiogine žodžio prasme įžengė į žurnalistų teritoriją.

 

„Savaitės temos" rubrika yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis  

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-04-09 11:39
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media