2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Apie autorių teises internete

2013-06-18
 
Iliustracija iš Freedigitalphotos.net

Iliustracija iš Freedigitalphotos.net

Viktoras Denisenko

 

Prieš kelias savaites Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė labai svarbų visai Lietuvos žiniasklaidos sistemai sprendimą. Jis įpareigojo bendrovę „15min" nutraukti neteisėtus veiksmus pažeidžiant naujienų portalo Lrytas.lt ir dienraščio „Lietuvos rytas" autorines teises. Nurodoma, kad internetinis portalas 15min.lt turės pašalinti 26 iš portalo Lrytas.lt ir dienraščio „Lietuvos rytas" pasisavintus tekstus bei nuotraukas, be to atlyginti po 25 tūkst. litų patirtos žalos „Lietuvos ryto" portalui ir dienraščiui.

 

Reikia paminėti, kad 15min.lt argumentavo savo veiksmus, kuriuos teismas įvertino kaip neteisėtus, „viešojoje erdvėje nusistovėjusia informacijos mainų praktika". Ypatingai svarbu, kad teismas atmetė tokį argumentą. Lietuvos internetinėje erdvėje iš tikrųjų buvo nusistovėjusi nepagarbos autorių teisėms praktika, susiformavę ir ydingi informacijos „vagysčių" principai. Autorių teisės, kurių kitose medijose vis dar paisoma gana griežtai, internete tapo amorfiniu reiškiniu. Į informaciją virtualioje erdvėje buvo žiūrima kaip į „kolūkio turtą", kai viskas yra „bendra nuosavybė". Tačiau yra vilčių, kad paminėtas teismo sprendimas bent kiek pristabdys anarchiją internete.

 

Nuo informacijos „vagysčių" (arba kaip kartais bandoma korektiškai formuluoti „mainų") pirmiausiai nukenčia žurnalistai. Autorinis kūrinys, perduotas už, dažniausiai, ne itin aukštą atlygį (arba be jo) vienai internetinei visuomenės informavimo priemonei akimirksniu tampa masiškai perspausdinamu ir tiražuojamu tekstu. Tačiau autoriui tai neatneša papildomo pelno.

 

Informacijos „mainų" praktika kenkia ir patiems portalams, nes daro juos nuobodžiai vienodais, be to suteikia galimybę veikti tinklalapiams nekuriantiems jokio originalaus turinio, bet „vagiantiems" iš visų po truputi.

 

Džiugu, kad pastaruoju metu nuosavybės ir autorių teisių problematikai skiriama nemažai dėmesio. Ne taip seniai šį klausimą kėlė laidos „Pinigų karta" ir portalo Pinigukarta.lt vadovas Andrius Tapinas. Jis apkaltino tinklalapį Akcentai.info neteisėtai perspausdinus „Pinigų kartos" portalo autorės, ekonomistės Aušros Maldeikienės tekstus. Konfliktas iškilo į viešą erdvę, nes Akcentai.info elgėsi gana įžūliai ir nenorėjo pripažinti pažeidimo fakto.

 

Informacijos „mainai" iškreipia sąžiningos konkurencijos principus bei neskatina originalumo ir kūrybiškumo, todėl teksto pradžioje paminėtas Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas yra itin svarbus, nes parodo, kad autorių teisės ir virtualioje erdvėje išlieka autorių teisėmis, o padarytos žalos atlyginimas turi ne tik virtualią, bet ir realią išraišką. Be to šis sprendimas primena, kad vogti yra blogai - nepaisant to ar kalba eina apie kaimyno obuolį, ar apie kaimyninės redakcijos tekstą.

 

„Savaitės temos" rubrika yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-07-25 07:02
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

K.

2013-07-30 09:53

Jei pavagia piniginę, tai vagis. jeo pavagia tavo mintis - tai lyg ir tik nekaltai pažaidė. Blogai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Kur beda

2013-07-29 11:36

Kas trukdo zodinius mainus paversti rasytiniais, kad ir elektroninio laisko forma? Bus aisku ir bijoti nereikes. manau, asaros cia nereikalingos

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

fddd

2013-07-10 10:29

idomu ir kuo jau taip patyre ta 25 000 lt zala tas lrytas. nesamone. sumaste kaip papildomai uzsidirbti ir tiek. irgi turime daug tokiu zodiniu mainu, tai dabar tada baisu ir pagalvoti, kas gali sugalvoti uzdarbiauti ir paduoti i teisma

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media