2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Audronė Nugaraitė: žurnalistikos kryžkelė: kur veda etikos kelias?

2012-01-09
 
Audronė Nugaraitė

Skaitmeninio laikmečio pokyčiai negrįžtamai pertvarkė ne tik žurnalistikos technologinius pagrindus, bet ir pradėjo kėsintis į prigimtinius šios srities profesionalumo dalykus. Žiniasklaidos priemonių egzistavimo svertai vis daugiau pereina į auditorijos rankas, kai internetas su savo interaktyvumu ir realiojo laiko komunikacija inicijuoja naujas žurnalistikos formas. Piliečių žurnalistika, interneto dienoraštininkai ir socialinių medijų vartotojai jau dalinasi ta pačia profesinės žurnalistikos sritimi.

Visi šie pokyčiai yra susiję su iššūkiais profesionalios žurnalistikos esmei, jos funkcijoms, vertybiniam pagrindimui ir etikai. Atsiranda trintis dėl atsakomybės prisiėmimo tarp vietinės ir globalios žurnalistikos. Vis aršiau kyla klausimas apie objektyvumo principą ir galimybę pasitikėti piliečių teikiama informacija. Ar kiekvienas turintis prieigą prie interneto yra visuomenės informacijos priemonės savininkas? Kokią įtaką etika daro profesijai kasdieną teikiančiai naujienas ir analizuojančiai tikrovės reiškinius? Tradicinės žurnalistikos veiklos kultūra buvo grįsta aktualių naujienų atranka, faktų tikrinimu, šaltinių gausa, nešališkumu. Kuo grindžia savo veikla naujosios medijos?

2009 metų pavasarį atsakyti į šiuos klausimus susirinko 23 šalių viešosios komunikacijos ekspertai. Apibendrinę naujas žurnalistikos tendencijas pareiškė: žurnalistika yra tiesos sakymas ir bendruomenės kūrimas. Visos tradicinės žiniasklaidos vertybės yra pagrindinės ir naujosioms žiniasklaidos priemonėms. Didžiausią dėmesį ekspertai atkreipė į etinį aspektą, teikdami, kad žurnalistikos ateitis neatsiejama nuo etikos, nes kitaip žurnalistika nebus demokratijos dalis.
 

Kintanti profesionalios žurnalistikos sistema susiduria su dviem reikmėmis: praktine reikme, tai yra nacionalinė, vietinė etika jau nepajėgi laiku reaguoti į kylančias problemas, su kuriomis susiduria globali žurnalistika. Ir etine reikme, nes naujos globalios atsakomybės ateina ne tik su globalia prieiga, bet su globaliu poveikiu.

 

Šios reikmės suponuoja būtinybe permąstyti žurnalistikos tikslų ir etikos vaidmenį žurnalistikoje. Peržiūrėti dabar egzistuojančių žurnalistikos principų ir standartų-objektyvumo, balanso, nepriklausomybės taikymą ir viešinti naujas normas, paremtas profesionalios žurnalistikos „geros praktikos" pavyzdžiais.

 

Žiniasklaidos dvilypumas, susijęs su dviem skirtingais tikslais: gauti pelno ir būti visuomenės intereso gynėju, pastaraisiais metais dar labiau užaštrino etikos problemas. Žiniasklaidai metami kaltinimai dėl etikos nesilaikymo,  nuomonės painiojimo su informacija, nuomonių balanso stygiaus, pateikiamos medžiagos šališkumo, faktų interpretacijos ar faktinių klaidų ne tik kelia auditorijos nepasitenkinimą, bet ir menkina profesionalios žurnalistikos reputaciją. Visuomenės aktyvumas, jos informacijos poreikių kaita ragina naujai įprasminti dalykus, susijusius su visuomenės informavimo priemonių valdymu, veiklos kultūra ir žurnalisto profesionalumu.


Žiniasklaidos laisvė neatsiejama nuo gerų profesijos standartų, kurie padeda suformuoti visuomenės pasitikėjimą. Tai ypač susiję su efektyvia žiniasklaidos savitvarka. Europiniuose dokumentuose, susijusiose su žurnalistikos etika (Resolution 1003 Ethics of journalism, 1993; Resolution 1425 (2005); Resolution 1619 (2008) akcentuojamas poreikis didinti žurnalistikos savitvarkos veiksmingumą ir etikos kokybę daugelyje valstybių narių.

 

Grąžinti žiniasklaidai „sarginio šuns" funkcijas, per jas suteikiant visuomenei galimybę matyti politinių jėgų netinkamą veiklą, sakoma vienoje naujausių rekomendacijų (Recommendation 1961 (2011). Taip pat raginama steigti žiniasklaidos stebėjimo institucijas, kurios turėdamos duomenis, padėtų greičiau atsakyti į klausimus: kas žiniasklaida yra šiandieną? Ar tai viena svarbiausių visuomenės nuomonės formuotojų? Ar vienas svarbiausių informacijos ir švietimo šaltinių, darančių įtaką kasdieniam žmogaus pasirinkimui?

 

Tyrėjai sieja žurnalistikos ateitį su etika, kuri padės grąžinti žurnalistiką piliečiams, padės naujienų procese vadovautis objektyvumo, nuomonių balanso ir nepriklausomybės principais. Žurnalistų etika savo tonu ir perspektyva taps labiau kosmopolitinė. Žiniasklaidos verslas bus sėkmingas tik tada, kai jis bus atsakingas verslas, ginantis visuomenės interesą. Periodikos, transliuojamosios ar interneto žiniasklaidos socialinė atsakomybė pasireikš per kokybišką produktą- etišką informacijos rinkimą ir objektyviai pateiktas naujienas. Etiška ir profesionalia veikla įgyta žurnalistikos reputacija ir sudarys galimybes ateityje žurnalistams būti patikimu auditorijos vedliu informacija perpildytoje viešojoje erdvėje.

 

Rubriką "Savaitės tema" remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas  

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-01-09 09:58
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Mikas

2012-02-03 02:50

Kas pasakys, ko reikia visuomenei? Taip dainavo Antis apie portfelių pilotus. Nenoriu konors įžeisti, tačiau senosios, tai yra ir mano, kartos tesktuose visus nepriklausomybės dešimtmečius skamba senas leitmotyvas, kurio esmė - kontroliuoti informaciją, pateikiamą visuomenei. Tarsi suaugę žmonės būtų maži homosovietikus, o žiniasklaidos užduotis - atrinkti tekstus, kurie formuotų sąmoningus piliečius, dorą visuomenę ect. Ar jau pamiršome istorijos pamokas, kas iš to išėjo? Pamirštama, kad žurnalisto ir žiniasklaidos vaidmuo - informuoti visuomenę, ne auklėti, ne teisti, ne formuoti nuomonę, o leisti tinktis. Tai - kiekvienos demokratinės visuomenės pagrindas, o bandymai svarstyti, kokią informaciją pateikti, kas turi teisę dalyvauti viešojoje komunikacijoje - veda į autoritarizmą. Štai Rusijos pavyzdys - bandymas kontroliuoti internetą. Pati visuomenė turi išaugti, subręsti, atsirinkti vertybes - žiniasklaida yra tik simptomas. Organizmas turi pasvekti, o ne simtomus gydyti reikia...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jurgita

2012-01-18 14:41

Sveiki, esu toli nuo profesionalios zurnalistikos, taciau paskaicius tokiu straipsniu, pasidaro ramiau ir atsiranda daugiau optimizmo zvelgiant i ateiti. Gal tokiu zmoniu kaip gerbiama straipsnio autore deka nedegraduos tikrosios vertybes: sazine, pasitikejimas, dora, teisybe. Aciu autorei uz straipsni.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aldona

2012-01-13 08:30

Puikus ir savalaikis Audronės tekstas, kupinas susirūpinimo mūsų profesijos kokybe ir jos ateitimi, kaip ir kiti Savaitės temos tekstai, nesulaukia jokių komentarų - už ar prieš. O tylėjimas , mano nuomone, yra abejingumas. Nebijokite priešų, jie gali būti pavojingi, bet nuo jų galima apsisaugoti, nebijokite draugų, blogiausiu atveju jie gali jus išduoti. Bijokite abejingųjų - jie neužmušinėja jūsų dvasios ir neišdavinėja. Jie tyli, nes yra arba bailiai, arba tinginiai. Abejingųjų tyla griauna bet kokią kūrybos kibirkštį. Baisiausia, kai abejingieji save vadina kūrėjais...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media