2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Tinklaraštininkai žurnalistų nepakeis

2013-03-29
 
Nickas Holdsworthas ir Pamela Pianezza (V. Denisenko nuotr.).

Nickas Holdsworthas ir Pamela Pianezza (V. Denisenko nuotr.).

Viktoras Denisenko

 

Tinklaraštininkų ir žurnalistų sąsaja (ar susipriešinimas) yra aktualus klausimas ne tik Lietuvos žiniasklaidos sferoje, bet ir globalioje informacinėje erdvėje. Tuo galima buvo įsitikinti apsilankius kino festivalio „Kino pavasaris" metu surengtame seminare, kuriame savo įžvalgomis pasidalijo kolegos iš Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės. Nors seminaras buvo skirtas kultūros žurnalistams ir kritikams, tačiau jame nemažai kalbėta ir apie besikeičiančią situaciją medijų pasaulyje.

 

Kaip seminare pažymėjo žurnalo „Variety" korespondentas Rytų ir Centrinei Europai Nickas Holdsworthas, žurnalistų pasaulis išgyvena svarbius pokyčius. Jis akcentavo, kad naujųjų technologijų ir naujų informacinių galimybių sąlygomis keičiasi žurnalistų vaidmuo, tačiau gebėjimai ir žinios, reikalingos žurnalistams, lieka tokie patys, kaip ir ankščiau.

 

Panašių pastebėjimų pateikė ir žurnalistas bei kino industrijos ekspertas Michaelis Gubbinsas. „Aš tikiu žurnalistika", - pareiškė jis. Pasak M. Gubbinso, šiuolaikinė visuomenė yra dideliame pavojuje, nes ji nesuvokia, kam jai yra reikalingi žurnalistai. M. Gubbinsas yra įsitikinęs, kad žurnalistus šiuolaikiniame pasaulyje nesugebės pakeisti nei tinklaraštininkai, nei ryšių su visuomene specialistai.

 

Be to, M. Gubbinsas siūlo nebrėžti griežtos ribos tarp žurnalistų ir tinklaraštininkų. „Jeigu tinklaraštininkas gerai ir sąžiningai atlieka savo darbą tai jį galima pavadinti žurnalistu", - yra įsitikinęs M. Gubbinsas.

 

Pasak eksperto, ir žurnalistui, ir tinklaraštininkui svarbus yra tiesios aspektas. „Tiesa nėra paprastas dalykas. Kai aš matau tai, kas atrodo, kaip ideali tiesa - aš žinau, kad tai negali būti tiesa", - pažymėjo M. Gubbinsas. Pasak jo, tiesios kriterijus padeda atskirti tinklaraštinį rašymą nuo žurnalistinio. „Tinklaraštininkai turi daug gerų idėjų, bet jie netaiko joms tiesos kriterijų. Žurnalisto uždavinys yra atrasti ir atskleisti tiesą", - mano M. Gubbinsas.

 

Dar vieną skirtumą tarp tinklaraštininkų ir žurnalistų rašymo principų pažymėjo internetinio žurnalo „Tess" įkūrėja ir redaktorė Pamela Pianezzy. Pasak jos, žurnalistai, kalbėdami apie skirtingus dalykus ar įvykius, privalo pateikti ir įvykių kontekstą. Tai irgi galima susieti su tiesios kriterijumi, nes nuo realaus konteksto gali priklausyti ir įvykio interpretavimas. Tinklaraštininkams toks reikalavimas netaikomas ir, suprantama, tai apsprendžia didesnį tinklaraščių subjektyvumą.

 

„Savaitės temos" rubrika yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-04-09 11:37
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media