2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Kodėl verta kalbėti apie žurnalistų kūrybą?

2013-05-07
 
Iliustracija iš Freedigitalphotos.net

Iliustracija iš Freedigitalphotos.net

Viktoras Denisenko

 

Žurnalistai, atlikdami savo tiesioginį darbą, labai dažnai balansuoja tarp kūrybos ir amato. Straipsnis (ar televizijos, radijo reportažas) be jokių abejonių yra kūrinys, tačiau žurnalistus retai kada priskiria prie menininkų. Riba tarp „tikros" (turinčios išliekamąją vertę) ir „netikros" kūrybos yra labai trapi. Pavyzdžiui, žinomo anglų rašytojo Džordžo Orvelo (George Orwell) žurnalistinės apybraižos neretai publikuojamos po vienu viršeliu su jo plačiai žinomais kūriniais „Gyvulių ūkis" ir „1984".

 

Nemažai rašytojų yra ragavę žurnalistų duonos (o gal galima teigti, kad tai gabūs žurnalistai sėkmingai pasuko literatūrinės ir meninės kūrybos keliu?). Žurnalistinio darbo patirtis bemaž penkiuose karuose leido žinomam amerikiečių rašytojui Ernestui Hemingvėjui (Ernest Hemingway) pagrindines savo apsakymų ir romanų temas. Panašių pavyzdžių galima būtų atrasti ir dar daugiau.

 

Apie tai, kad nesnaudžia ir Lietuvoje gyvenantys bei dirbantys žurnalistai byloja ir portale LZS.lt nuolat atsinaujinanti rubrika, kuri taip ir vadinasi - „Žurnalistų kūryba". Net greitas ir paviršutiniškas joje skelbiamų tekstų (informacijų apie knygų pristatymus, kvietimų į parodas ir pan.) nagrinėjimas leidžia konstatuoti, kad dirbdami intensyvų žurnalistinį darbą mūsų kolegos randa laiko rašyti knygas (ir publicistines, ir menines), kurti eiles (praeitais metais pasirodė pirmoji Lietuvos žurnalistų eilėraščių rinktinė „Šitas aidas toli girdis..."), tapyti ir pan.

 

Gegužės mėnesį pokalbiams apie žurnalistų kūrybą mes pasirinkome irgi neatsitiktinai. Šiemetinėje Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos šventėje tradiciškai bus įteikti svarbiausi Lietuvos žurnalistų sąjungos apdovanojimai - Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijos. Šios premijos teikiamos už geriausius ir svarbiausius praeitų metų žurnalistinius-publicistinius kūrinius. Tą pačią dieną Seime bus atidaryta ir žurnalistų tapybos paroda „Būsenos". Vienu žodžiu - kalbėti bus apie ką.

 

Belieka tikėtis, kad pokalbiai apie žurnalistų kūrybą (kuri ne visada yra tiesiogiai susijusi su žurnalistiniu darbu) leis mūsų tinklalapio skaitytojams pamatyti, kad žurnalistų pasaulis iš tiesų yra labai margas, o jo atstovai neapsiriboja vien lakstymu su mikrofonais paskui įžymybes ir tekstų, kurie pasimiršta jau sekančią dieną po perskaitymo, rašymu. Taigi, gegužės mėnuo LZS.lt tinklalapyje skelbiamas žurnalistų kūrybos (ir pokalbių apie ją) mėnesiu. Kviečiame stebėti rubrikos atnaujinimus. Kiekvieną savaitę mes stengsimės pateikti čia bent po vieną rimtą pokalbį šia tema.

 

„Savaitės temos" rubrika yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-05-07 09:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media