2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Žurnalistai gali pristatyti naujus kultūros projektus

2013-11-22
 
Vytautas Žeimantas. Klaudijaus Driskiaus nuotrauka

Vytautas Žeimantas. Klaudijaus Driskiaus nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

 

Žurnalistą dabar gali sutikti visur. Valdžios koridoriuose, švietimo įstaigoje, teismo salėje, stadione. Dažną sutiksi ir kultūros įstaigoje ar kultūros renginyje. Į teatrą, muziejų ar koncertą atėjęs žurnalistas dažniausiai būna ne tik žiūrovas ir klausytojas. Jis vargina diktofoną, spragsi fotoaparatu ar kino kamera, kalbina įdomius žmones... Taip, jis dar ir dirba.

Turbūt nėra žurnalisto, kuris nebūtų bent kartą palietęs kultūros tematikos. Turime ir didelį būrį profesionalių kultūros žurnalistų, kuriems kultūra yra nuolatinė jų duona. Jie nesitenkina vienu kitu straipsniu periodinėje spaudoje ar laida per radiją bei televiziją. Ne vienas iš kolegų užsimoja ir didesniems, turintiems išliekamąją vertę darbams, rašo knygas, kuria filmus, rengia parodas. O čia vien savo jėgomis dabar neapsieisi, nes dažnas didesnis projektas tuoj pat pareikalauja ir pinigų. Todėl nenuostabu, kad tada jų akys krypsta į Kultūros ministeriją ar Lietuvos kultūros tarybą (LKT).

Ką tik kultūros ministras Šarūnas Birutis ir Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė, kiti tarybos nariai pristatė kultūros politiką 2014 metams, kultūros finansavimo gaires ir Lietuvos kultūros tarybos darbo prioritetus. Džiugi naujiena, kad jau dabar ir iki gruodžio 13 dienos kultūros projektų autoriai galės teikti paraiškas ir pretenduoti į LKT finansavimą.

„Vertinant šių dienų situaciją ir kultūros poreikį, pagrindiniai kultūros projektų finansavimo prioritetai yra vaikų edukacija ir kultūros sklaida regionuose. Šiuo metu matau šiose srityse didelį poreikį ir tikiu, kad šių krypčių sustiprinimas kultūros politikos strategijoje atneš didelės naudos - užaugs kultūros vartotojai, stiprės tautinė tapatybė, pilietiškumas ir pagarba valstybei", - sako kultūros ministras Š. Birutis.

Taigi, šiemet Lietuvos kultūros politikos prioritetai - vaikų kultūros edukacija ir kultūros sklaida regionuose. Prioritetinių veiklų rėmimui kitąmet numatoma lėšų suma - per 49 mln. litų. Anot Š.Biručio, pirmą kartą buvo tiek daug diskutuota, ginčytasi dėl Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamų projektų teikimo gairių, o Lietuvos kultūros taryba išrinkta ypač skaidriai ir demokratiškai.

Beje, Lietuvos kultūros taryba oficialiai ir faktiškai pradeda savo darbą naujoje būstinėje sostinės Naugarduko gatvės 10 name. Mums pravartu žinoti ir kam šiemet patikėta skirstyti tuos 49 mln. litų. Išvardinsiu juos abėcėlės tvarka. LKT sudaro kompozitorius Vidmantas Bartulis, poetas, vertėjas Vladas Braziūnas, menotyrininkė, dailės istorikė Rūta Janonienė, teatro kritikas Vaidotas Jauniškis, bibliotekininkė Rima Maselytė, architektas Kęstutis Pempė, dailininkas Saulius Valius, kultūros vadybininkas, muzikos edukologas Remigijus Vilys, tautinių mažumų atstovas Stanislavas Vidtmannas ir fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas. LKT pirmininkė Daina Urbanavičienė.

Šie LKL nariai vieni visko nespręs. LKT, vadovaudamasi kultūros ir meno sričių bei teritorijų atstovavimo įvairovės principu, viešojo konkurso būdu atrinks ekspertus, kurie teiks LKT sprendimams priimti būtinas išvadas. Ekspertai bus skiriami ne ilgesnei kaip 2 metų kadencijai.

„Mūsų pagrindinė užduotis - profesionaliai atstovauti kultūros politikos prioritetams, sudaryti sąlygas įvairiapusei kultūros ir meno plėtrai bei sklaidai, užtikrinti racionalų ir pagrįstą skiriamų lėšų naudojimą. LKT darbe nauja tai, kad LKT analizuos kultūros ir meno procesus, darančius įtaką šalies kultūros raidai. Tai svarbus ir dar niekada nedarytas darbas", - sako Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė.

LKT veikla bus organizuojama vadovaujantis kultūros ministro įsakymu tvirtinamu viešai skelbiamu metiniu LKT veiklos planu, kuris derinamas su Vyriausybės programa, Valstybės ilgalaikės raidos strategija, Kultūros ministerijos strateginiu veiklos planu ir kitais kultūros strateginio planavimo dokumentais. Tarybos metiniame veiklos plane kultūros ministras nustato su Lietuvos kultūros ir meno taryba suderintus Tarybos veiklos ir finansuojamų kultūros ir meno sričių prioritetus, uždavinius ir rezultatų vertinimo kriterijus. Šiame plane taip pat nurodomi Kultūros ministerijos strateginio veiklos plano programos, kurias įgyvendinant dalyvauja Taryba, Tarybos veiklai skiriami valstybės biudžeto asignavimai ir finansavimo šaltiniai. Kaip įgyvendinamas Tarybos metinis veiklos planas, vertina Kultūros ministerija. Tikėkimės, kas visos šios priemonės sudarys palankias sąlygas skaidriai veiklai. Ir mes neišgirsime tų nusiskundimų bangų, kurios triukšmingai jaudino aplinką.

Beje, pernai Seimas priėmė Kultūros tarybos įstatymą, kuriuo įsteigiama Kultūros taryba, atsakinga už kultūros ir meno programų, projektų ir kitokių priemonių finansavimą ir jų įgyvendinimo priežiūrą. Ji taip pat administruoja Kultūros rėmimo fondo lėšas, skiria kultūros ir meno kūrėjams stipendijas ir kitokią finansinę paramą, organizuoja kultūros ir meno tyrimus, koordinuoja jų gyvendinimą.

Su kultūros finansavimo gairėmis ir kvietimais kolegos žurnalistai - būsimųjų kultūros projektų autoriai galės susipažinti ir LKT svetainėje: http://www.ltkt.lt/.

Linkiu sėkmės kolegoms, nutarusiems pabandyti pristatyti naujus kultūros projektus.

 

Rubrika „Savaitės tema" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-22 11:40
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Petras

2013-12-08 09:53

Nereikia bijoti. Laimi tik drąsūs.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Taip

2013-12-02 23:35

Dieve, kaip norėtusi... Bet ar prasibrausi, kai ten jau prieš tave Kinų siena pastatyta.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media