2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Paskelbta nauja programa „Kūrybiška Europa“. Koks čia gali būti mūsų indelis?

2013-12-16
 
Vytautas Žeimantas. Klaudijaus Driskiaus nuotrauka

Vytautas Žeimantas. Klaudijaus Driskiaus nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

 

Europos Sąjunga paskelbė programą „Kūrybiška Europa", kurioje gali pasireikšti ir Lietuvos kūrėjai, ypač televizijos, kino, audiovizualinio meno žmonės, knygų leidėjai, vertėjai, verčiantys iš įvairių Europos tautų kalbų, kiti kūrėjai.

Tai bus ilgametė programa. kuriai skirimai nemaži pinigai. Tik sekantiems, 2014 metams numatyta skirti 170 mln. eurų. O ateinančių septynerių metų programos „Kūrybiška Europa" biudžetas bus 1,46 mlrd. eurų, tai yra 9 proc. didesnis, negu dabar. Iš šio biudžeto bus remiami menininkai, kultūros srities specialistai, kultūros organizacijos, veikiančios tokiose srityse, kaip scenos menas, vaizduojamoji dailė, leidyba, filmai, televizija, muzika, vaizdo žaidimai, tarpdisciplininės meno rūšys ir paveldas. Ši programa skatins kūrėjus, kad jie galėtų veikti kitose šalyse ir ugdyti skaitmeniniame amžiuje reikalingus įgūdžius,. taip pat bus skatinama kultūros ir kalbų įvairovė. Tokiu būdu bus siekiama didinti kultūrinių darbų matomumą visoje Europoje.

Be to, numatyta ir tarpsektorinė kryptis, kurios tikslas - remti bendradarbiavimą politikos srityje, universaliąsias priemones ir naują finansinių garantijų mechanizmą, pagal kurį mažosios ir vidutinės kultūros ir kūrybos sektorių įmonės turės galimybę gauti iki 750 mln. eurų banko paskolų. Ši priemonė pradės veikti 2016 metais. Čia galės pasireikšti ir mūsų nedideli kūrėjų kolektyvai, nesibaimindami didžiųjų spaudimo ir konkurencijos.

Beje, įdomumo dėlei galiu pasakyti, kad šiuo metu Europos kultūros ir kūrybos sektoriams tenka iki 4,5 proc. ES BVP. Jame dirba 8,5 mln. žmonių, Tai maždaug 3,8 proc. visos ES darbo jėgos.

„Per ateinančius septynerius metus pagal programą „Kūrybiška Europa" bus finansuojami tarptautiniai projektai, taigi 250 000 menininkų ir kultūros srities specialistų turės galimybę pasiekti naują auditoriją užsienyje. Bus daug investuojama į Europos kino pramonę - paramą gaus 2 000 kino teatrų ir šimtai filmų. Autoriai ir leidėjai gaus paramą vertimui. Taip pat toliau finansuosime Europos kultūros sostines ir daug kitų iniciatyvų", - teigia už švietimą, kultūrą, daugiakalbystę ir jaunimą atsakinga Komisijos narė Androulla Vassiliou.

Be abejo, mus domina konkretesnės programos „Kūrybiška Europa" galimybės. Ji numato, kad bus remiama 250 000 menininkų ir kultūros srities specialistų ir jų veikla, kad būtų pasiektos naujos auditorijos už jų šalies ribų. Bus skirta parama daugiau kaip 800 Europos filmų platinti, taigi juos galės pamatyti įvairių Europos ir pasaulio šalių žiūrovai. Šia parama galės pasinaudoti 2 000 Europos kino teatrų, kurie galės užtikrinti, kad ne mažiau kaip 50 proc. jų rodomų filmų būtų europietiški. Čia atsiveria platus langas ir mūsų lietuviško kino kūrėjams.

Bus finansuojamas daugiau kaip 4 500 knygų ir kitų literatūros kūrinių vertimas, kad skaitytojai kūrinius galėtų skaityti gimtąja kalba. Čia mūsų leidėjai galėtų padirbėti dvejomis kryptimis. Pirma - paskatinti užsienyje gyvenančius vertėjus, kad jie imtųsi versti lietuvių autorių kūrybą, Antra - praturtinti lietuviškai skaitančiųjų bibliotekas naujausiais ir vertingiausiais kūriniais, išleistais kitose Europos valstybėse.  

Be to tūkstančiai kultūros ir audiovizualinio sektoriaus organizacijų bei specialistų galės pasinaudoti mokymosi galimybėmis, kad įgytų naujų įgūdžių ir patobulintų gebėjimus dirbti tarptautiniu lygmeniu.

Pagal programą „Kūrybiška Europa" taip pat bus remiamos Europos kultūros sostinės, Europos paveldo ženklas, Europos paveldo dienos ir penki Europos apdovanojimai kultūros ir audiovizualiniame sektoriuose.

Jau dabar mūsų kultūros ir kūrybinės organizacijos bei įstaigos, norinčios 2014 m. gauti finansavimą pagal naują Europos Sąjungos programą, gali pradėti rengti savo paraiškas.

Deja, pavieniai asmenys negali tiesiogiai teikti paraiškų paramai gauti. Jie turėtų susisiekti su atitinkamomis organizacijomis, pavyzdžiui, kultūros asociacijomis ar sąjungomis, festivaliais, teatrais, televizija, filmų platintojais ir kt., kurie turi teisę pateikti paraišką. Taip pat pavieniai kūrėjai gali kreiptis į nacionalinį programos „Kūrybiška Europa" centrą.

Lietuvos kultūros ministerija pasirūpino, kad paraiškas rengti būtų lengviau. Naujame programos „Kūrybiška Europa" vadove pateikiama daug informacijos apie finansavimo procesą.

Būtų smagu, jeigu mūsų Lietuvos žurnalistų kūrėjų asociacija arba Lietuvos žurnalistų sąjungą sumanyti kokį nors projektą, vertą tarptautinio dėmesio ir patektų į programą „Kūrybiška Europa". Pasukime galvas, kolegos!

 

Rubrika „Savaitės tema" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis  

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-16 12:20
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Onutė

2013-12-26 10:50

Europietiška kultūra mums ne tik gerus dalykus atneša.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Tataigi

2013-12-24 11:40

Nebūk runkeliu, tai niekas tavęs taip ir nevadins.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ne runkelis

2013-12-22 10:23

Mums dar toli iki tos kūrybiškos Europos, jei mus mūsų vadai vadina runkeliais.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ocho

2013-12-17 09:37

Gera žinia, tik kad pinuigėliai nenuplauktų kitur.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media