2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Europos žurnalistai iš Lietuvos vadovų reikalauja užtikrinti LRT nepriklausomumą

2019-01-11
 
Virginija Bunevičiūtė
Dvi įtakingos tarptautinės žiniasklaidos organizacijos - Europos spaudos ir žiniasklaidos laisvės centras (ECPMF) bei Europos žurnalistų federacija (EFJ) - išplatino kreipimąsi į Lietuvos Ministrą Pirmininką, Seimo Pirmininką ir Seimo narius, ragindami užtikrinti visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą.
„2018-aisiais publikuota Žiniasklaidos pliuralizmo apžvalga (EUI Media Pluralism Monitor) dar 2017 m. pabaigoje pastebėjo politinio spaudimo ir bandymų kontroliuoti LRT ženklus. Pastarojo meto įvykių raida ir grėsmės kelia mums vis didesnį susirūpinimą. 2019 m. sausio 11 d. naujasis LRT įstatymo projektas bus svarstomas Lietuvos parlamente. Neramina tai, kad įstatymo projektas buvo parengtas nedalyvaujant žurnalistams ar pilietinės visuomenės organizacijoms", - pabrėžiama ECPMF ir EFJ kreipimesi į Lietuvos vadovus.
Reikalaujame užtikrinti visišką Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) nepriklausomumą", - rašoma organizacijų vadovų pasirašytame rašte Sauliui Skverneliui, Viktorui Pranckiečiui, Ramūnui Karbauskiui, Gabrieliui Landsbergiui, Viktorijai Čmilytei, Andriui Palioniui, Juliui Sabatauskui, Remigijui Žemaitaičiui, Ritai Tamašunienei.
Pasak abiejų organizacijų vadovų, 2018 m. gruodžio 18 d. atsakydama į Europos Tarybos žurnalistų apsaugos ir saugumo platformos įspėjimą, Lietuva pabrėžė remianti ir ginanti tarptautinių žmogaus teisių standartais grindžiamą išraiškos laisvę, todėl su LRT valdymo modeliu susiję įstatymo pakeitimai turi būti priimti tik po plataus masto visuomeninės diskusijos ir laikantis tarptautinių standartų, taip pat Lietuvos Respublikos Konstitucinio teismo sprendimų.
ECPMF vykdomasis direktorius Lutzas Kinkelis ir EFJ generalinis sekretorius Ricardo Gutierrezas kreipiasi į Seimą ragindami neskubinti LRT įstatymo projekto ar išvadų priėmimo be plataus masto visuomeninės diskusijos: „Pirmiausia reikėtų surengti konsultacijas su išraiškos laisvę ginančiomis organizacijomis ir žurnalistų atstovais, įskaitant ESBO žiniasklaidos laisvės atstovą, taip pat ir Europos Tarybą. Lietuva yra tvirtai įsipareigojusi užtikrinti audiovizualinių paslaugų įvairovę ir vadovaudamasi teisės aktais garantuoti LRT nepriklausomumą nuo politikų kišimosi ir kontrolės, taip užtikrinant europinius standartus atitinkantį Lietuvos visuomeninio transliuotojo teikiamo turinio nepriklausomumą." Abu vadovai visiškai pritaria prieš kelias dienas ir Europos transliuotojų sąjungos (EBU) pateiktoms pastaboms dėl LRT įstatymo projekto.
Nors EFJ ir ECPMF pritaria pastangoms didinti nacionalinio transliuotojo veiklos skaidrumą, abi šios organizacijos reiškia susirūpinimą dėl galimo piktnaudžiavimo sudarant Laikinąją Seimo komisiją visuomeninio transliuotojo finansinei veiklai tirti, taip siekiant šiam visuomeniniam transliuotojui pakenkti. „LRT nepriklausomumui iškilo grėsmė, ir jai turi būti užkirstas kelias. Esame pasirengę jums teikti visokeriopą mūsų ekspertų pagalbą, taip pat pageidautume gauti jūsų atsakymą dėl mūsų čia keliamų klausimų", - rašoma kreipimesi.
Visą kreipimosi tekstą galima rasti: https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/240792/europos-ziniasklaidos-laisves-sergetojai-reikalauja-garantuoti-visiska-lrt-nepriklausomybe .
Europos žurnalistų federacija atstovauja 320 000 žurnalistų 44 šalyse.

 

Daugiau informacijos:
Tel. +3705 236 3240
Mob. +370 686 91963
Faks. +370 5 2363208
lrt@lrt.lt www.lrt.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-02-04 18:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media