2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Mato Šalčiaus premija – keliautojui ir žurnalistui Vytautui Kandrotui

2021-07-11
 
Prienų miesto šventės metu buvo įteikiama tryliktoji Mato Šalčiaus vardo premija. Šiemet ji paskirta keliautojui, fotografui, leidėjui ir žurnalistui Vytautui Kandrotui.
Premijos laureatas pernai išleido kelionių vadovą „Ypatinga Lietuva. Keliaujame po Lietuvos saugomas teritorijas". Jis pats keliavo, parengė ir publikavo 12 straipsnių ciklą apie mažiau žinomus ir atokiau esančius regioninius parkus. Straipsnius publikavo portalas „15min.lt" ir regioninė žiniasklaida.
Autorius pradžiugino ir mažuosius keliautojus - 2020 metų rudenį juos pasiekė Vytauto Kandroto sukurtas stalo žaidimas „Ypatinga Lietuva". Vytautas nepamiršo ir gimtojo rajono - 2020 metais kaip leidėjas ir fotografas prisidėjo prie knygos apie Balbieriškio bažnyčią ir parapiją leidybos, o Jiezno parapijai švenčiant 350 metų jubiliejų organizavo nuotraukų konkursą ir parėmė fotografijų parodą. Ji iki šiol eksponuojama Jiezno bažnyčioje.
Savo autobiografijoje Vytautas Kandrotas rašė: „Esu Prienų krašto vaikas. mano giminės šaknys - Jiezno seniūnijoje. Čia augau, lankiau Kašonių aštuonmetę, vėliau - Jiezno vidurinę mokyklą, kurią 1993 metais baigiau aukso medaliu. Nors nepasekiau brolio, profesionalaus žurnalisto, buvusio „Suvalkiečio" laikraščio vyr. redaktoriaus Gintaro pėdomis ir studijavau vadybą, bet žurnalisto ir rašytojo darbas mane lydi nuo pirmųjų studijų metų."
V. Kandroto jaunystės biografija ne tik persipina su tarpukario keliautojo ir žurnalisto Mato Šalčiaus gimtomis vietomis, tačiau panaši ir savo būdu bei veikla - pasakoti Lietuvai apie pasaulį ir pasauliui apie Lietuvą. M. Šalčius padarė įtaką visai tarpukario lietuvių žurnalistikai, pradėjęs į įvykius pasaulyje žvelgti kiek giliau ir iš arčiau. Unikaliu laikytinas todėl, kad savo itin aktyviu gyvenimo būdu ir plunksna gebėjo pasiekti ne tik artimas Europos šalis, bet ir Aziją, Ameriką. Prof. Česlovas Kudaba apie Matą Šalčių yra pasakęs: „Tai fenomenas mūsų kultūros istorijoje, kuriuo reikia didžiuotis".
Noras ne tik pačiam gerai pažinti Lietuvą ir pasaulį, bet ir paskatinti kitus lėmė, kad 2001 metais Vytautas Kandrotas įsteigė viešąją įstaigą „Terra publica" („Vieša žemė"), kurios tikslai buvo skatinti Lietuvos piliečius mylėti savo gimtąjį kraštą ir keliauti po jį, plėsti savo akiratį ir skleisti žinią apie Lietuvą visam pasauliui. Vytautas yra daugiau kaip 200 straipsnių bei 100 pažintinių knygų autorius, sudarytojas ar bendraautorius, vyr. fotografas arba fotografijų autorius.
2018 metais, švenčiant Nepriklausomybės 100-metį, už nuopelnus Lietuvos turizmo sektoriui Vytautas buvo apdovanotas „Turizmo kryžiumi" - LR Ūkio ministerijos įsteigtu garbės ženklu.
Vidurinėje mokykloje gerai išmokta prancūzų kalba Vytautui leido greitai „prisijaukinti" Prancūziją - tai jo šalis favoritė, kurioje yra turėjęs ne vieną stažuotę ir kurioje stengiasi apsilankyti kasmet. Per 20 metų jo sukaupti įspūdžiai sugulė į 350 puslapių knygą „Pažink Prancūziją, kuri pasirodė 2019 metų pabaigoje. V. Kandroto straipsniai su knygos ištraukomis 2020 metais publikuoti internetinėje žiniasklaidoje, žinutės apie Prancūziją toliau pasiekia skaitytojus per autoriaus „Facebook" paskyrą „Pažink Prancūziją, o autorinė Prancūzijos fotografijų paroda „Žydroji valanda" keliavo per šalies bibliotekas.
Autorius nuolat bendradarbiauja su portalais „Delfi.lt", „15min.lt", „Etaplius.lt" bei žurnalu „Keliauk" ir „Gyvenimo" laikraščiu - publikuoja pažintinius straipsnius, kelionių įspūdžius ir savo sudarytus maršrutus.
Mato Šalčiaus premijos mecenatė yra Prienų rajono savivaldybė. Kartu su Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionaline žurnalistų kūrėjų asociacija 1000 eurų premija skiriama žurnalistui už pasaulio pažinimo skatinimą bei brandžius ir išsamius spaudos, radijo, fotografijos, televizijos, interneto žiniasklaidos autorinius darbus kelionių tematika, paskelbtus per kalendorinius metus.
Pirmą kartą M. Šalčiaus premija buvo įteikta 1990 metais. Vėliau premija nebuvo teikiama. Premijos teikimas buvo atnaujintas 2009 metais.
Mato Šalčiaus premijos laureatai:
1990 m. - Ričardas Sartatavičius ir Gediminas Pilaitis - buriuotojų žygio per Atlantą dalyviai.
2009 m. - Gerimantas Statinis, už knygą „Pasiklydęs Amazonijoje. Mato Šalčiaus klajonių beieškant".
2010 m. - Dainius Kinderis, už knygą „Atgal į Afriką".
2011 m. - Justinas Lingys, už dokumentinių filmų ciklą „Kalnai - mano gyvenimą".
2012 m. - Jonas Nekrašius, už knyga „Olegas Truchanas - Lietuvos ir Australijos legenda".
2013 m - Kristina Stalnionytė, už portalą Visikeliai.
2014 m. - Arnoldas Čaikovskis (po mirties) už knygą "Buriuotojų svajonių paukštė".
2015 m. - Edmundas Ganusauskas už knygą „Vanduo - tai gyvybė. Vidmanto Urbono žygis pasaulio ežerais".
2016 m. - Venantas Butkus už knygą „Burėse - Baltijos vėjas: buriuotojo užrašai".
2018 m, - žurnalas "Kelionės ir pramogos" ir jo redaktorė Onutė Nosevičieinė.
2019 m. Eglė Gerulaitytė už knygą „Amerika be dangoraižių. Bastūnės liudijimai 2".
2020 m. - Rimas Bružas, už filmų ciklą "Nuo Baltijos iki Bengalijos".
 
 Rubrika Savaitė tema yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-09-27 13:49
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media