2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Išrinkti LRT žodis ir posakis: LRT eteryje kalbėta ir apie slydmetį, ir apie smegenų įšalą

2018-05-07
 
Artėjant gegužės 7-ąją minimai Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paskelbti LRT žodis ir LRT posakis. Juos iš šio sezono laidų rinko iš LRT žurnalistų ir laidų vedėjų sudaryta komisija, taip pat žiūrovai ir klausytojai. Komisijos nuomone, LRT žodžio titulo nusipelnė slydmetis, nuskambėjęs LRT TELEVIZIJOS „Panoramos" laidoje, o LRT posakio - Kiaulės akių problema, pavartotas LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dėmesio centre". Šį posakį laidos vedėjas Edmundas Jakilaitis pavartojo kalbėdamas apie Broniaus Markausko skandalą.
Visuomenės (žiūrovų ir klausytojų) nuomone, du žodžiai surinko tiek pat balsų. Tai slydmetis ir „Gustavo enciklopedijoje" nuskambėjęs naujadaras lydekolakis, žiūrovų ir klausytojų posakis - smegenų įšalas, jį pavartojo Gytis Padegimas LRT RADIJO laidoje „Studija 50". Šis posakis buvo pavartotas kalbant apie Kaune esančius Kauko laiptus, kuriuos viena moteris pavadino „sovietmečio medžiais".
Komisiją sudarė LRT laidų vedėjas, diktorius Marijus Žiedas, LRT RADIJO žinių vedėja Odeta Vasiliauskaitė, LRT.lt naujienų portalo žurnalistė Jurgita Kuzmickaitė, LRT.lt naujienų portalo „Eismo" rubrikos redaktorius, žurnalistas Vytenis Radžiūnas, LRT TELEVIZIJOS žurnalistė Margarita Alper, LRT RADIJO muzikos redaktorius Viktoras Paulavičius.
Šiemet LRT žodžio ir posakio rinkimai pakeitė dešimtmetį kasmet vykusias „Kalbos grynuolio" paieškas, vykusias artėjant Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai. „10 metų rinkome kalbos grynuolį ir tas grynuolis buvo žmogus, o ne žodis. Nusprendėme keisti pobūdį ir pradėti kalbėti apie pačią kalbą, o ne apie žmones, kurie tą kalbą kuria", - apie naują rinkimų formatą pasakojo projekto iniciatorė, LRT kalbos kultūros redaktorė Lina Smolskienė.
Virginija Bunevičiūtė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Tel. +3705 236 3240
Mob. +370 686 91963
Faks. +370 5 2363208
lrt@lrt.lt 
www.lrt.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-05-07 08:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media