2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Ar liežuvis gali tabaluoti be minties rėmelių ir taisyklių varžtelių?

2021-04-30
 
Jūratė Sofija Laučiūtė

Jūratė Sofija Laučiūtė


Jūratė Sofija Laučiūtė

Suprantu, jog rizikuoju vėl, pasak žemaičių, "sava kailį įdoutė į darbą", šiais vos ne visuotiniais jaunosios kartos neapykantos visoms tradicijoms, taipogi ir taisyklingai lietuvių bendrinei kalbai, laikais atkreipti dėmesį į tą kalbą, kuri sklinda iš viešųjų "sakyklų", ypač iš TV. Bet tada turėčiau išsižadėti ir savo universitetinio diplomo, kuriame juodu ant balto užrašyta, jog esu filologė, lituanistė. Tačiau to daryti neketinu. Tad kviečiu pagalvoti, pasvarstyti, ar tikrai TV ar radijo laidų vedėjai yra ta Lietuvos piliečių grupė, kuri net ir šiais palaidumo laikais valstybine kalba gali laisvai kalbėti taip, kaip jiems šauna į galvą ar "kaip ant seilės užeina"?
Ne kartą mano Facebook‘o draugai dalinosi įvairių viešų kalbėtojų kalbos riktais. Žinoma, daugiausiai kliūva politikams ir kitiems viešiems plepėtojams, kurie mėgsta savo neraštingumą demonstruoti publikai. Na, gal jie taip įsivaizduoja savo pašaukimą: demonstruoti nemokšiškumo triumfą Lietuvoje? Bet diktoriai, nuolatiniai laidų vedėjai? Negi ir jiems privalu būti tik tvarkingomis šukuosenomis ir dailiomis drapanėlėmis? O liežuvis gali tabaluoti be minties rėmelių ir taisyklių varžtelių?
Šiandien man užkliuvo vieno laidos vedėjo palinkėjimas pašnekovui "Gero laiko". Ką tai galėtų reikšti lietuviškai ir ar tikrai lietuvių kalboje neturime ir šmaikštaus, ir taisyklingo analogiško palinkėjimo? Prisipažinsiu, suerzino tai, kad tokia fraze mėgo švaistytis viena švietimo (!!!) ministrė, ta pati, kuri ir žodį "ačių" rašė su nosine. Būtų juokinga, jei nebūtų liūdna, matant, kad tai, ką mūsų karta laiko nemokšiškumu ir kultūros stygiumi, šiandien neatsakingai yra stumiama į normos lygį.
Gal visgi būčiau nepraleidusi progos patylėti ir neerzinti taisyklių priešininkų, bet lyg Dievo pirštas man buvo žinia, jog viena Argentinos lietuvių bendruomenė tos šalies bendruomenėms paskelbtame konkurse už savo veiklą laimėjo pirmą vietą. Ir ne tik Argentinoje, bet ir visoje Pietų Amerikoje. Kokia gera žinia. Sveikinu ir linkiu visoms užsienio lietuvių bandruomenėms mokytis iš Argentinos lietuvių. Bet svarbiausia žinia buvo ta, ką pasakė (beje, lietuviškai, nors ir klupinėdamas) tos bendruomenės pirmininkas, kurio vardo neįsidėmėjau, dėl ko labai atsiprašau. Laidos vedėjo paklaustas, kokia, jo nuomone esanti svarbiausia gija, siejanti viso pasaulio lietuvius, argentinietis lietuvis atsakė: "Lietuvių kalba". Jis paaiškino, jog tik ta, lietuvių kalba kalbėdami, lietuviai gali suprasti vienas kitą visur, kur bebūtų.
O dabar pagalvokime, iš kur, iš kokių mokytojų jie išmoks tos visame pasaulyje suprantamos lietuvių kalbos, jei kiekvienas Lietuvos lietuvis, teoriškai - tos kalbos nešėjas, populiarintojas, kalbės taip, kaip jam ant "seilės užėjo", gavęs lietuvių kalbą niekinančių vaicekauskienių indulgenciją?
O dar jei bus pritarta siūlymui abiturientams atšaukti lietuvių kalbos įskaitą? Kiek tas sprendimas prisidėtų prie meilės lietuvių kalbai ugdymo ir kalbos grožio, taisyklingumo išsaugojimo?

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-04-30 17:52
 
 

Komentarai (12)

Jūsų el. paštas

Jonas Paulauskas

2021-05-24 13:46

Pritariu autorei ir komentatoriams čia, kad mūsų kalba dabar kenčia revizionizmą prastėjimo linkme. Tam, matyt, turi įtakos kompiuterizavimas, skaitmeninimas, žmonių persikėlimas į "mobiliakus". Nebelieka gyvo žmogaus, gyvo rašto ir gyvos sklandžios kalbos. Nes jos vietoje vartojami įvairūs terminai. Taip pat ne vietoje ir dažnai vartojami tokie žodžiai, kaip "pakankamai", "iš tiesų", "ženkliai", "skaitau" ir t.t. Matyt, ateina laikas, kai bendrausime tik SMS žinutėmis....

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2021-05-04 15:20

Pritariu kolegai Juozui.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas Stasinas

2021-05-04 14:26

Koks jis lietuvis, jeigu nemoka taisyklingai kalbėti ir rašyti. Sovietmečiu, būdamas penkto kurso žurnalistikos studentu, parašiau prašymą tuometiniam Gamtos apsaugos komiteto pirmininkui,žymiam gamtosaugininkui Viktorui Bergui, kad priimtų į dirbą gamtosaugoje. Jis, perskaitęs prašymą, nusišypsojo ir pasakė: "Tavo pareiškime trys klaidos". Aš nuraudau ir vėliau dirbdamas šioje įstaigoje stengiausi visus raštus,straipsnius rašyti, o taip pat ir kalbėti taisyklinga lietuvių kalba. Išvada: kokie tėvai, kokie mokytojai ir kokie darbdaviai - tokie ir vaikai, ir mokiniai, ir darbuotojai.
Ačiū už straipsnį Jums ir kitiems, kurie pergyvena dėl lietuvių kalbos.Išnykus kalbai, išnyks ir tauta.
Pagarba visiems kalbos patriotams.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jurgis

2021-04-30 20:27

Tabaluoti gali ne tik liežuvis...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Andrius Kairys

2021-04-30 19:02

Tokiuose pavadinimuose daug yra painiavos. O kur dar "silkė pataluose", "balandėliai", minimas "paukščių pienas"... Bet kad dabar prikibo prie "Riešutų sviesto", tai "sliekų", manau, reikia ieškoti kitur. Ne pavadinime.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dalia Laurinavičienė

2021-04-30 18:23

Svarbiausia, kad pavadinimai lietuviški, o dabar tai retenybė.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jolanta Naraškevičienė

2021-04-30 18:21

Lietuvių k. yra daugiau žodžių, kurie sukeltų diskusijų: rankšluostis- šluostomės ir kojas, veidrodis- rodo ir visą žmogaus ūgį, marškinėliai- marškiniai trumpomis rankovėmis ir trikotažiniai, vadinami "maikutėmis"... Telefonas- juo ne tik kalbame (tolkalbis- pagal J.Jablonskį), bet naudojame kaip mini kompiuterį įvairioms veikloms. Tai taip yra todėl, kad kalba kinta ir laikui bėgant susimąstome apie žodyje talpinamą prasmę...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Povilas Girdenis

2021-04-30 18:15

Jeigu RIEŠUTŲ SVIESTO negalima vadinti SVIESTU - ar galima PAUKŠČIŲ PIENĄ vadinti... PAUKŠČIŲ?!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Egidijus Sinkevičius

2021-04-30 18:05

LRT laidoje po "Žalgirio" ir "Chimki" rungtynių parazitas TIKRAI buvo pavartotas 23 kartus per 8 minutes, tai yra vidutiniškai kas 20 sekundžių, arba 3 kartus per minutę.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Angelė Kazlauskienė

2021-04-30 18:02

Kitose valstybėse be taisyklingos valstybinės kalbos reikalavimų neatitikimo asmuo net kojos neįkeltų į valstybės tarnybą. Valstybinė kalba - valstybės suvereniteto dalis.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media