2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Kas mums „Patinka“?

2013-04-15
 
Viktoras Denisenko (Stasio Paškevičiaus nuotr.).

Viktoras Denisenko (Stasio Paškevičiaus nuotr.).

Viktoras Denisenko

 

Vertinti įrašus spaudžiant mygtuką „Patinka" socialiniuose tinkluose jau tapo įprastu reikalu. Tai, galima sakyti, net tapo gero tono ženklu - paspausdamas paminėtą mygtuką tu rodai dėmesį įrašą palikusiam asmeniui, patikini, kad jo pastangos (keletą parašytų frazių, ar interneto platybėse atrastas ir paskyroje patalpintas paveiksliukas) buvo įvertintos teigiamai.

 

Tačiau ar visada „Patinka" mygtukas pasiteisina? Būna naujienų, po kurių aš turbūt niekada nespausčiau paminėto mygtuko, ir ne dėl to, kad įrašas man nepatinka... Pavyzdžiui, man atrodo, kad absurdiška spausti „Patinka" po pranešimų apie kieno nors mirtį. Nors yra žmonių, kurie tai daro (ir aš nemanau, kad jie daro tai piktavališkai). Matyt, viskas priklauso nuo to, kokią prasmę mes suteikiame paminėto mygtuko (o tiksliau - grafinės piktogramos socialinio tinklo struktūroje) paspaudimui.

 

Pagrindinis klausimas - kas mums „Patinka"? Dažnai to netenka detalizuoti. Patikti gali ir tai, kad kitas asmuo parodė dėmesį vienai ar kitai temai, arba tai, kaip jis tai padarė. Nėra atskiro „Patinka" mygtuko turiniui ir formai. Patikti gali ir pati naujiena. Be to, „Patinka" gali skambėti ir ironiškai. Koks nors valdininkas užgrobė valstybinę žemę ir ją atitvėrė - nu joooo... man tai „patinka" (būtent taip, kabutėse).

 

Gali būti, kad socialinių tinklų evoliucija sąlygos ir naujų mygtukų, kurie leis akimirksniu išreikšti emociją, atsiradimą. Jau šiandien kai kurie socialiniai tinklai leidžia spausti ne tik „Patinka", bet ir „Nepatinka" mygtuką (pavyzdžiui, Youtube). Kokie tai galėtų būti nauji mygtukai - kitas klausimas. Mano manymui, kartais visai praverstų „Pikta" ir „Skaudu".

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-04-22 11:26
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

čia tai taip

2013-04-15 11:09

visada apie tą paradoksą pagalvoju spausdamas laiką ant blogos žinios.
mygtukai „Pikta" ir „Skaudu"- tikrai gal verta pamąstymų idėja

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media