2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijoje" jau daugiau kaip 500 straipsnių, skirtų kolegų personalijoms!

2015-12-10
 
Vytautas Žeimantas. Piešinys. Dailininkas Stasys Leonas Makaraitis

Vytautas Žeimantas. Piešinys. Dailininkas Stasys Leonas Makaraitis

 

Vytautas Žeimantas

 

Norėčiau prieš artėjančias Kalėdas su visais pasidžiaugti: "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijai" jau yra paruošta daugiau kaip 500 straipsnių, skirtų kolegų personalijoms. Tai nemažai. Žengtas gražus žingnis, pasiekta tam tikra tarpinė riba. Rašau "tarpinė", nes dabar enciklopedijos vardyne jau yra 2092 pavardės.

Taigi praeitas tik ketvirtadalis kelio. Dar dirbti pasiraitojus rankoves, ir dirbti.

Priminsiu, kad "Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją" rengia tik trys žmonės. Darbus pasiskirtėme. Kolegė Genovaitė Burneikienė rengia straipsnius apie laikraščius, kolega Vytas Urbonas - apie žurnalus ir kitas žiniasklaidos priemones, žurnalistų rengimo įstaigas, žiniasklaidos organizacijas, konkursus bei apdovanojimus, pagrindines žiniasklaidos sąvokas, o šių eilučių autorius - apie žurnalistus ir žiniasklaidos darbuotojus.

Kaip žinia, į enciklopediją mes visų žurnalistų neįtrauksime. Kas iš kolegų gali būti enciklopedijoje? Tai paaiškiname LŽS svetainėje esančiu straipsniu "Kas gali patekti į "Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją?".

Enciklopedija - specifiškas leidinys. Jis reikalauja tikslumo, konkretumo, kaip sakoma - enciklopedinio stiliaus. Ne kiekvienas kolega tokį stilių yra įvaldęs. Deja, kartais gaunu ir labai išpūstų, smulkmeniškų, mažareikšmiais faktais pripildytų, net poetizuotų tekstų. Vienas kolega apie save parašė net šešis puslapius. Vyresnio amžiaus moterys kartais „pamiršta" parašyti savo gimimo datą.

Atsiuntę „paklodes" ar nutylėję būtinus faktus, turbūt mano, kad prasmuks. Neprasmuksta. Tenka susirašinėti, prarasti laiką. Todėl vėl noręčiau priminti - rašant apie save enciklopedinį straipsnį neišradinėkime dviračio. Viskas, ko reikia parašyta LŽS svetainėje straipsnyje „Kaip parašyti straispnį „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijai". 

Suprantu, kad kolegoms, pradėjus apie save rašyti, iškyla daug klausimų. Dažniausias iš jų - ką rašyti ir ko nerašyti. Personalinis straipsnis enciklopedijoje - tai ne skupulinga ataskaita prokuratūrai ar mokesčių inspekcijai. Čia žmogus laisvas pasirenkant skelbtinus faktus. Bet kai kuriuos faktus parašyti būtina. Tai PAVARDĖ, VARDAS, GIMIMO DATA IR VIETA, ŽURNALISTINĖ VEIKLA. Kitkas (pasiekimai politikoje, švietime, sporte ir kitur, darbas ne žiniasklaidoje) - jau rašančiojo pasirinkimas. Apie labai tolimas nuo žiniasklaidos veikas galima ir nerašyti. Be to reiktų pasverti faktų reikšmingumą. Antai vienas kolega parašė, kad jis būdamas dešimtoku tapo savo mokyklos literatūros konkurso laureatu. Teko tai išbraukti.   

LŽS internetinėje svetainės rubrika "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija" susilaukė naujų skaitytojų komentarų į kuriuos jaučiu pareigą atsiliepti.

Antai kolegė Jurga rašo: "Aš irgi noriu patekti į enciklopediją, bet dirbu redakcijoje tik 9 metus". Kolegei galiu pasakyti, kad ji gali drąsiai prisistatyti enciklopedijai, nes kol išeis šis tikrai nemažas leidinys jos žurnalistinio darbo stažas jau bus pakankamas.

Kolega Vytautas (bendravardis) rašo: "Anykščiuose gyvena ir tebekuria buvę ilgamečiai rajono laikraščio darbuotojai: nusipelniusi žurnalistė Milda Telksnytė ir jos vyras Vygandas Račkaitis. Yra parengę ir išleidę daugybę knygų, Anykščių rajono Garbės piliečiai. Tikrai verta jų biografijas paskelbti".

Ir aš pritariu, kad verta. Tik neaišku, kodėl jie apie save dar iki šiol neparašė, mums neatsiuntė?

Kolegė Aldona klausia: "O kaip bus su žurnalistais - politikais? Žurnalistiką baigė Dalia Teišerskytė, Artūras Zuokas, kiti. Iš pradžių jie dirbo žurnalistais. Ar jie pateks į enciklopediją?".

Dažnas žurnalistas paragauna ir politiko duonos. Tačiau mes juos vis tiek laikome žurnalistais. Straipsnis apie D. Taišerskytę jau yra paruošti. Straipsnio apie A. Zuoką dar neturime. Tikimės, kad jis pats (kaip ir visi kiti) jį parašys.

Kolega Kazimieras rašo: "Sveiki, Vytautai! Peržiūrėjau vis ilgėjantį enciklopedijon pateksiančių žurnalistų sąrašą. Pasigendu savo kartos žurnalistų, dirbusių radijuje ir televizijoje: Vytauto Mikuličiaus, Vytauto Dovydaičio /ir Jono Dovydaičio/, Viliaus Švano, Anatolijaus Beriozovo, Nijolės Baužytės /ir jos sesers Jūros Marijos /... Keista - Leonora Šileikaitė užpildė savo dosje, o Vytautas Mikuličius neįstengia. Irena Mikšytė, pateikusi savo aprašą, galėtų parašyti ir apie Anatolijų. .. Na Ir jokiu būdu negalima pamiršti žurnalistų keliauninkų - Antano Poškos, Mato Šalčiaus, Vinco Uždavinio..."

Dėl paskutiniojo sakinio galiu pasakyti: Taip, jų pamiršti negalima, tačiau šie kolegos ne mūsų enciklopedijos objektas. Mes kuriame naują enciklopediją, kuri prasidės nuo Atgimimo laikų, tai yra, nuo 1988 metų. Visi kolegos, net ir labai garsūs, bet mirę anksčiau, į šią enciklopediją nepateks.

Straipsniai apie Jūrą Mariją Baužytę ir Vytautą Dovydaitį jau paruoštas. Straipsnių apie žurnalistus, dirbusius ir dirbančius radijuje ir televizijoje: Vytautą Mikuličių, Vilių Švaną, Anatolijų Beriozovą ir Nijolę Baužytę dar neturime. Laukiame.

Kolegė Aldona rašo (2015 08 14): "Deja, jau daug žinomų žurnalistų yra mirę. Tai kas parašys apie juos?"

Dabar iš jau paruoštų enciklopedijai 500 straipsnių nemaža dalis yra apie mirusius kolegas. Šį darbą tęsiu.  Tačiau vienas čia visko nenuveiksiu. Galiu pasidžiaugti, kad jau apie kelioliką Anapilin išėjusių žurnalistų parašė kolegos  Antanas Anskaitis, Jonas Laurinavičius, Algis Juozas Kusta, Elena Sliesoriūnienė, Algirdas Matulevičius ir mano brolis Liubomiras Viktoras Žeimantas.

Turiu didelį prašymą: nepamirškime kartu su mumis dirbusių ir Anapilin išėjusių kolegų. Būtų didelė parama, jeigu apie juos parašytų jų kolegos, bendradarbiai.

Manau, kad daugeliui smalsu, kas jau pateko į enciklopediją. Tai ne paslaptis. LŽS svetainėje yra straipsnis „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijai" paruoštų spaudai personalinių straipsnių sąraše - jau ??? pavardžių". Jis nuolat atnaujinamas, papildomas, vietoje klaustukų įrašytas skaičius vis auga.

Tikiuosi, kad LŽS svetainės rubrika  "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijai" toliau skatins Jūsų, gerbiamieji kolegos, aktyvumą. Juk enciklopediją užpildys straipsniai, kuriuos teks mums su Jumis parašyti.

Mūsų laukia rimtas ir visiems reikalingas darbas. Padėkime vieni kitiems ir tada galėsime visi džiaugtis sėkminga pabaiga. „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija" turi būti fundamentalus leidinys.

Linkiu, gerbiami kolegos, linksmų artėjančių švenčių!

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-12-16 14:12
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Gražina

2015-12-13 11:54

Vytautai, Sveikinu su gimtadieniu. Milijonas rožių Tau!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2015-12-11 10:34

Vytautai, ir tau linksmų švenčių!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media