2024 m. balandžio 17 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksas – jau atskira knygele

2016-09-06
 
 

Vytautas Žeimantas

Naujasis Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksas buvo priimtas Vilniuje 2016 metų vasario 29 dieną Viešosios informacijos rengėjų, skleidėjų ir Visuomenės informavimo etikos asociacijos narių atstovų susirinkime. Iki tol jį buvo galima paskaityti tik internete. Dabar šis mums, žurnalistams labai svarbus Kodeksas jau išleistas ir atskira knygele. Tuo pasirūpino Visuomenės informavimo etikos asociacija. Asociacijos direktorius - Viktoras Popandopula.

Šiuo metu veikiančios viešosios informacijos rengėjų ir leidėjų savitvarkos organizacijos - Visuomenės informavimo etikos asociacijos - veiklos teisinis pagrindas yra Seimo 2014 m. lapkričio 25 d. priimta Visuomenės informavimo įstatymo pataisa (įsigaliojo nuo 2015 m. sausio 1 d.).

Visuomenės informavimo etikos asociacija įsteigta 2015 m. sausio 27-ąją. Jos steigėjos - viešosios informacijos rengėjus, skleidėjus ir žurnalistus vienijančios organizacijos: Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos žurnalistų draugija, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Regioninių televizijų asociacija, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija.

Visuomenės informavimo etikos asociacijos siekis - užtikrinti profesinės etikos normų laikymąsi, visuomenės informavimo etikos principų puoselėjimą visuomenės informavimo veikloje, ugdyti visuomenės sąmoningumą vertinant visuomenės informavimo procesus.

Asociacijos sprendimus visuomenės informavimo etikos srityje priima Visuomenės informavimo etikos komisija, kurią sudaro 7 steigėjų deleguoti atstovai (po 1 nuo kiekvienos organizacijos). Šiuo metų ją sudaro Ąžuolas Čekanavičius, Estela Luckienė, Gražina Viktorija Petrošienė, Ramutė Šimukauskaitė, Viktoras Trofimišinas, Aistė Žilinskienė ir Vaiva Žukienė.

Šis Kodeksas prasideda prasmingais žodžiais: "Mes - žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai - susirinkę į žurnalistų, viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų organizacijų atstovų susirinkimą, pripažindami, kad teisinga ir sąžininga žurnalistika galima tik tada, kai žurnalistas naudojasi tarptautinės ir nacionalinės teisės užtikrinta saviraiškos laisve; suvokdami visuomenės informavimo priemonių vaidmenį šiuolaikinėje visuomenėje bei atsakomybę už savo darbą; teigdami, kad didžiausias visuomenės informavimo priemonės turtas yra pasitikėjimas ja, kurį sukūrė ne tik dabartiniai žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai, bet ir ankstesnės jų kartos, skleidusios laisvą žodį; suprasdami, kad tokio pasitikėjimo pagrindas yra nepriklausomybė, teisingumas, nešališkumas, profesionalumas; suvokdami, kad pagarba teisingai informacijai ir visuomenės teisei gauti informaciją yra svarbiausioji žurnalisto pareiga; siekdami stiprinti žurnalisto profesijos reputaciją ir atsiribodami nuo tų viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų, kurie toleruoja nesąžiningą žurnalistiką ar negarbingos konkurencijos principus; saugodami savo profesinę garbę ir nepriklausomumą, stiprindami visuomenės informavimo priemonių savitvarką; jausdami profesinę pareigą ir atsakomybę už žodžio, informacijos laisvę kaip vieną svarbiausių demokratinės visuomenės institutų, tvirtiname šį Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksą ir įsipareigojame jo laikytis".

Kodeksas išsamiai ir įtaigiai informuoja apie žurnalistų, viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų nepriklausomumą ir veiklos skaidrumą, asmens garbės, orumo ir privatumo apsaugą, profesinį solidarumą ir garbingą konkurenciją, apie galimus žurnalistų ir redakcijos (viešosios informacijos rengėjo ir skleidėjo) vadovų abipusius įsipareigojimus.

Beje, čia pabrėžiama, kad viešosios informacijos rengėjai privalo turėti vidaus tvarkos taisykles ir (ar) vidaus etikos kodeksą. Bent viename šių patvirtintų dokumentų turi būti nustatytos žurnalistų teisės, pareigos, atsakomybė, tarnybiniai santykiai, taip pat žurnalistų apsauga nuo galimo jų teisių suvaržymo. Deja, tokių vidaus tvarkos taisyklių ar vidaus etikos kodeksų, kol kas yra tik retoje redakcijoje.

Numatoma ir atsakomybė už visuomenės informavimo etikos kodekso pažeidimus, aptariamas šio Kodekso ir kitų profesinės veiklos visuomenės informavimo srityje kodeksų santykis.

Knygelė išleista pakankamu tiražu. Ją galės įsigyti ir žmonės, nedirbantys žiniasklaidoje, tačiau besidomintys santykių tarp žurnalistų ir visuomenės derinimu ir norminimu.

Visuomenės informavimo etikos asociacija, išleisdama atskira knygele Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksą, padarė gerą darbą. Kodeksas tapo prieinamesnis visuomenei.

 

Rubrika "Redaktoriaus žodis" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-09-30 11:02
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Valdas

2016-09-14 20:28

Tą kodeksą žurnalistai turi mokėti atmintinai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media