2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Ruošdami "Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją" padėkime vienas kitam

2015-09-11
 
Klaudijaus Driskiaus nuotrauka

Klaudijaus Driskiaus nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

 

Džiugu, kad  LŽS internetinėje svetainėje įkurta nauja rubrika "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija" susilaukė tokio didelio dėmesio. Kolegos ją komentuoja, susilaukiu daug skambučių, žmonės klausia, aiškinasi, pataria, informuoja apie pastebėtus netikslumus. Ačiū kolegai Juozui Stasinui už pastebėtas klaidas. Skaitytojai laukia ir naujovių.

Dabar vasara. Tik išvažiavau vienai savaitei paatostogauti į savo Baltamiškio kaimą, kai iš karto susilaukiau  griežto kolegos Jono  komentaro (2015 08 12): "Informacija labai pasenusi. Reikėtų pateikti naujausius duomenis reguliariai". Tai džiugina. Vadinasi, šis darbas reikalingas.

Kolega Jonas dar prideda: "Būkite tokie malonūs ir neužmikite letargo miegu". Kreipiasi daugiskaita, turbūt manydamas, kad čia dirba daug žmonių.

"Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją" rengia tik trys žmonės. Darbus pasiskirtėme. Kolegė Genovaitė Burneikienė rengia straipsnius apie laikraščius, kolega Vytas Urbonas - apie žurnalus ir kitas žiniasklaidos priemones, žurnalistų rengimo įstaigas, žiniasklaidos organizacijas, konkursus bei apdovanojimus, pagrindines žiniasklaidos sąvokas, o šių eilučių autorius - apie žurnalistus ir žiniasklaidos darbuotojus.

Norėdamas suaktyvinti šią veiklą, pradėjau LŽS svetainėje skelbti sąrašą paruoštų straipsnių apie žurnalistus ir žiniasklaidos darbuotojus. Mano pastangos pritraukti į šį darbą daugiau kolegų, deja, kol kas didelių vaisių neduoda. Taigi, jeigu užeis kam nors noras pabarti, tai nereikia naudoti daugiskaitos.  

Kaip ir spėjau anksčiau, rubrika "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija" tampa ne eiline. Joje ne tik skelbiame aktualiausią informaciją apie pasiruošimą leisti „Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją", bet ir aiškiname kaip ji bus sudaryta, kokie reikalavimai bus keliami enciklopedijoje skelbiamiems straipsniams.

Atrodytų, kad visiems viskas turėtų būti aišku. Tačiau kai kurie kolegų komentarai prašosi patikslinimų.

Štai kolega Juozas klausia (2015 07 28): "Kodėl nėra kolegų Virgilijaus Juodakio, Aloyzo Urbono ir Algirdo Berželiono".

Atsakyti nesunku, nes visos paminėtos pavardės gerai žinomos, visus kolegas asmeniškai pažinojau. Straipsniai apie jau į Anapilį išėjusius A.Urboną ir A. Berželionį dabar jau paruošti.

O mūsų gerbiamo kolegos docento Virgilijaus Juodakio, aktyvaus LŽS svetainės autoriaus, paruoštų enciklopedijai straipsnių sąraše dar  nėra. Priežastis paprasta: gyvi kolegos enciklopedijoje prisistato patys. Kaip tai padaryti, patariame šioje rubrikoje esančiame straipsnyje  "Kaip parašyti straipsnį „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijai?".

Tikiuosi, kad kolega Virgilijus, sėkmingai užbaigęs savo prisiminimų maratoną (skaitykite rubrikoje "Žurnalistas irgi žmogus"), dabar parašys apie save ir į enciklopediją.

Kolega Jonas rašo (2015 08 12): "Pasigedau kai kurių senosios kartos žurnalistų Donato Čepuko, Klemenso Kairiūkščio, Algimanto Žižiūno, Julijono Petronio, Henriko Vikerto ir kitų pavardžių".

Į šį klausimą atsakyti jau sunkiau. Iš šio sąrašo pažįstu tik fotografą A. Žižiūną ir ukmergiškį žurnalistą J. Petronį. Jie abu gyvi. Todėl dėl jų galiu pasakyti panašiai: straipsnių apie juos nėra, nes kolegos dar jų neparašė ir neatsiuntė.

Apie kolegą D. Čepuką enciklopedijos vardyne kol kas yra tik tokios žinios: "gimęs 1933 03 05 Zarasų r. Antažiegės k., žurnalistas, redaktorius, publicistas, laikraštis „Utenis". Tikiuosi, kad kolega Donatas irgi pats prisistatys enciklopedijoje. 

Kolegų K. Kairiūkščio ir H. Vikerto nežinau, enciklopedijos Vardyne jų nėra.

Kaip žinia, į enciklopediją mes visų žurnalistų neįtrauksime. Kas iš kolegų gali būti enciklopedijoje aprašytas atskiru straipsniu paaiškiname šiose rubrikoje esančiu straipsniu "Kas gali patekti į "Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją?". Dabar enciklopedijos vardyne yra 2047 pavardės.

Turbūt reikės atsižvelgti į kolegos Jono užklausimą ir įtraukti  K. Kairiūkštį ir H. Vikertą į enciklopedijos Vardyną, nes teigiama, kad jie yra spaudos veteranai. Tik kas juos pristatys enciklopedijoje? Gal pats kolega Jonas, juos pažįstantis?

Kolegė Aldona rašo (2015 08 14): "Deja, jau daug žinomų žurnalistų yra mirę. Tai kas parašys apie juos?"

Dabar iš jau paruoštų enciklopedijai 340 straipsnių didžioji dauguma yra apie mirusius kolegas. Šį darbą tęsiu.  Tačiau vienas čia visko nenuveiksiu. Galiu pasidžiaugti, kad jau apie kelis Anapilin išėjusius žurnalistus parašė kolegos  Algis Kusta, Elena Sliesoriūnienė, Algirdas Matulevičius ir mano brolis Liubomiras Viktoras Žeimantas.

Turiu didelį prašymą: nepamirškime kartu su mumis dirbusių ir Anapilin išėjusių kolegų. Būtų didelė parama, jeigu apie juos parašytų jų kolegos, bendradarbiai.

Kolega Petras klausia (2015 07 03):" Kaip greitai išvysime enciklopediją knygų lentynoje?". Suprantu kolegos nekantrumą. Ir pats toks esu. Atsakymas būtų dvejopas.

Pirma - kada užbaigsime, tada ir turėsime. Taigi, pasiraitokime rankoves ir dirbkime.

Antra - kai gausime lėšų šiai knygai išleisti. Kol kas visi trys enciklopedijos redaktoriai dirba visuomeniniais pagrindais. Bet tai, manau, netrukdo darbui. Bus geras galutinis rezultatas, atsiras ir lėšos.

Tikiuosi, kad naujoji rubrika paskatins Jūsų, gerbiamieji kolegos, aktyvumą. Juk enciklopediją užpildys straipsniai, kuriuos teks mums su Jumis parašyti.

Mūsų laukia rimtas ir visiems reikalingas darbas. Padėkime vieni kitiems ir tada galėsime visi džiaugtis sėkminga pabaiga. „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija" turi būti fundamentalus leidinys.

 

Rubrika Redaktoriaus žodis yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-09-29 13:21
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Gražina

2015-10-17 09:36

Tai labai reikalingas darbas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas Žeimantas

2015-08-15 16:53

Ačiū, gerb. kolega Vytautai, kad "užvedėte ant kelio". Sužinojus, kur dirbo K. Kairiūkštis ir H. Vikertas, pasidarė lengviau ieškoti apie juos informacijos. Paruošiau ir straipsnius apie juos. Liko tik patikslinti H. Viperto mirties datą. Gal kas žino?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas Bagdonas

2015-08-14 15:23

Gerbiamas V.Žeimantas ir kiti Enciklopedijos rengėjai atlieka tikrai milžinišką darbą. Todėl jiems tiktai reikėtų už tai dėkoti ir jiems padėti, o ne priekaištauti, kažko reikalauti, reikšti pretenzijas ir pan. Turėtume visi šiems entuziastams padėti ir prisidėti prie šio taip reikalingo leidinio rengimo. Šviesios atminties Klemensas Kairiūkštis daugybę metų dirbo laikraščio "Kolektyvinis darbas" (Anykščiai) redaktoriaus pavaduotoju, manau, kad žurnalistikos veteranas nusipelnė patekti į Enciklopediją. Henrikas Vikertas buvo laikraščio "Jonavos balsas" redaktorius, vėliau dirbo Lietuvos radijo ir televizijos komitete. Gal radijo ir televizijos darbuotojai jį prisimins.
Sėkmės, Žurnalistų enciklopedijos rengėjai!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media