2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Atidarome naują rubriką – Žurnalistikos istorija

2015-05-12
 
Vytautas Žeimantas. Klaudijaus Driskiaus nuotrauka

Vytautas Žeimantas. Klaudijaus Driskiaus nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

 

Pradėjęs redaguoti Lietuvos žurnalistų sąjungos internetinį laikraštį, netrukus pajutau, kad jame trūksta kai kurių temų, nėra ir jas atspindinčių rubrikų. Viena iš jų - Lietuvos žurnalistikos istorija.

Virgilijus Juodakis, Algis Kusta, Sigitas Povilas Krivickas, kiti kolegos jau buvo pateikę mūsų svetainei straipsnių, atskleidžiančių vieną ar kitą mūsų veiklos tarpsnį, pasakojančių apie Lietuvos žurnalistikos pradininkus, veteranus. Aš ne visada žinodavau, kur juos dėti, nes specialios rubrikos tam nebuvo. Todėl šios publikacijos liko išsibarsčiusios po įvairias mūsų svetainės rubrikas. Dabar, įvedus naują Žurnalistikos istorijos rubriką, ši problema atkris.     

Naująją rubriką pradedame Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko (1937-1938) Izidoriaus Tamošaičio straipsniu "Žurnalistikos vertybių sargyboje", paimtu iš almanacho "Pirmasis Lietuvos žurnalistų sąjungos metraštis 1934" (Kaunas, 1934 metai).

"Žurnalisto misija labai kilni, bet ir be galo atsakinga. Žurnalistas kartu su dainium - poetu, su rašytoju, su filosofu yra erelis. Jis iš pilkos kasdieninės tikrovės pakyla į idealizmo dausas, o iš ten žvelgia atgal į pilkąją tikrovę. Žvelgia į pilkąją tikrovę, norėdamas ją pakelti, pakeisti, suidealinti. Žurnalistas registruoja realaus gyvenimo faktus. Bet jo noras yra nepalikti užregistruoto fakto, kaip kad jis yra aptiktas realybėje: žurnalisto troškimas yra esamąją realybę pakelti į turimąją būti idealybę," - dar tolimais 1934 metais rašė Izidorius Tamošaitis.

Susipažinkime su jo mintimis, pajuskime to meto žurnalistikos dvasią.

Kviečiu žurnalistus - tyrėjus aktyviai rašyti į naują rubriką - Žurnalistikos istoriją.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-05-13 09:53
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Adomas

2015-05-25 10:36

įdomus pasiūlymas. Senieji žurnalistai kitaip suprato žurnalistines vertybes. Dabartiniams reikia oi kiek mokytis ir ne tik mokytis, bet ir keistis

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Saulius

2015-05-22 09:52

Mes turime atiduoti duoklę anksčiau dirbusiems žurnalistams. Jiems buvo nelengva. Pamiršti jų negalima.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media