2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: Minint Pasaulinę radijo dieną LRT kviečia pasinerti į Garsų SPA

2019-02-12
 
Vasario 13-oji - Pasaulinė radijo diena. Šia proga LRT kviečia klausytis specialaus radijo pasakojimo, o visi norintys gali išbandyti naują patirtį - pasimėgauti LRT radijo įrašų studijoje įsikūrusiu Garsų SPA.

Ir šiandien, praėjus daugiau nei šimtmečiui nuo pirmųjų transliacijų, radijas vis dar išlieka dinamiškiausia ir labiausiai įtraukiančia medija. 2011-aisiais radijo dieną pasiūliusi minėti Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO atkreipia dėmesį į dialogo, tolerancijos ir taikos ryšį su radiju. „Ar tai būtų programa, padedanti konflikto zonose gyvenantiems vaikams išlikti vaikais, ar susiskaldžiusias bendruomenes kalbėti skatinanti laida - radijas tampa ne tik naujienų ir pramogų šaltiniu, bet ir sprendimų ieškotoju", - specialų pasakojimą, skirtą Pasaulinei radijo dienai, pristato LRT radijo žurnalistė Indrė Urbaitė. Pasakojimą transliuos rytojaus LRT RADIJO „Ryto garsai".

„Eurobarometro" duomenimis, Europos Sąjungos piliečiai radiją laiko patikimiausiu informacijos šaltiniu. Visame pasaulyje radijas laikomas nebrangia, bet galinga komunikacijos priemone, galinčia greitai pasiekti daugybę žmonių net atokiose vietovėse, įskaitant pažeidžiamus, neraštingus ir kenčiančius skurdą.
Radijo kaip telkiančios ir operatyvios medijos efektyvumu Lietuva įsitikino Atgimimo metu, per Baltijos kelią, Sausio 13-ąją.
Pasaulinės radijo dienos minėjimą rytoj 17.30 val. rengia ir Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija (Šv. Jono 11, Vilniuje), norinti atkreipti dėmesį į anksčiau transliuotas Lietuvos radijo laidas užsienio lietuviams (LUL). Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, Sovietų Sąjunga ėmė ieškoti naujų bendravimo su vakarais formų ir radijas tam puikiai pasitarnavo. Taip iš ne vienos Sovietų Sąjungos vietos, įskaitant ir Lietuvą, startavo transliacijos įvairiausiomis kalbomis. Kodėl Sovietų Sąjunga pradėjo radijo transliacijas užsieniui? Kaip sovietmečiu skyrėsi kalbėjimas radijo klausytojams Lietuvoje ir užsienyje? Ir kodėl LUL‘as suklestėjo Sąjūdžio metais? Ką reiškė jausmas pranešti pasauliui apie nepriklausomą Lietuvą? Ir kodėl tuo metu Lietuvos radijo laidas užsieniui perrašinėdavo Amerikos lietuviai? Lietuvos radijo žurnalistė ir TSPMI absolventė Rūta Kupetytė renginyje pateiks istorinę apžvalgą ir archyvinių įrašų. Dalyvaus buvę LUL‘o žurnalistai: Audrius Matonis, Andrius Užkalnis, Linas Balsys, Guoda Litvaitienė, Ilona Rūkienė, Edvinas Butkus, Aušra Jaruševičiūtė ir kiti.
Vasario 13-ąją nuo 8 iki 17 val. LRT kviečia apsilankyti specialiai įrengtoje erdvėje - Garsų SPA: atsipalaiduoti ir pasinerti į dokumentinių radijo pasakojimų pasaulį. Visą dieną grojaraštyje skambės ištraukos iš 2006-2018 metais radijo žurnalistų parengtų laidų „Radijo dokumentika", „Kultūros savaitė", „Ryto garsai", „Ryto allegro", „Vienkartinė planeta", „Europa plius" ir kitų. Tarp jų - laidos, apdovanotos „LRT Auksinių bičių" apdovanojimuose, konkurse „Pragiedruliai" bei nominuotos tarptautiniame festivalyje „PRIX EUROPA". „Su vadinamąja podcastų revoliucija vis daugiau žmonių iš naujo atranda garso pasakojimus kaip unikalų žanrą ne tik JAV, Skandinavijoje ir Jungtinėje Karalystėje, bet ir Lietuvoje. Mes norėjome parodyti, kokių įdomių įrašų yra LRT RADIJO archyvuose", - sako Garsų SPA grojaraštį sudariusios LRT radijo žurnalistės, dokumentinių radijo laidų kūrėjos Vaida Pilibaitytė ir Vita Ličytė.
Registruotis į Garsų SPA ir ekskursiją po radiją kviečiame adresu https://www.facebook.com/events/1986189205010174/

Virginija Bunevičiūtė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Tel. +3705 236 3240
Mob. +370 686 91963
Faks. +370 5 2363208
lrt@lrt.lt www.lrt.lt
...
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-02-12 15:20
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media