2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: Baltijos valstybių šimtmetį pažymėjo Euroradijo džiazo orkestras

2018-11-10
 

 

Lapkričio 9-10 dienomis Latvijoje, Jūrmalos „Dzintari" koncertų salėje bei naujajame Cėsių multifunkciniame kultūros centre įvyko du Euroradijo džiazo orkestro pasirodymai, dedikuoti Baltijos šalių Nepriklausomybės 100-mečiui.

Euroradijo džiazo orkestras buriamas kasmet nuo 1965 m. Tai yra tarptautinis jaunimo orkestras, į kurį savo ryškiausius jaunus (iki 30 metų) talentus deleguoja Europos transliuotojų sąjungos (EBU) nariai. Kiekvieną kartą orkestras susiburia vis kitoje šalyje, vis kitokios sudėties ir stilistikos, priklausomai nuo projektą rengiančiojo transliuotojo pasirinktų kompozitorių ir dirigentų kūrybinių vizijų.

2018-aisiais iššūkį sukviesti muzikantus priėmė Latvijos radijo džiazo prodiuseris Maris Briežkalnis, pavertęs tai visų trijų Baltijos valstybių švente. Programą sukūrė jauna estų kompozitorė Kirke Karja, viduriniosios kartos latvių kūrėjas Karlis Vanagas ir korifėjus iš Lietuvos - Dainius Pulauskas. Šių metų orkestras buvo klasikinio bigbendo pavidalo, kurį sudarė atlikėjai iš Jungtinės Karalystės, Slovėnijos, Čekijos, Austrijos, Norvegijos, Kroatijos, Latvijos, Vokietijos, Prancūzijos, Estijos, Suomijos, Serbijos, Švedijos, Danijos ir JAV. LRT į Euroradijo džiazo orkestrą delegavo trombonininką Jievarą Jasinskį.

„Lietuva galėtų pasiūlyti po muzikantą beveik į kiekvieną šio aukšto lygio tarptautinio orkestro poziciją, - tikina Euroradijo džiazo prodiuserių susitikimuose LRT atstovaujanti radijo laidų vedėja Laima Slepkovaitė, - tačiau šiais metais pasirinkimas buvo lengvas: maestro Maris Briežkalnis praėjusiame džiazo prodiuserių susitikime minėjo, kad ypatingai svarbu surinkti gerą trombonų sekciją. Aš iš karto galėjau užtikrinti, kad vieną trombonininką, tinkantį ir pagal amžių, ir pagal profesionalumo lygį Lietuvoje tikrai turime. Kita vertus, kompozitoriams visuomet suteikiama galimybė rinktis savo šalies muzikantus. Su Dainiumi Pulausku lengvai sutarėme, kad Jievaras yra tinkama kandidatūra."

Lietuvos trombonininkas nesuabejojo atstovavimo verte: „Neįkainojama patirtis ir geriausi įspūdžiai, išgyventi kartu su fantastiškais muzikantais iš visos Europos ir JAV. Aukščiausio lygio muzika, taip pat puiki pažintis su muzikantais, kurie visi yra nuostabios asmenybės."

 

„Labai didelį įspūdį paliko iš visos Europos suburtų į Euroradio orkestrą jaunų muzikantų profesionalumo lygis, - džiaugėsi Dainius Pulauskas. - Tik per dvi su puse dienos orkestro muzikantai sugebėjo paruošti beveik 2 valandas muzikos, parašytos trijų Baltijos šalių kompozitorių. Visi kompozitoriai buvo stilistiškai skirtingi ir tai reikalavo ypatingo muzikantų profesionalumo. Žavėjo jaunų muzikantų energija, veržlumas, pozityvumas ir geranoriškumas. Atrodė jog muzika visą orkestrą sujungė į vieną draugišką šeimą, kurios kūrybinė energija sugebėjo peržengti bet kokias ribas."

 

Partijų tobulinimui muzikantai išnaudojo ir poilsiui skirtą laiką, būrėsi papildomai susigroti atskiromis sekcijomis savo iniciatyva. Šios gražios iniciatyvos rezultatai greitu metu atsidurs EBU platformoje ir skambės per LRT KLASIKĄ bei, žinoma, daugelyje kitų pasaulio radijo programų.

„Įsitraukėme į šį projektą labai rimtai, - sako L. Slepkovaitė, - buvome priimti Euroradijo džiazo šeimos svetingai, prodiuserių bendruomenė yra labai sveika, atmosfera nuostabiai palanki bendradarbiavimui, tad tas galimybes turime išnaudoti. Norėtume siųsti muzikantus kuo dažniau. Tai puiki patirtis jiems, o Lietuvai kaip džiazo šaliai - dar vienas kelias būti pastebėtai. Ir mūsų, LRT KLASIKOS, klausytojams įdomesnis orkestras, kuriame girdimos virtuoziškos lietuvių muzikanto solinės improvizacijos. O didysis tikslas būtų tokį reiškinį įgyvendinti Lietuvoje. Latvijos radijas tai ką tik padarė aukščiausiu lygmeniu, tad LRT turi labai artimą konsultantą ir visas galimybes sukurti taip pat sėkmingą Euroradijo džiazo orkestro sesiją."

 

 

 

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-11-13 12:52
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media