2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Pasijuokime kartu

*print*

Archyvas :: Jonas Laurinavičius: apie satyriką Aloyzą Tendzegolskį ir kitus

2019-05-14
 
Jonas Laurinavičius

Jonas Laurinavičius

Jonas Laurinavičius
 

TIESA APIE „TIESĄ"

Rašytojas Petras Naraškevičius, dirbdamas „Tiesos" laikraščio korespondentu, dažnai užsukdavo į Varėnos rajono laikraščio „Raudonoji vėliava" redakciją. Daugiausia jis bendraudavo su redakcijos partinės organizacijos sekretoriumi Domu Staseliu. Bet šiek tiek pakalbėdavo ir su kitais darbuotojais. O korespondentą Aloyzą Tendzegolskį, rašiusį aštrius kritinius straipsnius ir humoreskas, visada kolegiškai pakviesdavo rašyti į „Tiesą". Vieną kartą jis tai pasakė partinės organizacijos sekretoriaus kabinete. A. Tendzegolskis, kuriam pabodo tie raginimai, atsakė trumpai: „Tai kad jūsų laikraštis išromytas." Sekretorius išsigando, pašoko nuo kėdės ir žiūri į svečią... Bet P. Naraškevičius nusišypsojo ir nuramino sekretorių: „Jis kalba tiesą..."

 

NELYGŪS VERTINTOJAI

Sovietiniais metais jaunas satyrikas Aloyzas Tendzegolskis nunešė į „Tiesos" redakciją pluoštą aforizmų. Redakcijos kultūros skyriaus vedėja Irena Litvinaitė juos perskaitė ir grąžino pasakiusi, kad „Tiesai" netinka. Autorius nusileido plačiais laiptais ir išėjo į gatvę manydamas, kad aforizmai šiam laikraščiui per aštrūs. Eidamas aikšte, netikėtai susitiko šiek tiek pažįstamą „Tiesos" vyr. redaktoriaus pavaduotoją Domą Šniuką. Šis prakalbino literatą, pasidomėjo, kaip sekasi. A. Tendzegolskis ir pasakė, kad „Tiesa" ką tik atmetė jo aforizmus. „Parodyk", - pasakė D. Šniukas. Ir ėmė juos skaityti. „Tinka", - pasakė ir įsidėjo popierius į segtuvą. Po savaitės aforizmai pasirodė laikraštyje.

 

SUNKI PAVARDĖ

 

Aloyzas Tendzegolskis ypač produktyviai rašė 1980-1990 metais. Jo humoreskas spausdino visi populiarūs laikraščiai ir žurnalai. Kai draugai pasišaipydavo, kad labai sunki jo pavardė, jis atsakydavo:
- Greitai mano pavardę ištarsit taip pat lengvai, kaip žodį „mama".

 

 


PRANAŠIŠKI JUOKAI

 

 

Nepriklausomo Varėnos rajono laikraščio „Merkio kraštas" vyr. redaktorius Aloyzas Tendzegolskis 1995 metais, kai buvo pradėta privatizuoti redakcija, kieme draugams šypsodamasis pasakė:
- Aš nusipirksiu visą redakciją.
Ir štai 2002 metais jis iš tiesų supirko visas UAB „Merkio kraštas" akcijas. Tai sužinoję draugai stebėjosi:
- Mes manėm, kad tada kieme tu juokavai...

 

 


ĮVEIKĖ MIČMANĄ

 

1998 metais į Varėnos rajono Dubičių kaimą gyventi atvyko buvęs mičmanas Ričardas Kuprėnas. Jis įsteigė reklaminį laikraštį „Info". O rajono laikraščio „Merkio kraštas" vyr. redaktorius Aloyzas Tendzegolskis labai nemėgo konkurentų. Pasirodžius „Info", jis draugams sakydavo: „Aš įveiksiu šitą laikraštį, nors ir nesu mičmanas." Ir greitai įveikė. Vis pridurdavo, kad nepažeidė Konkurencijos įstatymo.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-05-14 12:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media