2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Žurnalistų etikos inspektorė gauna daugiau skundų dėl dezinformacijos COVID-19 tema

2021-03-12
 
Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė

Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė

Per pirmuosius šių metų mėnesius (sausį ir vasarį) Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba (ŽEIT) gavo 62 skundus. Tai šiek tiek mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį (66), tačiau jau dabar ryškėja naujos tendencijos ir dėl skundžiamos informacijos, ir dėl informacinių kanalų. Pavyzdžiui, auga skundų dėl dezinformacijos Covid-19 ir skiepų temomis. Pasak ŽEIT, dažniau skundžiama žiniasklaida, pamėgusi „sąmokslo teorijomis" vadinamą informaciją.
Žurnalistų etikos inspektorės Gražinos Ramanauskaitės teigimu, gauta dvigubai mažiau skundų dėl informacijos socialiniuose tinkluose - 17 ( pernai - 29). „Tačiau gauname daugiau skundų dėl vaizdo informacijos skelbimo „Youtube" socialiniame tinkle. Matyti, kad vaizdo tinklaraštininkai jau tapo tiek pat populiarūs, kiek ir įprasta žiniasklaida",- teigė G. Ramanauskaitė.
Dar vienas šių metų išskirtinumas, tai padidėjęs skundų kiekis dėl esminių Visuomenės informavimo įstatymo pažeidimų. Į tarnybą kreiptasi prašant nustatyti, ar informacija pateikta teisingai, tiksliai ir nešališkai, užtikrinant žmogaus teisę į asmens duomenų, privačios informacijos apsaugą.
Nors skundų dėl socialinių tinklų mažiau, juose pradeda vyrauti viena tema - žinomesnių žmonių nuotraukų skelbimas žiniasklaidos priemonėse negavus savininkų sutikimo.
„Ši tema tampa vis aktualesnė, vis dažniau tenka kartoti, kad jei asmuo neviešas, negalima be sutikimo tiražuoti jo paskyrose skelbiamos informacijos. Nuotraukų ar tekstų skelbimas socialiniame tinkle nesuteikia leidimo šios informacijos publikuoti kitur. Tokia nuostata negalioja tik viešiems asmenims. Žinomi asmenys nebūtinai yra ir vieši asmenys",- pažymi Žurnalistų etikos inspektorė.
Per pirmus du mėnesius Žurnalistų etikos inspektorė priėmė 41 sprendimą. 15 skundų pripažinti pagrįstais, 4 - nepagrįstas, 15 atsisakyta nagrinėti, 7 tyrimai nutraukti, 1 skundo tyrimas sustabdytas. 29 sprendimai priimti dėl internete paskelbtos informacijos, iš jų - 7 dėl informacijos, paskelbtos socialiniame tinkle. 2 - dėl kitos viešosios informacijos, 3 - dėl spaudoje, 6 - dėl televizijoje paskelbtos informacijos.

 

Daugiau informacijos:
Gražina Ramanauskaitė
Žurnalistų etikos inspektorė
Tel.: +370 698 42843
El.p.: grazina.ramanauskaite@zeit.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-04-01 10:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media