2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Širvintų laikraščio “Krašto naujienos” vyr. redaktorės Neringos Tuškevičienes laiškas

2018-04-25
 
Gerbiami kolegos žurnalistai.
Kreipiuosi į Jus norėdama pranešti, kad Širvintų rajono savivaldybėje nuolat ribojamos žurnalistų teisės nekliudomai rinkti informaciją ir noriu paprašyti Jūsų palaikymo ginant spaudos ir žodžio laisvę. 
Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė uždraudė žiniasklaidai pasirinkti sėdėjimo vietą Tarybos posėdžių metu, neva taip reikalaujama Širvintų rajono tarybos reglamente, kurį jie patys pasitvirtino. Tam skyrė tolimiausią posėdžių salės kampą, prie pat praėjimo. Juo eidami Tarybos nariai ir svečiai nuolat užkabina stovą su foto/video aparatais. Iš minėto kampo negaliu matyti opozicijos, nors ji posėdžiose aktyviausiai kalba ir man, kaip žiniasklaidos atstovei, rūpi tai užfiksuoti. Nematau, kaip opozicija balsuoja (sėdžiu jiems už nugarų). Aš matau tik valdančiuosius, nors jie visi sutartinai tyli, o balsuoja dažniausiai vienodai.
Posėdžio metu savivaldybės merės patarėja laisvai vaikšto po salę ir fotografuoja, ką nori, bet deja, to negalima "Krašto naujienoms" (kiti du rajono žiniasklaidos leidiniai posėdžiuose pastaruoju metu nedalyvauja). Teisybės dėlei turiu pasakyti, kad du Tarybos nariai, merės partiečiai, rašantys jos dukros laikraštyje, sėdi Tarybos nariams skirtose vietose.
Kadangi esu Lietuvos žurnalistų sąjungos narė, kreipiausi palaikymo į LŽS pirmininką D. Radzevičių. Jis sąjungos vardu nusiuntė savivaldybei raštą su priminimu, kad jie negali varžyti žiniasklaidos renkant informaciją. Merės reakcija - naujos patyčios mano adresu Tarybos posėdžio metu, vykusio balandžio 10 d. Pasiteirauta, ar telpu nurodytoje vietoje - esu apkūni (turiu vidutinę negalią). Nors rašte ne apie tilpimą kalbėta.
Paskutinį Tarybos posėdį dėl to, kad sėdžiu ne ten, kur merė nori, buvo skelbiamos net dvi pertraukos, kad aš apsigalvočiau. Pirma pertrauka truko pusvalandį, antra - valandą. Turiu video. Žinoma, Tarybos nariai pyko ant manęs, kad jie priversti gaišti laiką po darbo valandų. Po antros pertraukos (18 val.) pati pasitraukiau į nurodytą vietą, tik merei ir Tarybai priminiau apie tai, kad jie pažeidžia LR Konstituciją ir Visuomenės informavimo įstatymą. Beje, opozicijos nariai bandė sakyti merei, kad ji pažeidžia įstatymus. Tačiau ji neleido jiems kalbėti.
Arėja Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Visi kartu minėsime savo profesinę šventę. Šiandien spauda ir žodžio laisvė yra pavojuje, vietiniai vadukai įvairiais būdais spausti tuos, kurių nepaperka ir neparklupdo. Noriu pakviesti visus žiniasklaidos atstovus solidarizuotis, kaip mus įpareigoja Visuomenės informavimo įstatymas, ir kartu ginti laisvą žodį. Prašau palaikymo ir būsimo Tarybos posėdžio metu, kurio datą pranešiu iškart sužinojusi.
Pagarbiai, vyr.redaktorė Neringa Tuškevičienė
"Krašto naujienos"

P.S. Dėl to, kad rašau ne taip, kaip reikia, esu persekiojama ne tik aš, bet ir mano šeima. Gyvenu savivaldybės bute, kuris man su vaikais skirtas po smurto šeimoje. Beje, jau trejus metus prieš mūsų šeimą smurtauja merė. Ji bandė mus išmesti, o Vaiko teisės pasiūlė vaikus apgyvendinti institucijoje. Nors jais rūpinuosi ir negeriu. Teismo sprendimu turiu teisę bute gyventi iki šių metų birželio 19, tačiau merės dukros spaudoje nuolat man prikaišiojama, kad gyvenu neteisėtai. Dėl to išgyvena mano paaugliai vaikai.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-04-25 12:31
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Vytautas Ruškys

2018-04-30 16:03

patarimas --neverkit dėl vietos tarybos posėdyje. Yra Vyriausybės atstovas, sutvarkysi su skambučiais tą reglamentą

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media