2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Seimo nario Mindaugo Puidoko pranešimas: parlamentaras dėl Andriaus Tapino galimai neteisėtų veiksmų kreipėsi į prokuratūrą

2021-03-15
 
Mindaugas Puidokas

Mindaugas Puidokas

Seimo narys Mindaugas Puidokas, matydamas viešai socialiniuose tinkluose pateiktą informaciją, kreipėsi į prokuratūrą dėl „Laisvės TV" įkūrėjo, žurnalisto Andriaus Balio Tapino veiksmų renkant parašus.
A. Tapino organizuota nacionalinė peticija „Milijonas parašų: pabudome ir kelkimės" buvo atsakas į visuomenininkų akciją ir surinktus 365 tūkstančius parašų dėl Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus atstatydinimo. Kovo 4 dieną A. Tapinas Seimo Pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen įteikė daugiau nei 400 tūkst. surinktų parašų, kurie, esą, reiškia palaikymą minėtam Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkui T. V. Raskevičiui. A. Tapinas ironizavo: „Reikalaujame Seimą atšaukti teisinės galios neturinčiais parašais kitus teisinės galios neturinčius parašus." Jis taip pat pridūrė: „Galiu pasakyti, kad tie, kurie turi gerus programuotojus ir mažai sąžinės, rytoj gali surinkti 6 milijonus parašų ir atnešti 15 dėžių į Seimą. Tačiau tai lygiai taip pat neturės jokios teisinės galios. Tai yra nuomonės išsakymas ir nereikėtų nei vienai, nei kitai pusei pasakyti, kad tai yra tautos valia ar kad tai yra labai svarbus dokumentas, kurio reikia laikytis."
Socialiniuose tinkluose iki šiol platinama informacija apie tai, kokiu būdu, galimai net nepasirašant visiems po peticijos tekstu paminėtiems žmonėms, galėjo atsirasti A. Tapino peticija. Imtas platinti ir susirašinėjimas - uždarai „Facebook" grupei „Laisvės TV" klubas priklausančio nario pasidalinta ištrauka iš toje grupėje vykusio susirašinėjimo, kuriame, be kitų asmenų, dalyvavo ir pats peticijos organizatorius A. Tapinas. Susirašinėjimo metu buvo aptariami būdai, kurie padėtų surinkti kuo platesnį asmenų sąrašą. Pavyzdžiui, nurodoma elektroninė svetainė, generuojanti lietuviškus fizinių asmenų vardus ir pavardes, jų elektroninių paštų adresus ir kitus duomenis (https://www.random-name-generator.com). Susirašinėjimo metu atkreipus dėmesį, kad nurodyta svetainė negeneruoja asmens kodų, kitas susirašinėjimo dalyvis atsakė, kad asmens kodus „nesunku padaryti. Ir netgi validžius". Susirašinėjimo metu buvo dalinamasi idėjomis ir apie tikrų fizinių asmenų duomenų pirkimą.
2021 m. kovo 8 d. kolega Lietuvos Respublikos Seimo narys Aidas Gedvilas „Facebook" paskyroje pasidalino vaizdo įrašu, filmuotu Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos Dokumentų valdymo skyriuje, kuriame saugomas ir A. Tapino pateiktas asmenų sąrašas. Vaizdo įrašo metu, nors, vadovaujantis asmens duomenų apsaugą reglamentuojančių įstatymų nuostatomis, nėra įgarsinami A. Tapino pateiktame sąraše nurodyti asmenys, tačiau iš išorės parodomas dėžių, kuriose laikomi aptariami sąrašai, turinys. Kaip nurodoma įraše, dalis dėžėse pateiktų lapų - tušti, tekstas praktiškai neįskaitomas. Tai tik sustiprina abejones dėl A. Tapino pateikto asmenų sąrašo patikimumo.
Seimo nario M. Puidoko teigimu, atsižvelgiant į aukščiau nurodytas aplinkybes yra pagrindas manyti, kad Andrius Balys Tapinas, rinkdamas jo inicijuotą peticiją palaikančių asmenų sąrašą, šiam sąrašui sudaryti galimai neteisėtai panaudojo neviešus fizinių asmenų elektroninius duomenis (BK 198 straipsnio 1 dalis) ar (ir) į šį sąrašą įtraukė galimai netikrus fizinių asmenų duomenis (BK 300 straipsnio 1 dalis).
„Remdamasis aukščiau nurodytomis teisinėmis ir faktinėmis aplinkybėmis kreipiausi į prokuratūrą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą Andriaus Balio Tapino atžvilgiu dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų. Apmaudu, kad toks žinomo visuomenininko elgesys skaldo visuomenę, diskredituoja pačią peticijų idėją, taigi - ir demokratijos esmę, kurią išreiškia visų piliečių įsitraukimas į valstybės klausimų sprendimą. Tikiuosi, pareigūnai išnagrinės situaciją ir bus atsakyta, ar buvo teisėtai pasinaudota duomenų bazėmis", - sako Seimo narys M. Puidokas.
Daugiau informacijos:
Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys
Dr. Mindaugas Puidokas
Tel. (8 5) 239 6625
Mob. 8 668 42 012
El. p. mindaugas.puidokas@lrs.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-18 09:49
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media