2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Seimo narė Agnė Širinskienė: „Netikrų žinių kūrimas apie LRT įstatymo pokyčius tampa norma?“

2019-01-11
 
Agnė Širinskienė

Agnė Širinskienė

Liutauras Ulevičius, 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Seimo narė Agnė Širinskienė sako, jog vertinant viešumoje skleidžiamą informaciją apie LRT įstatymo pakeitimus, teisininkams susidaro įspūdis, kad šis klausimas pernelyg politizuojamas ir tampa vienu iš netikrų žinių pavyzdžių.
„Susidaro įspūdis, kad arba Seimo nariai ar asmenys, kurie pateikinėja viešą nuomonę apie projektus, neskaito LVŽS frakcijos narių registruoto LRT įstatymo teksto, arba dėl sunkiai paaiškinamų priežasčių skleidžia atvirą dezinformaciją", - teigia A. Širinskienė.
Taip ji komentuoja pasirodžiusius teiginius, neva „nauja LRT ombudsmeno pareigybė gali tapti įrankiu politizuoti ir valdyti LRT turinį", nes „yra sukuriama atskira institucija, skirta vienam žiniasklaidos kanalui". Tuo tarpu Seimo narių registruotame projekte ombudsmenas ne tik nėra institucija ar padalinys - tai LRT darbuotojas, kurį skirtų LRT taryba, jokiems politikams nedalyvaujant. Be to, tokia galimybė derinta su LRT ir tam buvo pritarta. 
„Iš piršto laužti ir teiginiai, esą LVŽS kalba apie depolitizavimą, bet įstatymo projekte siūlo, kad Kultūros komitetas kviestų pirmąjį Tarybos posėdį ir organizuotų naujos Tarybos sudarymą, jeigu visa Taryba atsistatydina". Ši norma yra jau galiojančiame įstatyme, jos niekas naujai nesukūrė. Visi visada puikiai suprato, kad turi būti subjektas, kuris LRT Tarybos atsistatydinimo atveju paragintų institucijas deleguoti asmenis į šią tarybą ar sukviestų į pirmąjį posėdį narius, kurie dar net nėra išrinkę Tarybos pirmininko. Kai dvidešimt metų ši norma buvo įstatyme, jos niekas net nepastebėjo, nes jos neprireikė - nebuvo tokios situacijos praktikoje, o kai ji buvo perkelta į LVŽS frakcijos registruotą projektą - iš karto tapo įrankiu įvairioms manipuliacijoms", - sako ji.
Seimo narė nerimauja, kad pastaruoju metu, opozicijos komunikacija dažnai prasilenkia su teisiniu vertinimu.
„Manau, kad turėtume konkuruoti idėjomis ir darbais, o ne tuo, kas paskleis kiek įmanoma daugiau dezinformacijos apie politinį konkurentą ar jo darbus. Žinoma, visuomenei atsirinkti, kuri informacija yra paremta teisingas teiginiais, o kuri yra netikra žinia, tampa sudėtinga", - pastebi Seimo narė.
A. Širinskienės teigimu, melagingos naujienos yra skleidžiamos apie daugelį LRT įstatyme esančių pasiūlymų. Pavyzdžiui, taip nutiko ir su teiginiais, esą „valstiečiai" politizuoja LRT - kai tuo tarpu „valstiečiai" net 4 LRT tarybos narių vietas siūlo skirti universitetų atstovams, kad mokslininkai galėtų prisidėti prie LRT tarybos veiklos. Keturios vietos universitetų atstovams atitektų sumažinus Seimo ir Prezidento deleguojamų asmenų skaičių.
„Visuomenei, kuri tikisi iš politikų tikros informacijos, LVŽS siūlo domėtis teisės aktais ir juos aiškinančiais dokumentais, o ne politikų komentarais, kuriuose paprastai nėra jokių pasiūlymų, tik melaginga informacija paremta kritika. Tačiau ir politikai turėtų nešti didesnę moralinę atsakomybę už skleidžiamus faktus ir susimąstyti dėl savo teisinio raštingumo lygio", - sako ji.
Agnė Širinskiekė primena, kad atliekant LRT tyrimą, LRT vadovybė patvirtino, kad LRT neužtikrino tinkamo valstybės biudžeto naudojimo. Pastabų LRT ūkinės ir finansinės veiklos reguliavimui turėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba, pažeidimus fiksavo Viešųjų pirkimų tarnyba. Poreikis keisti LRT įstatymą kilo po viešumoje pasirodžiusių faktų, kad valstybės lėšos LRT naudojamos galimai neskaidriai, nebuvo užtikrinta tinkama valstybės lėšų naudojimo kontrolė. Politikų bandymus visuomenei parodyti, kad pokyčių LRT nereikia, A. Širinskienė vadina akivaizdžiu populizmu ir pataikavimu dabartinei LRT tarybai bei vadovybei.
Rubrika Nuomonių baromentras yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekyo dalis.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-03-26 12:23
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media