2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Pareiškimas "Dėl iškilių Lietuvos žmonių atminimo žeminimo"

2018-01-14
 
 

Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui

Lietuvos Respublikos Seimo frakcijoms

Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui

 

PAREIŠKIMAS

20187 m. sausio 11 d.

Vilnius

Dėl iškilių Lietuvos žmonių atminimo žeminimo

2018 m sausio 5 d. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGTC) interneto svetainėje www.kgbveikla.lt buvo paskelbtas sąrašas žmonių, bendradarbiavusių su Sovietų okupacinio režimo specialiosiomis tarnybomis (KGB), tarp kurių yra aktorius, režisierius Donatas Banionis (1924-2014) dirigentas, profesorius Saulius Sondeckis  (1928-2016 m.) ir kardinolas Vincentas Sladkevičius (1920-2000).

Lietuvos Respublikos 1998 m. liepos 16 d. įstatyme Nr. VIII-858 SSRS valstybės saugumo komitetas  (NKVD, NKGB, MGB, KGB - toliau VSK) pripažįstamas nusikalstama organizacija, kuri vykdė karo nusikaltimus, genocidą, represijas, terorą ir politinį persekiojimą SSRS okupuotoje Lietuvos Respublikoje. Taigi bendradarbiavusieji su KGB laikomi dalyvavę vykdant nusikaltimus prieš Lietuvos gyventojus, o paskelbtas „Agentų sąrašas" turėtų atskleisti, kas dalyvavo šioje nusikalstamoje veikloje.

LR Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro įstatymo 5 straipsnio 23 punktas leidžia LGGTC tikrinti, analizuoti ir skelbti buvusios SSRS specialiųjų tarnybų dokumentus. Tačiau jis nereglamentuoja LGGTC atsakomybės už nepatikimos ir teisiškai nepagrįstos informacijos paskelbimą.

Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras nesiima spręsti, kokiais pagrindais nustatomas asmens bendradarbiavimas su KGB, tačiau mano, kad negali būti viešinami teisiškai nepagrįsti, neįrodyti ar neįrodomi  faktai. Visuomenei sukėlė abejones sąrašo viešinimo tikslas, nes:

•1.      LR valstybės archyve tėra nedidelė dalis bylų apie asmenis, kurie okupaciniu laikotarpiu bendradarbiavo su KGB, todėl viešinamas sąrašas negali būti laikomas teisingumo atstatymu.

•2.      LGGTC tinklalapyje nurodoma, kad <paviešintasis sąrašas, kaip ir daugelis KGB dokumentų, turi būti vertinamas kritiškai>.

•3.      LGGTC nurodydamas, kad <visas agentų registracijos žurnalas parašytas ranka>, kad <keli  pabaigoje įrašyti asmenys, įrašyti kiek kitu rašikliu, kita rašysena>, tarsi pats abejoja skelbiamos informacijos patikimumu.

•4.      LGGTC patvirtina, jog kardinolo V. Sladkevičiaus įrašymo į sąrašus aplinkybės lieka neaiškios - jis verbuotas 1958 metais, tačiau nebendradarbiavo, iš agentūrinio tinklo išbrauktas bei ištremtas į Nemunėlio Radviliškį.

Tokiu būdu LGGTC patvirtina, jog sąrašą reikia vertinti kritiškai. Be to LGGTC skelbia, kad dalis sąraše nurodytų užverbuotų asmenų nebuvo agentai, dalis jų buvo įtraukti į sąrašą operatyviniais ar kompromitavimo tikslais, nes sovietinis saugumas skleisdavo informaciją apie žmogaus tariamą bendradarbiavimą su KGB. Todėl kyla pagrįstas klausimas: kokiu tikslu kardinolas Vincentas Sladkevičius, nebuvęs KGB agentu, pagal nepatikimą sąrašą buvo įrašytas skiltyje „Agentų sąrašas", kuri, kilus pasipiktinimui visuomenėje, pervadinta į „Agentūros bylų reg. Žurnalas". Net ir pakeitus jos pavadinimą, kardinolo pavardė su prierašu agentas „Alksnis" palikta tarp agentų smogikų, žudžiusių partizanus ir išdavikų bei KGB šnipų.

LGGTC teigia, kad sąrašo paskelbimo tikslas - visuomenės švietimas, kartu pripažįsta, kad jis sudarytas nepatikimų šaltinių pagrindu, kas leidžia manyti, jog viešinamo sąrašo tikslai yra visai kiti. Svarbu ir tai, kad sąrašas paskelbtas prasidėjus Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metams, jame yra pavardės mirusių, apsiginti  negalinčių asmenų, tuo grubiai pažeidžiant asmens nekaltumo prezumpciją - asmens kaltumą gali nustatyti tik teismas. Todėl abejotino turinio (galimai suklastoto) sąrašo skelbimą Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras vertina kaip sąmoningą provokaciją ir mėginimą sukiršinti visuomenę.

Laikydamas  LGGTC paskelbtą informaciją atviru išpuoliu prieš visuomenę, Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras:

•-        reikalauja LGGTC nedelsiant pašalinti kardinolo Vincento Sladkevičiaus pavardę iš savo tinklalapio www,kgbveikla.lt  skilties „Agentūros bylų reg. Žurnalas".

 

•-        prašo Lietuvos Respublikos Seimą reglamentuoti LGGTC atsakomybę už nepatikimos ir teisiškai nepagrįstos informacijos paskelbimą, t.y. papildyti LR Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro įstatymo 5 straipsnio 23 punktą nuostata, kad „Centras, atlikdamas jam pavestus uždavinius tikrina, analizuoja ir skelbia TEISIŠKAI PATIKIMUS buvusios SSRS specialiųjų tarnybų dokumentus."

 

•-        siūlo LR Seimui ir Vyriausybei spręsti dėl LGGTC vadovo atsakomybės už nepatikimos informacijos skelbimą ir šio Centro padarytą žalą kardinolo Vincento Sladkevičiaus atminimui.

 

Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras

Lietuvos žmogaus teisių asociacija     - Vytautas Budnikas                                      

Piliečių gynybos paramos fondas         - Stasys Kaušinis                               

Lietuvos Helsinkio grupė                     - Stasys Stungurys                              

Nepartinis demokratinis judėjimas       - Krescencijus Stoškus

 

Nurodytų organizacijų pritarimą pareiškimui tvirtinu:

Lietuvos žmogaus teisių asociacijos pirmininkas                     Vytautas Budnikas

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-01-14 12:55
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media