2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Stambulo konvencija žiniasklaidoje – nuomonės gožia smurtą patiriančių moterų realybę

2021-03-09
 
Stambulo konvencijos vaizdavime žiniasklaidoje dominuoja neapykantą kurstančios nuomonės, rodo „Media4Change" atlikta analizė. Daugiau nei ekspertai cituojami dvasininkai prisideda prie naratyvo, jog Stambulo konvencijos tekste minima socialinės lyties sąvoka kelia grėsmę tradicinei šeimai. Nemažai autorių komentaru pateikia savą konvencijos interpretaciją, į ją įtraukdami sutartyje neminimą LGBTQ+ bendruomenę.
Stebėti vasario mėnesį pasirodę televizijos, radijo, nacionalinių bei regioninių leidinių ir internetinės žiniasklaidos pranešimai, kuriuose buvo minėta Stambulo konvencija. Iš viso fiksuota 320 pranešimų, publikuotų 65-iose žiniasklaidos priemonėse.
Gauti duomenys kelia klausimų:
Kodėl dominuojančią poziciją užima nuomonės, o ne faktai?
Tarp publikacijų apie Stambulo konvenciją didžiausią dalį užima komentaro žanras (trečdalį visų publikacijų - 33,75 proc.). Tokio tipo publikacijose autoriaus pozicijai aptariamu klausimu skiriama didesnė reikšmė nei faktams. Daugiau nei pusėje šio žanro pranešimų užsimena apie LGBTQ+ bendruomenę neigiamame kontekste.
Kodėl kalbame apie LGBTQ+ bendruomenę, o ne smurtą prieš moteris?
Nors Stambulo konvencija skirta smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijai, Lietuvoje, kaip ir nemažai kitų Rytų Europos šalių visuomenėse, šis klausimas užgožiamas diskusijomis apie lytį socialiniu aspektu.
Dalis konvencijos tekstą interpretuojančių asmenų teigia, jog dokumentas suteiks ypatingas privilegijas LGBTQ+ bendruomenės nariams, įtvirtins privalomą švietimą apie seksualinę orientaciją ar lytinę tapatybę, sugriaus tradicinę šeimą.
Tokie pareiškimai ir žiniasklaidoje nuaidėjo žymiai garsiau nei smurto artimoje aplinkoje tema. Iš 320 vasario mėnesį fiksuotų publikacijų, kuriose minima Stambulo konvencija, 207-iose minima ir LGBTQ+ bendruomenė ar jai aktualus partnerystės įteisinimo klausimas. Tai yra beveik du trečdaliai visų pranešimų (64,7 proc.).
Tuo tarpu smurto prieš moteris problema išsamiau analizuota tik dviejuose straipsniuose. Vasario viduryje Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Birutė Sabatauskaitė rašė apie tai, jog pasiduodami melagingai informacijai apie Stambulo konvenciją, stagnuojame prevencijos ir apsaugos nuo smurto tobulinime (Birutė Sabatauskaitė: Kodėl laisvės turime ne visi vienodai?, 15min). Praėjus savaitei po šios publikacijos, tikroji konvencijos intencija buvo užgožta pranešimais apie kunigo A. Toliato ir Kretingos pranciškonų gimnazijos kapeliono raginimus pasirašyti peticiją prieš šios konvencijos ratifikavimą, argumentuojant esą dokumento nešama šeimos sampratos griūtimi. Diskusijos apie šiuos pasisakymus netyla iki šiol.
Kodėl dvasininkija girdima garsiau nei srities ekspertai?
Konvencijos ratifikavimo klausimas daugiausiai keliamas politinio konteksto publikacijose, tačiau daugiau nei ketvirtadalyje visų žurnalistų darbų apie Stambulo konvenciją kalbama religiniame kontekste. Publikacijose dažniau komentuoja dvasininkai, o ne dokumento tekstą galintys detaliau paaiškinti ekspertai. 56 žurnalistų darbuose cituojami dvasininkai: kapelionai, kunigai, arkivyskupai ir kardinolas. Tuo tarpu politologai, teisininkai, kiti ekspertai cituoti tik 23-iose publikacijose (mažiau nei pusėje publikacijų, kuriose cituoti dvasininkai), o žmogaus teisių aktyvistai - 15-oje fiksuotų publikacijų.
Kodėl tam tikros žiniasklaidos priemonės kuria naratyvą, jog Stambulo konvencija kartu su LGBTQ+ bendruomene siekia sunaikinti tradicines šeimas?
Dalis žiniasklaidos darbų kuria melagingą naratyvą, apie tai, kad pasirašius Stambulo konvenciją LGBTQ+ bendruomenė sunaikins tradicines šeimas.
Konvencijos priešininkai teigia, jog dokumento ratifikavimas atneštų privalomą švietimą apie lytinę tapatybę, lyčiai neutralios partnerystės ar santuokos įteisinimą ir kitus konvencijos turinio neatitinkančius dalykus, taip kurstydami neigiamas nuostatas apie LGBTQ+ bendruomenę.
Daugiau nei 30 proc. visų vasario mėnesio publikacijų, kuriose minima Stambulo konvencija, apie LGBTQ+ bendruomenę atsiliepiama neigiamai. Pusė tokių publikacijų pasirodė keturiose žiniasklaidos priemonėse (Vakaro žinios, Respublika, Laisvas laikraštis ir Tiesos.lt).
Apie LGBTQ+ bendruomenę skleidžiami naratyvai nebuvo nauji - tradicinės šeimos griovimas, valstybingumo naikinimas, siekis „panaikinti lytį" yra tam tikrose žiniasklaidos priemonėse atsikartojantys elementai - tačiau Stambulo konvencijos kontekste jie buvo aštresni. Kai kuriose publikacijose prieš LGBTQ+ bendruomenę naudojama necenzūrinė kalba, o šios bendruomenės nariai vadinami išsigimėliais, nenormaliais (pvz., „Vitas Tomkus: Kol kas vienytis neapsimoka (arba pamąstymai prie alaus bokalo)", Respublika.lt).
„Media4Change" analitikai pastebi, jog publikacijų, kuriose minima Stambulo konvencija, kovo mėnesį toliau daugėja.
„Media4Change" veikia nuo 2009 metų. Tai tarptautinis judėjimas už aukščiausius standartus žurnalistikoje. Programos komandą sudaro NVO, žurnalistikos ir žmogaus teisių ekspertai iš skirtingų Europos šalių.
Remiantis ta pačia metodologija žiniasklaidos monitoringas su pertraukomis įgyvendinamas jau nuo 2013 metų.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-17 18:34
 
 

Komentarai (7)

Jūsų el. paštas

Audrius Kubilius

2021-03-13 11:08

Tikrai neteigsiu, nei kad esu kovos su smurtu ekspertas, nei kad perskaičiau visus straipsnius ta tema. Perskaičiau ne po vieną straipsnį tiek už, tiek prieš, bei kažkiek fb diskusijų. Tačiau ko niekur nemačiau (o ir trumpas pasigūglinimas nepadėjo), tai smurto kiekio statistikos grafiko.
O objektyviai diskusijai tereikėtų pateikti 10-15 metų apimančius policijos duomenis, suskirstant juos pagal smurto pobūdį. Matytume ir smurto kiekius, ir smurto apimčių tendencijas. Idealiu atveju ant tokio grafiko reikėtų pažymėti ir kovai su smurtu svarbių teisės aktų priėmimo, bei svarbesnius pokyčius įgyvendinančiose institucijose atspindinčias datas (parodytų priemonių efektyvumą). Be abejo statistika nebus tiksli (tiek dėl nepranešamų atvejų, tiek dėl piktnaudžiavimų smurto korta aiškinantis santykius), tačiau statistika būtų žymiai objektyviau nei apklausos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Konstancija Grikevičienė

2021-03-13 11:06

Pritariu Stambulo nutarimams.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Marija Larisceva

2021-03-13 11:05

Rodo neišsilavinimą, man atrodo, ta baimė. Kada jau mes žiūrėsime toliau savo kaimo? Kada pradėsime mąstyti ne tik apie save, bet ir užjausti bei priimti kitą? Be to, man atrodo, kad “gender” sąvoka yra svarbi ne tik minėtoms bendruomenėms, bet ir visuomenei plačiąja prasme. Kai pasikeis mąstymas apie “tradicinius” vyro ir moters vaidmenis, sumažės diskriminacijos atvejų, sumažės smurto prieš moteris atvejų, nes ji iš pat pradžių nebus silpnojo pozicijoje. Ypač tai aktualu Vidurio Rytų šalims, ne veltui konvencija priimta Stambule, kad paskatintų pasikeitimus visuomenėje.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

R.K.

2021-03-13 11:03

Baisu, bet tai faktas - moterys jau muša vyrus...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Julija Kirkilienė

2021-03-13 11:01

Kodėl tik smurtas ir moterys? O kas gins vyrų, prie kurių priekabiauja - ir moterys ir ne moterys - teises?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Gelbėkite

2021-03-12 10:56

Dabar jau moterys vyrus muša!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media