2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Laima Andrikienė: „Baltarusijoje teisiama sąžinės kalinė žurnalistė Katsiaryna Barysevič – ne nusikaltėlė, o dar viena Aliaksandro Lukašenkos režimo auka“

2021-02-18
 
Laima Andrikienė

Laima Andrikienė

Penktadienio, 2021 m. vasario 19 d., rytą Teismo rūmuose Minske prasidės garsios Baltarusijos žurnalistės Katsiarynos Barysevič teismas. Šiai portalo www.tut.by žurnalistei, Baltarusijos valstybinio universiteto absolventei, daugiausiai rašiusiai apie teismus ir baudžiamąsias bylas - 36-eri, ji augina 18 metų dukrą.
Seimo narė, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos viceprezidentė Laima Andrikienė kalbėdama apie K. Barysevič bylą pareiškė, kad „Baltarusijoje teisiama sąžinės kalinė žurnalistė K. Barysevič - ne nusikaltėlė, o dar viena Aliaksandro Lukašenkos režimo auka. Režimo taikinyje atsidūrė daugelis žurnalistų, nes jų skleidžiamas tiesos žodis naikina paskutines apsišaukėlio prezidento atramas, jo galios likučius. Pažymėtina, kad K. Barysevič teismo procesą stebės Europos Sąjungos valstybių diplomatai".
„Mes esame matę daugelio režimų agonijas, dabar tai vyksta Baltarusijoje. Esame matę ir teismų farsus, kuriuose buvo teisiami šviesiausi žmonės, kaltais pripažįstami ir be kaltės nuteisiami kalėjimo bausme. Jei K. Barysevič nebus paleista jau teismo salėje, tai reikš tik tai, kad ją teisę teisėjai įvykdė politinį užsakymą ir tarnauja nusikalstamam A. Lukašenkos režimui", - pabrėžė politikė.
Pasak L. Andrikienės, žurnalistė buvo sulaikyta praėjusių metų lapkričio 19 dieną ir visą laiką, kol jai buvo fabrikuojama byla, ji buvo ir tebėra kalinama Minsko KGB kalėjime. Žurnalistei gresia 3 metai kalėjimo. Tarptautinė organizacija „Amnesty International" žurnalistę K. Barysevič ir gydytoją Artiomą Sorokiną paskelbė sąžinės kaliniais.
K. Barysevič kaltinama tuo, kad remdamasi iš gydytojo A. Sorokino gauta informacija parašė straipsnį, gindama A. Lukašenkos režimo mirtinai sumušto ir apšmeižto Ramano Bandarenkos, 2020 m. lapkričio 11 d. dalyvavusio taikiame proteste, garbę. Žurnalistė paneigė valdžios melą neva Ramanas buvęs girtas ir mirė nuo muštynėse patirtų sužalojimų. Medikai paliudijo, o K. Barysevič parašė: Ramano Bandarenkos kraujyje alkoholio nerasta. Tuo tarpu dėl R. Bandarenkos sumušimo niekas nebuvo sulaikytas, tyrimas iki šiol nepradėtas. Gydytojas A. Sorokinas - trijų mažamečių vaikų tėvas, teisiamas kartu su K. Barysevič.
 

 

Daugiau informacijos:
Seimo narės dr. Laimos Liucijos Andrikienės patarėja
Aldona Drėgvaitė
El. p. aldona.dregvaite@lrs.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-12 13:17
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Saulius

2021-02-25 08:35

Reikia padėti kolegoms kaimynams.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media