2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: „Biržiečio žodžio“ redakcija nuoširdžiai atsiprašė už apmaudžią techninę klaidą

2021-06-02
 

 

SEIMO NARĖS DALIOS ASANAVIČIŪTĖS PAREIŠKIMAS 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Dalia Asanavičiūtė kreipėsi į Seimo Kultūros komitetą, Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisiją bei Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą dėl birželio 1 d. publikacijos „Nemunėlio Radviliškio apylinkės metraštis" rajono laikraštyje „Biržiečio žodis". Pasak parlamentarės, straipsnyje skleidžiama melaginga informacija apie svarbiausius to meto Lietuvos laisvės kovotojus - partizanus, bažnyčios tarnautojus.
Birželio 1 d. „Biržiečio žodžio" publikacija „Nemunėlio Radviliškio apylinkės metraštis", kuris priklauso Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remiamam projektui „Partizaninės kovos ir tremtis Biržų krašte: tremtiniai, kovotojai, rėmėjai, istorinės vietos bei reliktai", kelia abejonių dėl istorinės atminties iškraipymo, sovietinės kultūros garbinimo ir aukštinimo, partizanų vardo paniekinimo.
„Pamačius šią publikaciją norėjosi tikėti, kad tai nėra tikra. Straipsnyje ne tik garbinama sovietinė kultūra, žeminami intelektualai, skleidžiama melaginga informacija apie svarbiausius to meto mūsų laisvės kovotojus - partizanus, bažnyčios tarnautojus. Pirmasis Nemunėlio Radviliškio dvasininkas klebonas Titas Vinkšnelis, buvęs ištremtas sovietų ir kentėjęs lageriuose, publikacijoje pristatomas kaip šaltakraujis žmogžudys. Šie žmonės buvo mūsų laisvės nešėjai, tad dalintis tokiu šmeižtu turėtų būti neatleistina. Būtent tokiais metodais veikianti sovietų valdžia siekė paneigti mūsų istoriją ir mūsų didvyrius. Dėl šios priežasties kreipiausi į Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą, Kultūros komitetą ir Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisiją išaiškinimo, ar ši publikacija nepaneigia mūsų šalies istorinės atminties, nežemina laisvės kovotojų vardo ir ar gali būti publikuojama", - teigė Seimo narė Dalia Asanavičiūtė.
SEIMO KULTŪROS KOMITETAS
Seimo kanceliarijos Kultūros komiteto biuras informavo, kad Seimo Kultūros komitetas, reaguodamas į šių metų birželio 1 d. laikraštyje „Biržiečio žodis" išspausdintą publikaciją „Nemunėlio Radviliškio apylinkės metraštis", kuri yra viena iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remiamo projekto „Partizaninės kovos ir tremtis Biržų krašte: tremtiniai, kovotojai, rėmėjai, istorinės vietos bei reliktai" publikacijų, ragina laikraščio „Biržiečio žodis" redakciją sustabdyti platinimą laikraščio, kuriame skleidžiama melaginga publikacija apie svarbiausius to meto mūsų laisvės kovotojus - partizanus, Bažnyčios tarnautojus.
Kultūros komitetas pritaria Fondo sprendimui vienašališkai nutraukti sutartį su viešosios informacijos rengėju ir skleidėju UAB „Biržiečių žodis".

 

„BIRŽIEČIŲ ŽODIS": ATSIPRAŠOME UŽ APMAUDŽIĄ KLAIDĄ
Gerbiamieji skaitytojai, dėl apmaudžios techninės klaidos 2021 metų birželio 1 dienos laikraštyje „Biržiečių žodis" buvo išspausdintas tik sovietmečio valdžios sukurptas „Nemunėlio Radviliškio apylinkės metraštis" , kuris turėjo išeiti kartu su įvadu, istorikų ir laikraščio autorių komentarais. Minėtoje medžiagoje turėjo būti kalba apie tai, kaip sovietų valdžia stengėsi diskredituoti ir pažeminti kovotojus už Lietuvos laisvę, pateikiant melagingos sovietinės valdžios skleidžiamos propagandos įrodymus - sovietmečio valdžios sukurptus metraščius. Minėtą sovietmečio valdžios sukurptą „Nemunėlio Radviliškio apylinkės metraštį" atrado Biržų rajono gyventojas E. Timukas, tyrinėjantis Nemunėlio Radviliškio apylinkių istoriją ir ne kartą rašęs apie sovietų valdžios suluošintus Lietuvos gyventojų likimus bei kančias tremtyje.
Nuoširdžiai apgailestaujame dėl įvykusios techninės klaidos, kurią ištaisysime 2021 metų birželio 4 dienos laikraščio „Biržiečių žodis" numeryje. Sovietmečio valdžios sukurpto „Nemunėlio Radviliškio apylinkės metraščio", kuris, E. Timuko duomenimis, yra saugomas Nemunėlio Radviliškio seniūnijoje, turinį vertiname vienareikšmiškai neigiamai. Šioje vietoje dviejų nuomonių būti negali.
Projekto „Partizaninės kovos ir tremtis Biržų krašte: tremtiniai, kovotojai, rėmėjai, istorinės vietos bei reliktai", kuri remia Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondas, iki šiol buvo jau išspausdinta apie 10 straipsnių, pasakojančių Lietuvos partizanų ir kovotojų už Lietuvos nepriklausomybę drąsą, meilę Tėvynei, pasiaukojimą vardan šalies. Lietuvos partizanų žygdarbiai neturi būti užmiršti ir privalo būti pagerbti.
Projektui „Partizaninės kovos ir tremtis Biržų krašte: tremtiniai, kovotojai, rėmėjai, istorinės vietos bei reliktai" iš spaudos rėmimo fondo gaunama apie 250 eurų per mėnesį. Per mėnesį išspausdina pagal šį projektą nuo 5 iki 8 straipsnių. Dar kartą norime pasakyti, kad gerbiame Lietuvos partizanų bei kovotojų indėlį į kovą su okupantais ir visuose straipsniuose pasakojame apie jų pasiaukojimą vardan nepriklausomybės. Dar kartą apgailestaujame, kad minėtas sovietmečio valdžios sukurptas "Nemunėlio Radviliškio metraštis" dėl techninės klaidos pasirodė be įvado ir komentarų laikraštyje.
Dar kartą nuoširdžiai atsiprašome dėl šios apmaudžios klaidos. Savo ruožu norime pasakyti, kad 2021 metų prenumeratos kampanijos metu paskelbėme akciją, kurios metu UAB „Biržiečių žodis" įsipareigojo 10 procentų nuo akcijos metu surinktų lėšų už prenumeratą skirti Lietuvos partizanų kapams Biržų rajone tvarkyti. Dėl pandemijos darbus teko nukelti į vasarą, tačiau šį projektą įvykdysime. Rengsime talką, kurioje dalyvaus visi „Biržiečių žodžio" redakcijos darbuotojai ir bendradarbiai.
Pagarbiai
"Biržiečio žodžio" redakcija

 


 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-06-03 08:48
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Patriotas

2021-06-13 21:32

Kai pradėjo svilti padai, tai redakcija pradėjo atsiprašinėti. Esą, klaida techninė įsivėlė. Tai kur žiūrėjo redaktoriai, korektoriai? Ir kuo čia dėti Spaudos rėmimo fondo skiriami pinigai už rašinius? Ar, jei būtų pinigų skirta daugiau, tai tiesos būtų daugiau parašyta? Nereikia vengti atsakomybės ir pripažinti savo klaidas, nemetant bėdų kažkokioms techninėms problemoms.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Algirdas

2021-06-03 08:52

Ko tie kompiuteriai nepridaro...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media