2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Pokalbis „Ukraina po prezidento rinkimų“

2019-08-02
 
Pokalbis „Ukraina po prezidento rinkimų“

Pokalbis „Ukraina po prezidento rinkimų“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į antrą ciklo „Lietuva ir Rytų kaimynystės regionas" susitikimą. Pokalbio apie Ukrainos aktualijas organizatoriai pakvietė šios šalies intelektualą Tarasą Vozniaką. Svečią kalbins Herkus Kunčius ir Alvydas Nikžentaitis. Renginys įvyks rugpjūčio 8 d. 17.30 val. Konferencijų salėje (V aukšte).
Pasak diskusijos moderatorių, kalbant apie T. Vozniaką (gim. 1957), turbūt lengviau pasakyti, kuo jis šiandien nėra ar nėra buvęs. Tai - ukrainiečių kultūrologas, politologas, Maidano aktyvistas, kultūros žurnalo „I" vyriausiasis redaktorius, Lenkijos ir Ukrainos bendradarbiavimo fondo Varšuva-Kijevas pirmininkas, Ukrainos PEN klubo narys, Lvovo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos generalinis direktorius.
Gimęs iš Magadano sugrįžusių tremtinių šeimoje, T. Vozniakas studijavo Lvovo politechnikos institute, kur įgijo inžinieriaus specialybę. Pašauktas į sovietinę armiją, ketvertą metų kaip žvalgybos kuopos karininkas tarnavo Afganistane. Kaip tik tuo metu atidžiau susidomėjo filosofija ir į ukrainiečių kalbą išvertė pluoštą Edmundo Husserlio, Romano Ingardeno, Martino Heideggerio, Gabrielio Marcelio ir Hanso Georgo Gadamerio darbų.
Po tarnybos sovietų armijoje T. Vozniakas įsidarbino Lvovo tekinimo įrenginių fabrike programuotoju. Prasidėjus Michailo Gorbačiovo „perestroikai", tapo demokratinio judėjimo aktyvistu ir fabrike organizavo pirmąjį Ukrainoje streiką. Tuo metu suartėjo su intelektualų grupe, kuri vėliau vadinta „Lvovo mokykla". Ėmėsi savilaidos ir drauge su bendraminčiais įkūrė žurnalą „I", kurį redaguoja iki šiol. Beje, pirmieji žurnalo numeriai su Lietuvos Sąjūdžio pagalba buvo spausdinami Vilniuje (Ukrainoje žurnalas legalizuotas tik 1995 metais).
T. Vozniako interesų ir veiklos laukas itin platus: tai - žmogaus teisės, visuomenės reikalai, daugiakultūriai bendruomenių santykiai, europinė integracija, globalizacija, regionalizmas, ekumeninis dialogas, šiuolaikinė politika. Be to, jis yra kolekcininkas. Pavyzdžiui, yra surinkęs visus Austrijos-Vengrijos karinius apdovanojimus, tarp kurių nemaža dalis kažkada buvo įteikta ir jo šeimos nariams.
Laukiame renginyje! Žadame įdomią diskusiją. Susitikimas sinchroniškai bus verčiamas iš ukrainiečių į lietuvių kalbą.

 

įėjimas laisvas
Diskusijų ciklo organizatoriai: Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumas, Lietuvos PEN klubas, Leonido Donskio fondas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Informaciniai rėmėjai: interneto portalai „15min", LRT, radijas „Znad Wilii"
Projektą remia: Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumas

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-08-02 19:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media