2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Ignalinos rajono savivaldybės administracija: Pranešimas dėl laikraščio „Mūsų Ignalina“ redaktoriaus veiklos

2019-06-17
 
 

Laikraštyje „Mūsų Ignalina" redaktoriaus ir savivaldybės tarybos nario Jono Baltakio rengiama informacija apie naujos kadencijos Ignalinos rajono savivaldybės tarybos darbą pateikiama pažeidžiant objektyvumo principus ir yra tendencinga.

Kaip pavyzdys - įvairių interpretacijų sulaukęs gegužės 31 dienos savivaldybės tarybos sprendimas riboti prekybą alkoholiniais gėrimais rajono savivaldybės teritorijoje švenčių metu, draudžiant prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija viršija 7,5 procento. Jį J. Baltakis pavadino sprendimu „girdyti tautą, taip pat jaunimą, paauglius". Tai visiškai neteisinga. Reikėtų pastebėti, kad iki šiol alkoholio prekyba buvo uždrausta tik savivaldybės organizuojamuose renginiuose, dabar parduodamų gėrimų stiprumo apribojimas galios visiems Ignalinos rajono savivaldybės teritorijoje vyksiantiems renginiams.

Dar vienas sprendimas pakeisti tarybos nario išmokos, skirtos kompensuoti su tarybos nario veikla susijusias išlaidas, dydį nuo nuo 0,7 iki 0,5 minimalios mėnesinės algos taip pat pakomentuotas neteisingai, nurodant, kad išmoka sumažėjo 2,5 euro. Iš tikrųjų išmoka sumažėjo 111 eurų. Nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigaliojo Vyriausybės nutarimas, kuriuo patvirtinta minimali mėnesinė alga 555 eurai, taigi iki sprendimo priėmimo didžiausia galima išmoka buvo 388,5 Eur, o po sprendimo - 277,5 Eur. Tarybos narys ir žurnalistas neturėtų šitaip klaidinti žmonių. Ir šie pateikti pavyzdžiai - yra tik dalis neobjektyvios ir dažnai neetiškos laikraščio „Mūsų Ignalina" publikacijų medžiagos.

Gyventojai turėtų žinoti apie Lietuvos visuomenės informavimo etikos komisijos sprendimus, susijusius su redaktoriaus J. Baltakio veikla. 2013 m. rugpjūčio 5 dienos sprendime nurodoma, kad laikraščio „Mūsų Ignalina" publikacijoje „Kaip pilnatis rajono tarybos posėdį darkė" buvo pažeista Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 22 straipsnio 2 dalis „Žurnalistai turi atsisakyti viešosios informacijos rengėjo ar jo vadovo užduoties, jeigu ji prieštarauja šalies įstatymams, žurnalisto etikai ir jo įsitikinimams.", taip pat  59 straipsnis „Žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai, reikšdami savo nuomonę viešojoje erdvėje, turi laikytis Visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatų.". Sprendime nurodoma, kad buvo pažeistas ir minėto kodekso 25 straipsnis: „Žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai neturi naudoti turimos profesinės informacijos savo asmeniniams tikslams ir naudai".

2016 m. gegužės 30 dieną, išnagrinėjusi L. Č. skundą, Visuomenės informavimo etikos komisija atkreipė dėmesį, kad reikėtų vengti perkėlinėti buitinių pokalbių metu išsakomas mintis į spaudą, o 2017 m. vasario 15 dieną, išnagrinėjusi skundą dėl publikacijos „Juodos katės gaudymas tamsiame kambaryje", konstatavo, kad Jonas Baltakis, tuo pačiu metu būdamas žurnalistu bei laikraščio redaktoriumi ir Ignalinos rajono savivaldybės tarybos nariu, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 straipsnį, nustatantį, kad žurnalistai, vykdydami savo profesinę veiklą, neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui ir skleidėjui. Žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje.

 

 

Ignalinos rajono savivaldybės administracija

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-06-17 12:27
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

K.T.

2019-07-06 11:52

Vargšeliai skundžiasi...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media