2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Teisėjo nužudymas Kaune jau tapo politika. O kur teisė?

2009-10-07
 

Dainius Radzevičius

 

Teisėjo Jono Furmanavičiaus nužudymas jau tapo politika. Kol kas teisėsauga tiria aplinkybes, o Seimo Pirmininkė, kiti parlamento nariai žurnalistams jau noriai teikia savo vertinimus, verdiktus.

 

Gal kas nors iš to ir bus. Gal bus pakeisti įstatymai. Štai Rimantė Šalaševičiūtė Tomo Dapkaus laidoje „Dienos tema“ Lietuvos radijuje spalio 6 dieną gražiai pasakojo apie tai, kaip svarbu neleisti seksualinių santykių su 14 metų vaikais. Anot vaikų gynėjos, svarbu tą amžiaus kartelę pakelti bent iki 15, dar geriau – 16 metų. Kuo tai susiję su nusikaltimu Kaune? Niekuo. Bet paplepėti galima. Ta pačia proga. Gerai, kad dar nepaprašė papildomo finansavimo savo vadovaujamai organizacijai. Juk proga gera.

 

O gal net kokia reforma įvyks? Tarkime, kiekvienam teisėjui skirs po apsauginį. O pedofilija kaltinamus žmones iš karto uždarys į kalėjimą. Ir ilgam. Net be teismo. O gal net grąžinsime mirties bausmę? Ir dar įteisinsime linčo teismą? Kad kiekvienas nepatenkintas teisėsaugos darbu gali „ginti“ savo interesus – šaudyti įtariamuosius.

 

O pats įvykis Kaune? Jo įvertinimas? Jo gali tekti palaukti. Ir ilgokai. Pradžioje bus tyrimas. Tada jau nagrinėjimas teisme. Jei bus ką teisti. Tada sprendimų skundimai. O tada jau viskas atrodys gal kiek kitaip nei šiandien. Bet herojai bus primiršti. Jų vertinimai taip pat.

 

Kad ir koks būtų teisinis sprendimas, akivaizdu, kad į procesą įsitraukę politikai turės taip pat prisiimti nuopelnus (jei tokių bus) arba atsakomybę. Asmeninę. Visų pirma tie, kurie jau dabar įvertino teisėsaugos darbą kaip blogą ir netinkamai organizuotą. Kurie aiškiai užsimena ir apie generalinio prokuroro, ir apie kitų teisinių struktūrų vadovų asmeninę atsakomybę. Jei pasitvirtins institucijų blogo darbo versija – lėks galvos šių struktūrų vadovų. Net jei blogai dirbo jų pavaldiniai ir tai darė dėl sistemos ydų. Gal sukurtų netinkamų vadovų, gal ir tų pačių politikų. Tai jau nebus svarbu.

 

O jei pasirodys, kad visa problema buvo dėl įstatymų netobulumų? Jei paaiškės, kad nusikaltimo autorius tai padarė dėl to, jog buvo psichiškai nesveikas? Gal tada sveikatos apsaugos ministrą ir visus gydytojus reikės išmesti iš darbo? Gal tada šiomis dienomis viešai ir kol kas neatsakingai komentarus laidantys politikai taip pat pasitrauks iš savo postų? Pvz., toks Seimo narys, dar ir teisininkas Stasys Šedbaras, kuris nematęs nei bylos, nei tyrimų jau įvardina kaltus dėl Kauno tragedijos. Ar jam, kaip teisininkui, ne gėda skubotai lyg su nuogu užpakaliu lįsti į dilgėles už viską kaltę suverčiant generaliniam prokurorui Algimantui Valantinui? Nes žodis – ne žvirblis. Tai juk turi žinoti.

 

Todėl teisėjo žūtis, panašu, taps „galvų kapojimo“, t.y. postų praradimo pagrindu. Įdomu tik viena – kam teks palikti savo postus? Bet kam, tik ne politikams. Jie juk už nieką neatsako. Nieko asmeniško. Tik politika. Kaip visada. Nelaimė – sau, politika – sau. O tada ir vėl rutina. Iki kitų skandalų.

 

P. S. O dabar, lyg tarp kitko, priminsiu, apie kieno atsakomybę už iki nužudymo vykusią istoriją savo tinklaraštyje rašė kol kas tik viešai teisėjo nužudymu įtariamas asmuo. Jis rašė:

 

<...> Gerbiami žurnalistai, dabar esate vienintelė viltis surasti teisybę ir atstatyti teisingumą: tik tarptautinis viešumas dabar gali padėti išgelbėti seksualiai prievartautą mažą mergaitę – penkerių metukų ..., o ją prievartavusiems Lietuvos politikams ir teisėjams atsidurti ten, kur jų vieta, – kalėjime“

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-10-07 13:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media