2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: “Kauno diena” prieš A.Kubiliaus svajonę!

2009-10-08
 

Viktorija Kaunietytė

 

“Kiek daugiau nei 90 proc. “Kauno dienos” tiražo išplatinama Kauno apskrityje ir tai visiškai  atitinka įstatyme numatytus reikalavimus gauti paramą dėl padidėjusio PVM. Andriaus Kubiliaus Vyriausybė, nustekenusi nacionalinius dienraščius, užsimojo uždusinti išskirtinį skaitytojų pasitikėjimą turinčią regioninę spaudą”,- tokiais faktais dienraštis pradeda straipsnį “A.Kubilius svajoja apie jo nekritikuojančią spaudą”.

                                               

 Lietuvos premjeras susitikime su Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų ir Periodinės spaudos leidėjų asociacijos nariais apkaltino Spaudos, radijo ir televzijos rėmimo fondą, kuris pinigus, skirtus paremti žiniasklaidai dėl padidėjusio pridėtinės vertės mokesčio, esą skyrė ne tiems, kuriems reikia. Laikraštis teigia, kad “Premjerui pasirodė, kad kauniečių pasitikėjimą pelniusi “Kauno diena” neverta būti paremta tų pačių kauniečių į biudžetą sumokėtais pinigais”. Toliau  daroma išvada, jog valdantieji nori, “kad paramą gautų ne regioniniai, o rajoniniai laikraštukai. Jokia paslaptis, kad būtent šie laikraščiai valdžią kritikuoja mažiausiai”.

 

“Kauno diena” nuolat spausdina konkrečius faktus apie nepatenkinamą miesto savivaldybės  administracijos ir  Tarybos bei  jų vadovų veiklą. O miestą valdančioje daugumoje yra tos pačios kaip ir Andriaus Kubiliaus vadovaujamos partijos nariai. Gal premjerui pasiskundė Kauno meras Andrius Kupčinskas, kad dienraštis be “Atsiprašau” vis kimba į valdančiųjų “atlapus”? Gal Lietuvos vyriausybės vadovas taip nusprendė “pamokyti” redakciją ir padėti spaudos “skriaudžiamiems” kolegoms? Juo labiau, kad “Kauno diena”, nors daugiausiai platinama regione, seniai  pasiskelbė Lietuvos nacionaliniu dienraščiu. Toks prisistatymas, kuriuo reikia džiaugtis, kad laikraštis žinomas  ir skaitomas visoje šalyje,  nekeičia  leidimo bei platinimo vietos – Kauno regiono. Juk ir “Vilniaus diena”, “Klaipėda”, “Šiaulių kraštas”, “Vakarų ekspresas” visiškai atitinka įstatymo nustatytus regioninio laikraščio standartus.

 

SRTRF tarybos pirmininkė Vaiva Žukienė dienraščiui sakė, kad ”yra galiojantis Visuomenės informavimo įstatymas, jame yra apibrėžtys. Arba mes laikomės įstatymų, tegul ir ne visai tobolų, arba prasideda visiška anarchija. Apskritai nesuprantu, kaip valstybės pareigūnai gali sakyti, kad reikia įstatymą skaityti tarp eilučių. Įstatymas nėra poezija, neieškokime ten paslėptų reikšmių ar dar ko nors. (…) Parama paskirstyta laikantis tos pačios Vyriausybės patvirtintų nuostatų”.

 

Sovietiniais laikais visi laikraščiai turėjo ”apynasrį”, kurį savo rankose laikė partijos komitetai ir darbo žmonių deputatų tarybos. Visus leidinius tada “puošė” šūkis: ”Visų šalių proletarai, vienykitės”.  “Kauno tiesa” po ilgų ir sunkių  redakcijos bandymų ne tik pirmoji Lietuvoje  atsikratė šio šūkio, bet ir tapo nuo valdžios nepriklausoma, laisva “Kauno diena”. Ar šiandieninė valdžia netrokšta susigrąžinti  to, istorijos šiukšlyne likusių laikų, režimo spaudai?

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-10-28 11:16
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media