2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: S.Gudavičius. Žurnalistas su skandalų šleifu

2009-11-24
 
AFP. „The Observer“ nuotraukoje: skandalingasis „ABC News“ apžvalgininkas Brianas Rossas

AFP. „The Observer“ nuotraukoje: skandalingasis „ABC News“ apžvalgininkas Brianas Rossas

Stasys Gudavičius

 

Lankėsi Lietuvoje

 

Praėjusią savaitę internete paskelbtame televizijos bendrovės "ABC News" reportaže apie Lietuvoje esą veikusį slaptą kalėjimą, be kita ko, pasiskųsta, kad "Prezidentė D.Grybauskaitė atmetė "ABC" prašymą duoti interviu" šiuo klausimu.

 

Prieš kelias savaites Lietuvoje lankėsi "ABC News" apžvalgininko Briano Rosso specialiosios tyrimų komandos atstovai. Jie bandė rinkti medžiagą apie Lietuvoje, Vilniaus pakraštyje esančiuose Antaviliuose, 2004–2005 m. galėjusį veikti Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimą, kuriame neva galėjo būti laikomi aštuoni iš Afganistano slaptai atgabenti įtariami teroristai.

 

Klaustukų kupiname reportaže nepateikiama jokių tiesioginių įrodymų, jog toks kalėjimas tikrai buvo Antaviliuose, tik manipuliuojama jau Lietuvos žiniasklaidoje paskelbtomis prielaidomis bei priduriama, kad šiuo faktus esą patvirtino "Lietuvos oficialūs pareigūnai ir buvę CŽV bendradarbiai".

 

Neoficialiomis žiniomis, "Lietuvos oficialiu pareigūnu", patvirtinusiu, kad Antaviliuose veikė slaptas amerikiečių kalėjimas, "ABC News" vadina buvusį Lietuvos kontržvalgybininką Domą Grigaliūną. Prieš kelerius metus jis buvo išmestas iš tarnybos už prastai atliekamas pareigas, todėl naudojasi kiekviena galimybe viešai įkąsti savo buvusiai darbovietei.

 

Griežtas "ne!"

 

Lankydamiesi Vilniuje B.Rosso specialiosios tyrimų komandos žmonės kreipėsi į prezidentūrą, kad valstybės vadovė D.Grybauskaitė duotų trumpą interviu "ABC News" galimo slapto kalėjimo Lietuvoje klausimais.

 

Paprastai su užsienio žiniasklaida Prezidentė bendrauja labai noriai. Nuo kadencijos pradžios šių metų liepą ji yra davusi ne vieną išskirtinį interviu užsienio žurnalistams.

 

Tačiau "ABC News" komandai buvo perduotas griežtas D.Grybauskaitės "ne!". Ji nepanoro bendrauti su prieštaringai vertinamos televizijos laidos, rengiančios gana triukšmingus, tačiau neretai klaidingus ar klaidinamus reportažus, kūrėjais.

 

"Prezidentė jau yra pasakiusi viską, ką mano šiuo klausimu, nieko nauja ji neturi ką pasakyti", – taip atsakė Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys, paklaustas, kodėl D.Grybauskaitė atmetė "ABC News" prašymą duoti interviu apie slaptą kalėjimą.

 

Valstybės vadovė anksčiau yra minėjusi turinti netiesioginių įtarimų, kad toks kalėjimas Lietuvoje galėjo veikti. Tačiau jos įtarimai remiasi Vakarų žiniasklaidos skleidžiama jokiais dokumentais nepatvirtinta informacija apie tokio kalėjimo galimą buvimą Lietuvos teritorijoje.

 

Niekada nepripažįsta klydęs

 

"ABC News" apžvalgininkas B.Rossas Amerikoje yra gana žinomas žurnalistas, tačiau vertinamas labai prieštaringai. Daugybė jo parengtų "skandalingų" tyrimų yra klaidingi, netikslūs, paremti nepatikrintais ar nepatvirtintais faktais.

 

Vienas didžiausių šio apžvalgininko kritikų Jungtinėse Valstijose žinomas teisininkas Glennas Greenwaldas tvirtina, kad B.Rossas pernelyg dažnai manipuliuoja faktais, pritempia juos, padaro toli siekiančias išvadas iš nepakankamai kruopščiai patikrintos informacijos. B.Rossą jis vadina tipišku tuščiagarbiu skandalistu.

 

Pats B.Rossas niekada nepripažįsta savo klaidų, neatsiprašo už jas, netgi jeigu įrodoma, kad jo pateikta informacija neteisinga.

 

Todėl net įrodžius, kad Lietuvoje niekada nebuvo jokio slapto amerikiečių kalėjimo, neverta tikėtis, kad B.Rossas savo laidose skirtų dėmesio tam paneigti.

 

Kontroversiškos istorijos

 

1948 m. gimęs B.Rossas nuo 1974-ųjų du dešimtmečius dirbo "NBC News" korespondentu. Jau tada jis pagarsėjo kai kuriais skandalingais tyrimais, dalis kurių, kaip paaiškėjo, nebuvo tikslūs. Dėl to šiam žurnalistui 1994 m. teko atsisveikinti su "NBC News", tačiau jį tuoj priglaudė skandalingus vardus "kolekcionuojanti" "ABC News" televizija. Joje B.Rossas dirba iki šiol, vadovauja vadinamajai specialiajai tyrėjų komandai.

 

Šios komandos parengti tiriamieji reportažai paprastai būna labai skandalingi, tačiau juose pateikti faktai neretai nėra patvirtinami. Be to, dažnai įrodoma, kad reportažai tiesiog klaidingi.

 

Pavyzdžiui, 2006 m. B.Rossas pranešė, kad CŽV esą seka kai kuriuos gerai žinomus amerikiečių žurnalistus iš "ABC News", laikraščių "The Washington Post" ir "The New York Times". Tačiau šie faktai niekada nebuvo įrodyti.

 

Tais pačiais metais B.Rossas papasakojo, esą JAV Teisingumo departamentas tiria tuomečio Atstovų rūmų pirmininko Denniso Hasterto veiklą. Ir departamentas, ir D.Hastertas griežtai paneigė šią informaciją. Iki šiol nėra pateikta jokių įrodymų, kad Teisingumo departamentas galėjo tirti JAV parlamento žemųjų rūmų vadovą.

 

B.Rossas daug dėmesio skiria Amerikos kovai su terorizmu. Prieš ketverius metus jis pranešė, kad Pakistanas esą nusprendė nebeieškoti ir nebesuimti Osamos bin Ladeno, nes jis neva elgiasi kaip taikingas pilietis. Pakistanas griežtai paneigė šią dezinformaciją.

 

Dar 2001 m. B.Rossas apkaltino tuomet Saddamo Husseino vadovautą Iraką sukėlus juodligės ataką prieš JAV. Reportažai buvo paremti anonimiškais "aukšto rango" šaltiniais. Tačiau kitos žiniasklaidos priemonės įrodė, kad šios B.Rosso prielaidos neteisingos ir juodligės sukėlėjų milteliai į JAV buvo atsiųsti ne iš Irako.

 

Kokybės jam nereikia

 

Šį lapkritį B.Rossas viename savo skandalingame reportaže teigė, esą oficialūs pareigūnai patvirtino, kad Fort Hudo karinėje bazėje 13 žmonių nušovęs Nidalas Hasanas anksčiau turėjo kontaktų su O.bin Ladeno vadovaujama teroristine grupuote "Al Qaeda". Jeigu tai būtų tiesa, N.Hasanas galėtų būti teisiamas kaip teroristas.

 

Tačiau Fort Hudo įvykių tyrimas dar nepatvirtino, kodėl N.Hasanas šaudė į karius. Nepatvirtinta ir tai, kad jis būtų susijęs su "Al Qaeda".

 

Paaiškėjo, jog B.Rossas savo toli siekiančią išvadą apie arabo N.Hasano ryšius su teroristine organizacija padarė vadovaudamasis informacija, kad Fort Hudo šaulys pernai ir šiemet yra parašęs kelioliką elektroninių laiškų Vašingtono imamui (arabų dvasininkui) Anwarui al-Awlaki, kuris anksčiau yra bendravęs su keliais 2001 m. rugsėjo 11-osios teroristais.

 

Tačiau kiti reporteriai išsiaiškino, kad N.Hasano laiškai A.al-Awlaki apsiribojo "religiniu ir socialiniu turiniu". Juose nėra nė užuominos apie galimus teroristinius veiksmus. Todėl neįrodyta B.Rosso prielaida, kad N.Hasanas susijęs su arabų teroristais ir savo nusikaltimą Fort Hude padarė skatinamas kovos su amerikiečiais ir jų kariuomene motyvų.

 

"Kokybiška žurnalistika nėra tai, kuo galėtų garsėti B.Rossas", – viename interneto tinklalapių rašė teisininkas G.Greenwaldas.

 

Daugiau kauniečių žurnalistų komentarų galite rasti Lzs.lt Kauno skyriaus puslapyje "Komentarai".

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-12-02 23:29
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media