2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: A.Navickas. Prieštaringos mintys po LŽLEK sprendimo

2010-03-30
 

Andrius Navickas

 

Lrt.lt išplatino pranešimą apie tai, kad Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija (LŽLEK) pripažino, kad dienraštis „Lietuvos žinios“ iki kovo 8 dienos publikavo 5 straipsnius, kurie yra neetiški. Tam, kad leidinys būtų pripažintas neetišku, užtenka publikuoti 2 ar daugiau neetiškus straipsnius.

 

Taigi, leidinys pripažįstamas neetišku. Šis įvardijimas galios metus, jei nebus naujų neetiškos žurnalistikos faktų. Tiesa, jis tėra moralinio pobūdžio sankcija, praktiškai neturinti jokių padarinių. Aišku, bet kuriuo atveju, nemalonus įvardijimas...

 

Natūralu, kad apie sprendimą paskelbė būtent LRT tinklapis. Ši institucija jau seniai dalyvauja kaktomušoje su "Lietuvos žiniomis". Kita vertus, jau ir šiame tinklaraštyje esu atkreipęs dėmesį, kad "LŽ" pasitaiko šokiruojančių tekstų.

 

Tačiau, prisipažįstu, tai, kad būtent "LŽ" pripažintas neetišku, kai nei "Lietuvos rytas", nei "Respublikos" leidiniai tokio įvardijimo esą nenusipelnė - absurdas. Mano požiūriu, problema, kad "LŽ" pernelyg pradėjo panašėti į "LR" ar "R". Nors netikiu, kad bet kuris kitas Lietuvos leidinys kada nors "pranoks" V. Tomkaus purvinus paskvilius ar "LR" "žurnalistinius tyrimus" apie V. Pociūną, liaupses LEO.LT.

 

Suprantu, kad "LŽ" buvo išskirtas, nes atsirado žmonių, kurie kreipėsi dėl šio leidinio publikacijų, o pati komisija nagrinėjimų neinicijuoja. Situacija dviprasmiška ir nemaloni.

 

Bedantė komisija, kuri sugeba nepastebėti viso purvo žiniasklaidoje, tampa selektyviai teisinga. Gal ir teisinga, kad dienraštis "LŽ" buvo svarstytas, tačiau, kai svarstomas V. Vasiliausias, o G. Vainauskas ir V.Tomkus savo leidiniuose leidžia sau drabstytis purvais ar "žurnalistiniais tyrimais", labai jau keistai kryptingais, etikos sargų darbas tampa paprasčiausiai neįtikinamas.

 

Jau prieš kurį laiką rašiau, kad nesuprantu LŽEK veiklos prasmingumo. Nesuprantu iki šiol. Esu dalyvavęs keliuose posėdžiuose - supratimo tik sumažėjo. Gal čia mano problema...

 

Visgi noriu paklausti to paties, ko klausiau komisijos prieš metus ir aiškaus atsakymo negavau: jei LŽEK priima sprendimą, kad tam tikras leidinys neetiškas, ar tai turi kokią nors įtaką valstybės institucijų bendradarbiavimui ar reklamos teikimui tam leidiniui? Spėju, kad ne. O jei teisingai spėju - tai toks LŽEK sprendimas gali būti vertinamas net kaip prasižengusio leidinio reklama.

 

 

Bernardinai.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-03-31 14:46
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media