2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Liberalų sąjūdžio frakcija: žurnalistų darbą pasienyje riboja ne įstatymai, o Liubajevo įsakymai

2021-11-20
 
Eugenijus Gentvilas

Eugenijus Gentvilas

Tai, kokioje padėtyje atsiduria Lietuva, negalėdama viešai transliuoti teisingos informacijos iš pasienio ruožo, yra nepateisinama, sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Ketvirtadienį į frakcijos posėdį pasikvietę trečiąjį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pavaduotoją Rimantą Petrauską, politikai kėlė klausimą, kodėl tarnyboje priimtas sprendimas neleisti žurnalistams dirbti pasienyje.
„Sausio 13-ąją aš pats buvau čia, karinę ataką filmavo žurnalistai. Jei tada jiems būtų buvę uždrausta dirbti savo darbą, šiandien pasaulyje viešpatautų rusiškas naratyvas „savi šaudė savus". Taip, situacija sudėtinga, bet mes kalbame apie teisingą informavimą tarptautiniu lygmeniu", - posėdyje kalbėjo frakcijos seniūnas E. Gentvilas.
Anot jo, gaunama informacija, kad žurnalistai atvykę dirbti prie sienos, likus 1 km sulaukia žinios, kad toliau vykti negalima. VSAT vado pavaduotojo R. Petrausko teigimu, visi žurnalistai gauna leidimus ir teisę dirbti, tačiau prie pat sienos prileidžiami nėra, nes baiminamasi konfliktinių situacijų, kylančių pabėgėliams pamačius kameras.
„Norite pasakyti, kad pabėgėliai labiau širsta pamatę žurnalistų kameras, bet reaguoja ramiai matydami prieš juos stovinčius ginkluotus pareigūnus? Tai neturi tapti priežastimi riboti žurnalistų darbo. Mes neabejojame pasienio pareigūnų profesionalumu, neturėtų kilti abejonių dėl jų gebėjimo susitvarkyti su tokiomis situacijomis. Juolab, niekam, o ypač užsienio valstybėms, neturėtų kilti dvejonių, ar neprileidžiant žurnalistų siekiama kažką nuslėpti. Mes norime skaidraus ir teisingo įvaizdžio apie įvykius Lietuvos-Baltarusijos pasienyje. Bet kaip galime užtikrinti, kad apie Lietuvą nebūtų atsiliepiama blogai, kai mes skėsčiojame rankomis dėl Liubajevo įsakymų", - R. Petrausko teiginius komentavo E. Gentvilas.
Posėdyje dalyvavęs Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius tikino, kad žurnalistai nepretenduoja tapti aktyviais dalyviais pasienio ruože. Jie viso labo siekia dirbti savo darbą ir tai neturi trukdyti nei pasieniečiams, nei pabėgėliams. D. Radzevičius kalbėjo, kad kolegos žurnalistai turėjo ne vieną galimybę transliuoti įvykius net karo zonose ir nenorėtų, kad ši hibridinė ataka liktų formuojama išimtinai užsienio žiniasklaidos atstovų, kurie nebūtinai yra draugiški Lietuvai.

„Nesupraskite neteisingai, gerb. pavaduotojau, mes tikrai gerbiame pasienio pareigūnų darbą ir jūsų atsidavimą. Iš tiesų, apie jūsų atsidavimą būtų galima dokumentinius filmus kurti. Bet, deja, jų nebus - ir jūs patys žinote, kodėl", - kreipdamasis į R. Petrauską susitikimą užbaigė frakcijos seniūnas E. Gentvilas.

 


Kontaktinis asmuo:

 

 

Eugenijus Gentvilas
Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas
Žmogaus teisių komiteto narys
8 69 842 794
eugenijus.gentvilas@lrs.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-11-29 11:08
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media