2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Iš Kinijos sklindančios melagienos. Kaip jas perprasti?

2022-01-23
 
Danar informacinėje erdvėje vyksta tiesioginis karas, kuris neišvengiamai paliečia Lietuvą. Kariniu požiūriu informacinės operacijos yra funkcija, kurios paskirtis - koordinuoti informacinius veiksmus, siekiant paveikti priešo norą, supratimą ir galimybes.
Šios priemonės tiesiogiai ir netiesiogiai veikia visus žmones. Tačiau didžiausią ir galingiausią informacinį karą pasauliniu mastu šiuo metu vykdo ne Rusija, bet Kinija. Taip tvirtina buvę Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ir Lietuvos specialiųjų pajėgų karininkai Maiklas Jonas (Michael Yon) ir Aurimas Navys.
 
KINIJOS INFORMACINIS KARAS
JAV specialiosiose pajėgose tarnavęs, o dabar karo žurnalistu dirbantis M. Jonas tvirtina, kad Kinijos vykdomas informacinis karas yra galingiausias visame pasaulyje.
„Kinų vykdomas informacinis karas šiuo metu yra galingiausias pasaulyje. Tai tiesiog neįtikėtina, kuo daugiau apie tai sužinai, tuo labiau supranti, kad jis yra viską apimantis", - kalbėjo M. Jonas.
Anot jo, turint gerą informacinių operacijų departamentą galima priversti šalis žlugti ar kariauti.
„Viena operacija, apie kurią rašau nuo 2014 metų, vadinasi „Paguodos moterys". (...) Ji susijusi su Antro pasaulinio karo Japonijos vykdyta sekso vergyste. Ši informacinė operacija skirta suskaldyti Japoniją, Pietų Korėją ir JAV - tą gynybos trikampį. (...) 2014-2016 metais kartą skelbiau, kad ši informacinė operacija yra galinga ir tikriausiai baigsis tuo, jog anksčiau ar vėliau suskaldys santykius tarp Korėjos ir Japonijos. 2019 metais taip ir atsitiko", - teigė pašnekovas.
2019 metais Pietų Korėjoje priimtas teismo sprendimas, kuriuo didelės Japonijos korporacijos buvo priverstos sumokėti reparacijas už Antro pasaulinio karo nusikaltimus. Dėl šios informacinės operacijos tarp abiejų Azijos valstybių iki dabar tvyro diplomatinė įtampa.
„Akivaizdu, kad JAV yra pagrindinis taikinys. Norint pasiekti JAV, susitvarkyti su gynybiniu trikampiu yra labai svarbu, nes Japonija yra artima sąjungininkė Ramiojo vandenyno regione", - sakė ekspertas.
 
KONFUCIJAUS INSTITUTAI - ŠNIPŲ IRŠTVOS
M. Jono teigimu, Pekinas sugeba puikiai užmaskuoti informacines operacijas. Tam gali būti naudojamos įvairios, iš pirmo žvilgsnio nepastebimos, priemonės.
„Konfucijaus centras (...) iš esmės yra Kinijos komunistų partijos KGB. (...) Tai yra šnipų gamykla", - šnekėjo jis.
Pašnekovas sakė, kad institute siūlomos stipendijos studijoms Kinijoje, o vėliau šiuos asmenis gali būti bandoma užverbuoti.
„Jie atvykę pasiūlo tam tikrą pinigų sumą, pavyzdžiui 150 tūkst. eurų ar dolerių. Institutas taip pat pažada du ar tris nemokamus dėstytojus universitete ir mandarinų kalbos bei Kinijos istorijos kursus", - apie kitas instituto taikomas poveikio priemones kalbėjo M. Jonas.
Šios informacinės operacijos yra vykdomos siekiant skleisti Kinijos suformuotą naratyvą kiek įmanoma platesnėje erdvėje.
 
MASKVOS VYKDOMOS INFORMACINĖS OPERACIJOS
Buvęs Lietuvos specialiųjų pajėgų pareigūnas, gynybos ekspertas A. Navys teigia, kad Rusija siekia apginti rusiškąjį pasaulį, tad jau kuris laikas gyvena ir savo veiksmus vykdo taip, tarsi tai būtų pastovaus karo režimas.
„Rusija suprato, kad gyvename ne taikoje, o karo režimu. Jeigu Rusija nori apginti rusiškąjį pasaulį, ji turi sukurti savo informacinių operacijų, o labiau - psichologinių operacijų pajėgumus. Vėliau juos įgyvendinti, kaip strategines arba politines priemones ar veiksmus prieš savo kaimynus. Šiuo atveju - tai buvusios sovietinės respublikos", - sakė A. Navys.
Anot eksperto, šias priemones privaloma taikyti kiekvieną dieną, kad būtų mokomasi iš klaidų ir galima būtų išbandyti jų veiksmingumą. Dažniausiai taikomasi į stiprių jausmų sukėlimą, kaip: neapykanta bei baimė.
„Pirmoji operacija, kurią vykdė rusai buvo 2013 metais Kryme. Tuo metu į pusiasalį atvykę turistai kurstė nesantaiką tarp vietinių gyventojų", - pridūrė jis.
M. Navio teigimu, turistai iš Rusijos skleidė melagienas, kad Krymo rusams draudžiama vartoti savo kalbą.
„Tai buvo visiška nesąmonė, tačiau ši informacija pasklido pakankamai plačiai", - sakė laidos svečias. 
 
NARATYVO KŪRIMAS
Anot A. Navio, vienas iš pagrindinių Rusijos informacinių operacijų aspektų yra naujo arba iškreipto istorinio naratyvo kūrimas.
„Kremlius nuolat bando perrašyti mūsų istoriją. Teigiama, kad Lietuva niekada nebuvo karalystė, neturėjome suvereniteto, išpažinome tą pačią religiją, turime panašią kultūrą, vertybes, sporto komandas", - kalbėjo ekspertas.
Jo teigimu, prieš 30-40 metų Vakarų Europoje ir JAV vyravo nuomonė, kad Baltijos šalys yra Rusija.
„Buvo manoma, kad mes esame keisti rusai, tačiau tik apsimetame, jog tokiais nesame", - pridūrė jis.
Rusija šiuo metu daug dėmesio skiria Baltijos šalims, ypač kontroversiškoms temoms viešojoje erdvėje. Pavyzdžiui - partizaniniam karui Lietuvoje.
„Tai yra išnaudojama skleisti melagingą žinią, kad visi Lietuvos partizanai buvo žydų žudikai arba nacių kolaborantai", - minėjo A. Navys.
 
RUSIJOS IR KINIJOS OPERACIJŲ SKIRTUMAI
Pašnekovų teigimu, tarp Maskvos ir Pekino vykdomų informacinių operacijų egzistuoja panašumų ir skirtumų.
„Jie (Kinija ir Rusija red. past.) vykdo tuos pačius principus, remiantis religija arba kultu. (...) Aš manau, kad Rusijos ir Kinijos informacinių operacijų departamentai treniravosi kartu. Galbūt netiesiogiai, bet akivaizdu, kad karines pratybas jie rengia kartu", - kalbėjo A. Navys.
M. Jonas sakė, kad skirtumas tarp kinų ir rusų informacinių operacijų egzistuoja. Pekinas, turėdamas žymiai daugiau galimybių, aktyviai veikia beveik visur: filmų ir teatro industrijoje, knygų leidime, viešojoje erdvėje.
„Kinai turi daugiau pinigų, todėl šiuo metu jie praktiškai valdo Holivudą", - šnekėjo gynybos ekspertas.
Anot jo, prieš Antrąjį pasaulinį karą viena didžiausių rinkų Holivudo filmams buvo nacistinė Vokietija. Todėl JAV filmų industrija dėjo nemažas pastangas, kad įtikti režimui.
„Naciai Holivude turėjo cenzorių, kaip ir Pekinas šiandien", - teigė jis.
Laidos svečias sakė, kad šiuo metu nemaža dalis amerikiečių aktorių ir net NBA žaidėjų yra „Kinijos kišenėje".
 
KAIP PASIPRIEŠINTI?
M. Jonas teigė, kad vienas būdų kovoti su priešo operacijomis yra supažindinti žmones su būtinybe tikrinti informaciją.
„Reikia suprasti, kad šis žaidimas yra visą apimantis. Gali būti užtikrintas, kad net Wikipedia straipsniuose apie politiką tavo priešas sėja savo informaciją", - kalbėjo jis.
Anot jo, melaginga informacija dažnai dalinamasi vietose, kur galima lengvai pasiekti platesnes žmonių mases.
„Reikia suprasti, kad tai vyksta nuolat. Tai yra 24 valandas per parą trunkantis procesas", - sakė jis.
A. Navio teigimu, efektyviausi pasipriešinimo būdai yra: savo naratyvo kūrimas, istorijos išmanymas bei kontrpriemonių vykdymas.
„Tai yra nemalonu, kad NATO šią kovą pralaimi. Jeigu pažvelgsime į NATO taikinį, tai yra tik Rusijos kariuomenė. Norint efektyviai naudoti kontrpropagandines priemones, tau pirmiausia reikia sukurti naratyvą savo šalyje apie tai koks esi stiprus ir panašiai. Tada šias priemones taikyti vietiniams Rusijos gyventojams", - kalbėjo ekspertas.
„Tu nori, kad tie žmonės nenorėtų su tavimi kariauti", - pridūrė A. Navys.

 

 

Rubrika Nuomonių barometras yra SRTRF projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-03-30 10:50
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media