2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Laikinai sustabdytas televizijos programos „RTR Planeta“ laisvas priėmimas Lietuvoje

2018-02-15
 

Birutė Keršienė,
Lietuvos radijo ir televizijos komisija

 

2018 m. vasario 14 d. posėdyje Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau - LRTK) priėmė sprendimą 12 mėn. sustabdyti televizijos programos „RTR Planeta" laisvą priėmimą Lietuvos Respublikos teritorijoje dėl šioje programoje besikartojančių Europos Sąjungos Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos ir Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo pažeidimų - programos laidose nuolat kurstomo karo, nesantaikos ir tautinės neapykantos.
Per nepilnus 2017 metus „RTR Planeta" programoje pažeidimai buvo nustatyti tris kartus:
2017 m. kovo 16 d. transliuotoje laidoje „Dvikova. Vladimiro Solovjovo programa" buvo grasinama sunaikinti Jungtines Amerikos Valstijas, atstatyti Sovietų Sąjungą su visomis teritorijomis, neatsižvelgiant į „neteisėtų" valdžių ir jų piliečių norus, buvo siekiama įbauginti Rusijos Federacijos piliečius, grasinant, kad nepritariantys Kremliaus politikai bus sušaudyti arba išvežti į lagerius, buvo teigiama, kad reikalinga atstatyti tokią pasaulinę tvarką, kai didžiosios galios vadovavo visoms kitoms, kad mažos nepriklausomos valstybės yra ne efektyvios ir pasmerktos žlugti ir t. t.
2017 m. gegužės 31 d. laidoje „Vakaras su Vladimiru Solovjovu" buvo grasinama užimti Baltijos šalis, siekiama įtikinti ir įbauginti žiūrovus, kad NATO nesuspės apginti savo mažųjų partnerių, kad jos bus užimtos per naktį, nes Rusija turi moderniausią ginkluotę, kurią gali bet kada panaudoti, buvo stengiamasi juos įtikinti, kad Lenkija, Ukraina ir Baltijos šalys skleidžia rusofobiją, taip pat vykdo „genocidą" bei diskriminuoja savo šalyse Rusijos piliečius, buvo skatinama naikinti „banderovcus" arba netiesiogiai - tuos piliečius, kurie turi kitokią nuomonę dėl karo Ukrainoje ir t. t.
2017 m. lapkričio 3 d. laidoje „60 minučių" laidos metu buvo skleidžiama dezinformacija, grasinama užimti Ukrainą, kurstoma nesantaika ir neapykanta tarp tautų, tautinių bendrijų, stengiamasi įtikinti žiūrovus, kad Ukrainoje yra bandoma valdžios nurodymu išžudyti etninius rusus. Laidoje buvo akivaizdžiai matyti, kad laidos vedėjai stengiasi ją vesti taip, kad būtų formuojama palanki nuomonė Rusijos Federacijos vykdomos vidaus ir užsienio politikos atžvilgiu, o bet kokie JAV/NATO/ES/Ukrainos veiksmai parodomi kaip neteisingi, neteisiški, neleistini. Taip stengiamasi įtikinti žiūrovą, jog Vakarai kaltina Rusiją dėl tarpusavio santykių blogėjimo ir t.t.
Nustačiusi galimus pažeidimus LRTK kiekvieną kartą atlikdavo išsamų tyrimą. Įvertinusi šių transliuotų laidų turinį ir atsižvelgusi į nepriklausomų ekspertų - Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento minėtose laidose paskelbtos viešosios informacijos analizę ir išvadas, pagal Europos Sąjungos teisėje nustatytas procedūras - LRTK nedelsdama kreipdavosi į transliuotoją ir jį registravusią instituciją Švedijoje, informuodavo Europos Komisiją apie susidariusią situaciją. Kadangi LRTK nė karto nesulaukė atsiliepimų ar komentarų iš transliuotojo dėl padarytų pažeidimų, o Švedijos transliavimo komisija neturi kompetencijos imtis priemonių, reikalingų užtikrinti, kad televizijos programoje „RTR Planeta" skleidžiama informacija atitiktų teisės aktuose nustatytus reikalavimus, ir pažeidimai kartojosi, buvo nuspręsta taikyti nustatytas sankcijas ir laikinai sustabdyti televizijos programos „RTR Planeta" laisvą priėmimą Lietuvoje.
Savo sprendime LRTK įpareigojo Lietuvos Respublikos teritorijoje veiklą vykdančius retransliuotojus, taip pat kitus asmenis, teikiančius Lietuvos Respublikos vartotojams televizijos programų ir (ar) atskirų programų platinimo internete paslaugas, platinančius televizijos programą „RTR Planeta", 12 mėnesių nuo šio sprendimo įsigaliojimo dienos - 2018 m. vasario 23 d. - sustabdyti televizijos programos „RTR Planeta" retransliavimą (platinimą) Lietuvos Respublikos teritorijoje.
Švedijos Karalystės jurisdikcijai priklausančios Rusijos Federacijoje gaminamos programos ar atskirų laidų retransliavimą Lietuvos Respublikos teritorijoje LRTK buvo laikinai sustabdžiusi jau keturis kartus dėl jose skleidžiamos įstatymais draudžiamos informacijos.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-02-15 11:21
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media