2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Vytautas Gasparavičaus: Įdomūs ir darbštūs žmones - šalia mūsų

2020-06-29
 
Dainius Rucinskas,
LŽS narys

 

Nėra ko stebėtis, kad šalies stambiuose miestuose daugiabučiuose jau nepažįstame net laiptinės kaimynų. Ką ten kalbėti apie įmonių, įvairių organizacijų žmones, jų veiklą. Nieko nuostabaus, kad toks susvetimėjimas ryškus ir
Šiauliuose.
Kita vertus, nemažai eilinių žmonių imasi pasakoti apie savo gyvenimą, keliasdešimt metų pradirbtų vienoje ar kitoje gamykloje.
Man į rankas pateko Vytauto Gasparavičiaus knyga "Galėti galima daug". Joje pateikiama išsami autobiografinė medžiaga apie Joną Vaičį, vieną žinomiausių buvusios Šiaulių televizorių gamyklos žmonių: aktyvų gamybininką. sportininką, visuomenininką, gimtojo kaimo mylėtoją.
Netoli Akmenos maždaug už kilometro išlikęs ir Vaičių piliakalnis (dar vadinamas Śvedkalniu), kuris pakilęs virš upės apie 20 metrų
Pagal kraštotyrinko Vlado Statkevičiaus užrašytą padavimą čia buvusi pilis, kadaise užkariauta švedų. Atėjūnai įnirtingai gynėsi nuo užpulusio karalaičio Vaičio. Kad nugalėtų priešus, lietuviai aklinai užkasė visas pilies prieigas. Pagal tą padavimą švedai užtroškę, o Vaičys vėliau pasistatė trobas ir ilgai ten gyveno.
Reikia pažymėti, jog į naujųjų laikų Šilalės krašto istoriją Vaičius užrašė ten gyvenusių rezistentų Beržinių šeimą: tėvai , 6 broliai, 4 seserys bei kiti artimieji.
Jonas Vaičys gimè 1948 m. sausio 3 d. kaimyniame Tauragės rajono Jokšeinių kaime. Augo trijų vaikų šeimoje. Tėvas Jonas - laukininkystès brigadininkas, mama Veronika - namų šeimininkė.
Tai ji prieš daugelį metų rugsėjo 1 d. aštuonmetį sūnų atvedė į Adakavo pradinės mokyklos pirmąją klasę senojoje klebonijoje. Mokėsi Jonas gerai. Baigęs mokyklą jis stojo į Klaipėdos politechnikumą - nutarė tapti suvirinimo pramonės specialistu. Bet Adakavo, kuri pamilo, jis nepamirš.Adakaviečiai jo taip pat.
Baigęs mokyklą J.Vaičys gavo paskyrimą į Śiaulių televizorių gamyklą. Vienoje darbovietėje jis pradirbo net 45 metus. Iki tol, kai televizorių gamykla nustojo veikti. Dabar jis įmonėje "Kalvis"eina atsakingas pareigas, yra krepšinio veteranų komandos narys.
Beje, J. Vaičys neužmiršo savosios televizorïų gamyklos. Jis po kruopelytę surinko visą 55 metų gamyklos veiklos dokumentinę medžiagą, daugelio jos darbuotojų biografinius darbo faktus, apdovanojimus. Pagaliau užsibrėžtas tikslas pasiektas - iš UAB spaustuvės "Ekspresyvūs kontaktai" išėjo tūkstančio puslapių apimties knyga "Mūsų istorija". Ir sveria ji rekordiškai daug - net 5 kg.
Kaip teigia jos autorius J.Vaičys, knygoje griežta chronologine tvarka sutalpintos iškarpos iš laikraščių , daugiausia iš vietinio savaitraščio " Žydrasis ekranas", šimtai nuotraukų, dokumentų, buvusių darbuotojų prisiminimai.
Klestėjimo laikotarpiu televizorių gamykloje dirbo daugiau kaip 6 tūkst. źmonių.
Po televizorių gamyklos. žlugimo jos vietoje 1995 m įkurta bendrovė "Kalvis", kuri veikia iki šiol. J. Vaičys šioje įmonėje eina kokybės direktoriaus pareigas.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-06-29 20:05
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media