2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Vytautas Čepas: Ar teisingumas gali suklysti?

2019-11-24
 
Dainius Ručinskas,
LŽS narys
Mūsuose detektyvinio žanro knygų rašytojų negausu.Matyt tai lemia specifinė aprašomų veikėjų gyvenimo aplinka, neigiamas visuomenės požiūris į juos. Tad su įdomumu paėmiau į rankas leidyklos "Tyto alba" išleistą knygą "Siena"
Jos autorius -Vytautas Čepas, psichologijos mokslų daktaras, Lietuvos Rašytojų sąjungos narys, aštuonių knygų autorius. "Siena" - dokumentinis romanas, paremtas tikra istorija, su kuria susidūrė buvęs LR generalinės prokuratūros ypatingai svarbių bylų tardytojas, Prezidento įkurtos grupės kovai su organizuotu nusikalstamumu vadovas, šiuo metu baudžiamosios teisės advokatas Egidijus Bičkauskas.
Tai istorija, nutikusi Lietuvoje, pasakojimas apie nusikaltimus, kurių tinkamai neištyrus kalėti iki gyvos galvos buvo nuteisti trys jauni vyrai. Apie sunkiai besisukančią neįsivaizduojamo dydžio teisėsaugos mašiną, prieš kurią bejėgiai jaučiasi ne tik paprasti žmonės, bet ir jai priklausantys teisininkai.
Ar teisingumas gali klysti? Ką daryti, atsidūrus prieš neįveikiamą ir akliną sieną? Nemanykite, kad tai jūsų neliečia. Ši siena staiga gali iškilti prieš kiekvieną iš mūsų.
Sistema gina save, jiems nusišvilpt, kad galbūt ne tuos iki gyvos galvos į kaliūzę įgrūdo, svarbu nesugadinti reputacijos, bet kokia kaina išlikti.
Siena,kurios net galingiausiu taranu neišversi: Prezidentas, Seimas, prokuratūra, slaptosios tarnybos - vienas kumštis. Tai ką dabar darysi...
Pasak rašytojo, "kol nors vienas neteisingai nuteistas tūno kalejime, mes nesame laisvi".
Maloniai nuteikia, kad knygos autorius subtiliai valdo veikėjų dialogus, vieną ar kitą teismo nuosprendį paremia atitinkamu dokumentu.
2018 metų rugsėjį įkalinimo įstaigose V.Čepas susitiko su Jackos bylos nuteistaisiais iki gyvos galvos. Markas Kardišauskas ir Šarūnas Juodžbalys dienas leido Lukiškių kalejime, Audrius Skėris - Pravėniškėse. Pokalbio metu M,Kardišauskas irŠ.Juodžbalys liejo savo nuoskaudas. Audrius Skėris,baigiantis pokalbiui, prakalbo apie prisitaikymą. 
Atsisveikindamas autorius nežinojo, ką tokiais atvejais reikėtų sakyti, todėl visiems trims palinkėjo neprarasti vilties.Į tai, lyg būtų susitarę, visi atsakė:- Nieko daugiau ir neliko.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-12-02 13:43
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media