2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Stasys Lipskis: Poeto ir kunigo Vinco Mykolaičio Putino drama

2018-06-29
 
Dainius Ručinskas
LŽS narys

 

Į mano vienu ypu perskaitytų knygų sąrašėlį pastaruoju metu jų patenka ne taip ir daug. Nesuklysiu pasakęs, kad tokią tiesiog "prarijau" - leidyklos "Žuvėdra" išleistą rašytojo ir LŽS nario Stasio Lipskio biografinę knygą apie rašytojo Vinco Mykolaičio Putino gyvenimą (1893-1967) "Poeto ir kunigo drama".
Reikėtų priminti, kad tai 2013 metais S. Lipskio išleistos knygos apie šį Lietuvos įžymųjį rašytoją Vincą Mykolaitį Putiną "Išsivadavimas" naujas variantas. Beje, knyga "Išsivadavimas" tuomet sukėlė nemažą susidomėjimą, ją palankiai vertino skaitytojai, autorius gavo malonių laiškų iš garbingų dvasiškių. 
Tais pačiais metais rašytojo gimtojo krašto - Prienų rajono - savivaldybė S. Lipskiui suteikė pirmąją naujai įsteigtą Vinco Mykolaičio-Putino literatūros premiją.
Beje, spaudoje buvo pareikšta ir kritinių pastabų. Į daugelį jų autorius atsižvelgė ruošdamas spaudai šį knygos variantą, kurį gerokai papildė ir patikslino. Per penkerius metus spaudoje buvo paskelbta naujų biografinių detalių, kurios taip pat pakoregavo ankstesnės knygos tekstą.
S. Lipskis autobiografinėje knygoje apie Vincą Mykolaitį Putiną vaizdžiai aprašo būsimojo rašytojo Mykolaičių Vincuko vaikystę ir jaunystę. Gimė jis nedideliame Pilotiškių kaimelyje, anksčiau priklausiusiame Marijampolės žiniai, dabar įeinąs į Prienų rajono teritoriją.
Vincukas augo ir brendo gausioje šeimoje. Vinco Mykolaičio tėvas visą savo gyvenimą pasišventė ūkio gerovei. Užveisė ir rūpestingai prižiūrėjo jauną sodą.Vien vaismedžiais nesitenkino - vėliau suvešėję medžiai sodybai teikė savotiško jaukumo ir didingumo.
Didžiausia Vincuko tėvo silpnybė buvo žirgai. Jų ūkyje nuolat buvo penketas, šešetas. Bet kokie tai buvo žirgai! Jei kaimynai ūkio darbams kartais kinkydavo net trejetą arklių, tai Mykolaičiui pakakdavo vieno...
Paėmęs septynių šimtų litų paskolą, tėvas nupirko bričkutę. Pasikinkęs porą galingų arklių, Mykolaičio tėvas be vargo nuveždavo lauktuvių Vincui, nepriklausomai nuo to, kur jis tuo metu mokėsi - Prienuose, Kaune ar tolimuose Suvalkuose...
Knygos autorius S. Lipskis gražiai įpina į įvairius Vinco Mykolaičio Putino gyvenimo laikotarpius autentiškus rašytojo prisiminimus. Joje vaizduojami dramatiški gyvenimo vingiai, kūrėjo vidinį pasaulį padeda atskleisti ir Putino dienoraščiai.
Kaip žinia Putinas aukštąjį išsilavinimą įgijo prestižiniuose Vakarų Europos universitetuose, apgynė filosofijos daktaro laipsnį, dėstytojaudamas Lietuvos universitete tapo profesoriumi. Parašė trijų dalių knygą "Altorių šešėly", kuri pelnytai pripažinta geriausiu psichologiniu romanu lietuvių literatūroje. Buvo kunigu, bet, sukūręs šeimą, ekskomunikuotas ir tik po trijų dešimtmečių nuimtos bažnytinės cenzūros, jis sutaikintas su Katalikų bažnyčia. Pokario metais patyrė šiurkštų partinių funkcionierių bei saugumiečių spaudimą ir tik gyvenimo saulėlydy prabilo didelės meninės įtaigos posmais...
Išties malonu, kad knygų gausybėje pasirodė toks išsamus leidinys apie žymųjį lietuvių rašytoją, poetą, filosofą, romanų ir dramų kūrėją, profesorių, akademiką, daugelį žavėjusį vidine dvasine elegancija, spindėjusiu taurios asmenybės grožiu.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-06-29 10:57
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media